Miért hizlal a stressz?
Tudtad, hogy a stressz nemcsak egészségednek árt, hanem nagy ruhaméretedért is felelhet? Bizony lehet, hogy súlyodról nem is te tehetsz!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Mi a stressz?

A stressz a szervezet különleges élethelyzetekre adott válaszreakciója. A beérkező inger hatására a vegetatív idegrendszer működésbe lép, és egy vészhelyzethez hasonló reakciósorozatot indít el a szervezeten belül. A szívdobogás felgyorsul, a vérnyomás megemelkedik, és átfogó cselekvési inger uralkodik el. A reakciónak külső megjelenési formái is vannak. Ilyen lehet az arc hirtelen, nem szabályozható kipirosodása, az izzadás, a kézremegés, vagy akár a hangszín és a hangerő megváltozása.

Sokáig gondolták úgy, hogy a stressz csak a testet veszi igénybe, ám az Amerikában elterjedő üzletember mentén felfedezték a stressznek a menedzserbetegség elnevezésű ágát is, mely a munkával vagy magánélettel járó feszültség lélekre nyomott bélyegét takarja.

A tenyér izzadása arra vezethető vissza, hogy amikor vadállat elől kellett menekülnie az embereknek, a fellépő hirtelen feszültségre a test azonnal benedvesítette a tenyereket, hogy a menekülő gyorsan és biztonságosan tudjon fára mászni.

Miért hizlal?

Amikor a test vészhelyzetet észlel, hirtelen cortocotrophin-hormon – CRS - kezd termelődni a szervezeten belül. Ennek hatására pedig számtalan változás következik be. A CRS ugyanis a mellékvesékre hat, méghozzá oly módon, hogy nagy mennyiségű adrenalin és kortizol termelésére ösztönzi. Ennek hatására pedig éhségérzeted vagy folyamatosan nő, vagy egyszer megnő, és utána nagyon nehezen csillapítható. Ezzel magyarázható az a tény is, hogy miért esznek azok az emberek többet, akik állandó rohanásban vannak, és az is, hogy miért laksz jobban, ha leülsz, és nyugodtan fogyasztod el az ebéded.
Hogy miért termelődik több CRS hormon, arra a válasz igen egyszerű. A szervezet nem feltétlenül követi az évszázados életmódváltozásokat, így a vegetatív idegrendszernek a vészhelyzet még most ugyanazt jelenti, mint jó néhány évvel ezelőtt. Fel kell készülnie minden lehetséges szélsőséges állapotra, így többek között arra is, hogy menekülnöd vagy éhezned kell.

Ha pedig több energiát kell felhasználnod úgy, hogy közben a táplálékbeviteled csökken, vagy ideiglenesen megszűnik, akkor el kell raktároznia mindent addig, amíg még lehet. Éhessé tesz, hogy feltöltsd a tartalékokat. A probléma ezzel mindössze annyi, hogy a különleges állapot nem feltétlenül ideiglenes, akár éveken keresztül is élhetsz különösen megfeszített életet, így a CRS-termelődés nem szűnik meg. De mivel szó nincsen tényleges menekülésről – futásról, fára mászásról –, a megnövekedett táplálékmennyiséget nem dolgozod le. Arról már nem is beszélve, hogy automatikusan olyan ételeket kívánsz, melyek különösen sok energiát tudnak számodra biztosítani, és nagyon jól elraktározhatóak. Így állandóan csak cukrot és szénhidrátot fogyasztasz.

Hova hízol?

A stressz hatására történő súlygyarapodás mindig jellegzetes területeken jelentkezik. Általában senki sem hízik meg mindenhol, ha rohanó életet él, mindig vannak kényes területek, melyeken a túlsúly megjelenik. Ez a legtöbb esetben – különösen a nők körében – a hasat jelenti, esetleg a derekat és a feneket.

Egyéb jelek

A CRS hormonnak köszönhetően a stressz tehát nem csak abban mutatkozik meg, hogy ideges vagy, vagy esetleg nem tudsz aludni, hanem alakodon is jellegzetes elváltozásokat tapasztalhatsz. A stressz tipikus tünetei az alábbiak:

 • hajhullás
 • hasra hízás
 • délutáni fáradékonyság, álmosság
 • gyengült immunrendszer
 • gyakori fejfájás
 • csökkent szexuális vágy.

A nők veszélyeztetettebbek

Bár a stressz, mint helyzet mindenkit egyformán érinthet, függetlenül attól, hogy ki milyen nemű vagy korú, a nőket mégis jobban megviseli, így annak hatásai is – mint a súlygyarapodás – gyakrabban észrevehetőek.

Egy amerikai felmérés szerint a nők sokkal többet foglalkoznak az őket körülvevő problémákkal, többet gondolkoznak a munkahelyi bajokon, sokkal inkább meg akarnak felelni, ráadásul általában több időt töltenek az ordító gyerekeikkel és az öreg szülőkkel is.

OLVASD EL EZT IS!

no kosztum
 • emésztőrendszeri betegség
 • munkahelyi ártalmak

Folyamatos időhiány? - 3 betegség, ami 10 éven belül utolér

laptop no
 • cukorbetegség
 • magas vérnyomás

Ülőmunkát végzel?

laptop
 • tünetek és betegségek
 • munkahelyi ártalmak

Ujjzsibbadás, gyengeség, csuklófájdalom

Ezt is szeretjük