A szabad gyöknek mindent szabad? (x)
Van egy párosítatlan elektronjuk, és ezt a hiányzó párjukat ép sejtjeinktől próbálják megszerezni. A történet mindenkinek ismerős lehet. És felháborító. Vagy mégsem?

MAMAIB1910 Matuzalem image Femina PR cover v1
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Sokszor lehetett olvasni már szabad gyökökről és antioxidánsokról, de mik ezek pontosan, és milyen hatásuk van rád? Ami pedig a legfontosabb: mit tehetsz, ha számít az egészséged?

A szabad gyökök olyan részecskék a testben, amik a párosítatlan elektronjuk miatt nagyon reaktívak. A hiányzó elektronpárjukat ép sejtekből próbálják kiszakítani, amivel károsítják a sejteket, ezért sejtméregnek is szokták nevezni őket.

Ennek ellenére a jelenlétük a szervezetben elengedhetetlen, fontos szerepet játszanak például az idegen sejtek elleni védekezésben. És itt jönnek a képbe az antioxidánsok. A szervezet ugyanis antioxidánsokkal tartja kordában a szabad gyököket, és így kerüli el a nem kívánt hatásokat. Gond akkor van, ha az antioxidánsok és szabad gyökök törékeny egyensúlya felborul, azaz a test oxidatív stressz állapotába kerül.

Ennek nagyon komoly egészségügyi kockázata van, számos betegség kialakulását segítheti, sőt a sejtek öregedését is gyorsítja. Ezért kell mindent megtenni az egyensúly biztosításáért!

MAMAIB1910 Matuzalem image Femina PR 04
Fotó: www.matuzalem.hu

A legfontosabb kérdés: kit veszélyeztetnek a szabad gyökök, és mit lehet tenni ellenük? Nagyjából mindenkit. Hiszen a dohányzás, az alkoholfogyasztás és az egészségtelen táplálkozás mind a szabad gyökök képződését segíthetik. De aki minden káros szenvedélytől mentes, még az is fenyegetve lehet, hiszen az életüket uraló stressz, az alváshiány, a túlhajszoltság is felboríthatják az egyensúlyt testünkben.

Példát lehet venni a növényekről, akik flavonoidokkal védekeznek a szabad gyökök káros hatásaitól. Ezek a vegyületek a leghatékonyabb antioxidánsok közé tartoznak, így nem véletlen, hogy a tudomány intenzíven kutatja a bennük rejlő gyógyászati lehetőségeket.

MAMAIB1910 Matuzalem image Femina PR 03
Fotó: www.matuzalem.hu

A Matuzalem termékek egyedülálló flavonoid-összetételét teanövényekből és bortermő szőlőfajtákból vonják ki speciális eljárással a kiemelkedően magas antioxidáns-kapacitás érdekében. 

A Matuzalem étrend-kiegészítők C-, B2-, B6- és B12-vitaminokat tartalmaznak, amelyek hozzájárulnak a sejtek oxidatív stresszel szembeni védelméhez, az immunrendszer normál működéséhez, valamint a fáradtság és a kifáradás csökkentéséhez. 

A Matuzalem egyedülálló flavonoidkomplexének megalkotóit Svájcban a Szellemi Tulajdon Világszervezetének díjával tüntették ki, munkájuk eredményét a biotechnológia területén a legjobb tudományos innovációk közé sorolták: WIPO AWARD 2009. 

A Matuzalem termékek elérhetőek a gyógyszertárakban, patikákban és a www.matuzalem.hu oldalon.

Az étrend-kiegészítő nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.

Ezt is szeretjük