Stresszoldás
Hogy ne görcsölj!
Nem tudod, hogy levezetni a benned lévő feszültséget? Kövesd gyakorlatainkat és meglátod hosszú távon jobban érzed majd magad!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Nem akad közöttünk olyan, aki stressz nélkül élhetné mindennapjait. Van belőle bőven otthon és a munkahelyünkön egyaránt. Ám elgondolkodtató, hogy különböző módon reagálunk a bennünket ért frusztrációra s a belőle fakadó feszültségekre… Így logikus, hogy más és más stresszmentesítő stratégiára van szükségünk. Sorainkból válassza ki az Ön számára leginkább megfelelőt!

Akár fizikai, akár pszichés stressz ér bennünket, izomzatunk tónusa nő, merevebb lesz. Tehát egészében feszültté válunk. Mi sem bizonyítja jobban testünk és lelkünk tökéletes összhangját! A következő stresszmentesítő gyakorlatok célzott és gyors segítséget nyújtanak abban, hogy újra jól érezzük magunkat. Válasszunk közülük időbeosztásunknak megfelelően!

5 perc lazítás

Rövid verzió azoknak, akik sietnek. Kényeztessük magunkat 5 percben! Hihetetlen, de ennyi idő is elég a kikapcsoláshoz. Keressünk magunknak olyan helyet, ahol senki sem zavarhat bennünket! A gyakorlatokhoz egy székre vagy fotelre, valamint két párnára lesz szükségünk.

Mind a négy könnyű nyújtógyakorlatot teljes nyugalomban végezzük el!

 • Üljünk le a talajra, lábainkat terpesszük! Térdeinket annyira húzzuk fel, amíg az még kényelmes. Karjainkat támasszuk a térdekre! Felsőtestünket lazán döntsük előre, szemünket hunyjuk be! Koncentráljunk nyugodt, egyenletes légzésünkre!
 • Feküdjünk hanyatt, alsó lábszárunkat helyezzük egy székre úgy, hogy az a combbal 90 fokos szöget zárjon be! Ugyanígy a csípőnk és a combunk is derékszögben legyen! Karjainkat tegyük magunk mellé! Ebben a helyzetben a gerincoszlopról lekerül a teher, és a vénák a lábakból a vért a szív felé tudják pumpálni. Élvezzük a lazítást, miközben nyugodtan lélegezzünk!
 • Maradjunk háton fekve, lábainkat zárjuk, térdeinket húzzuk fel a mellünkhöz! Fenekünket emeljük meg! Karjainkkal lazán fogjuk át combjainkat és feküdjünk lazán! Lélegezzünk! Ha úgy kényelmesebb, tegyünk egy párnát a fejünk alá!
 • Üljünk a sarkunkra, lábszárunk és fenekünk közé helyezzünk egy párnát! A másik párnát tegyük térdeink elé! Felsőtestünket lassan hajtsuk előre, fejünket tegyük a párnára! Karjainkat nyújtsuk hátra! Ezt a gyakorlatot térd- és hátproblémákkal küszködők ne végezzék!

10 perc lazítás

A stretching és a mozgás keveréke. Ezek
a gyakorlatok 10 percben gondoskodnak arról, hogy izmaink megszabaduljanak a felesleges feszültségtől. Mindössze egy székre van szükségünk.

Az első három mozgásgyakorlatot 2-2 percig folyamatosan végezzük, a nyújtást a végén 4 percig tartsuk!

 • Álljunk egyenesen, zárt lábfejjel! Térdeinket enyhén hajlítsuk be! Karjainkat hagyjuk lazán lógni a testünk mellett! Fejünket lassan hajlítsuk bal oldalra, miközben jobb vállunkat és jobb karunkat nyomjuk a talaj irányába! Tartsuk a nyújtást, lazítsunk, majd oldalcserével folytassuk a gyakorlatot!
 • Marad az alaphelyzet. Karjainkat hajlítsuk be, kezeinkkel érintsük meg a vállainkat, könyökünk oldalra mutat! Ebben a tartásban végezzünk könyökkörzést óvatosan előre, majd hátra! Végül vállainkat engedjük lazán hátra!
 • Karjainkat mellmagasságban nyújtsuk ki a testünk előtt, ujjainkat kulcsoljuk össze, tenyerünk kifelé mutasson! Tartsuk a nyújtást, majd nyújtott karjainkat – összekulcsolt ujjakkal – emeljük fel a fejünk irányába! Engedjük el a kezeinket, és lassan engedjük le oldalra a karjainkat is!
 • Üljünk egy székre, lábainkat terpesszük! Felsőtestünket lassan hajlítsuk előre – csigolyáink szinte gördüljenek –, karjainkat, vállainkat és fejünket lógassuk előre! Maradjunk így, lélegezzünk mélyeket!

30 perc lazítás

A „progresszív izomlazításhoz” legalább fél órára van szükség. Ezután úgy fogjuk magunkat érezni, mint aki újjászületett.

 • Feküdjünk le a talajra, és az egyes izomcsoportokat 5-8 másodpercig feszítsük meg, majd 30-40 másodpercig lazítsunk!
 • Mielőtt kényelmesen lefeküdnénk a talajra, valamennyi arcizmunkat erősen feszítsük meg: homlokunkat ráncoljuk, orrunkat húzzuk fel, ajkainkat szorítsuk össze! Ismételjünk kétszer!
 • Feküdjünk hanyatt, lazuljunk el teljesen! Fejünket emeljük meg, vállainkat húzzuk össze hátrafelé! Tartsuk a feszítést, majd fejünket ismét engedjük le, nyomjuk a talajhoz! Vállainkat közben húzzuk fel! Most behajlított karjainkat nyomjuk testünkhöz, ökölbe szorított kezeinket húzzuk a vállaink felé! Tartsuk a feszítést! Ismételjünk háromszor!
 • Kiinduló helyzet ugyanaz, mint az előző gyakorlatnál. Lábainkat, lábfejeinket nyújtsuk ki, vádlinkat nyomjuk a talajhoz! Lefeszített lábfejjel sarkainkat nyomjuk a talajhoz! Ismételjünk háromszor!
 • Lassan „ébredezzünk”! Henteregjünk kicsit, karjainkat, lábainkat mozgassuk meg, lélegezzünk mélyeket, mielőtt felkelünk!

Villámgyors hatás

A stressz fokától függ, hogy egy vagy több gyakorlatra van-e szükségünk. Az íróasztal egyre jobban tele van, oldalról a kollégák beszélnek, folyton cseng a telefon. Csukjuk be az ajtót, és próbáljuk ki az alábbi gyakorlatokat! Aki mind a négyet megcsinálja, tetőtől talpig ellazítja az izomzatát.

Mindössze egy perc, és újult erővel láthatunk munkához.

 • Üljünk le a székre, fenekünket nyomjuk a támlához! Jobb lábfejünk marad a talajon,
 • a balt húzzuk fel a székre! Ha ez nem megy, tegyük a jobb térdünkre! Kezeinket kulcsoljuk össze a tarkónkon! Hátgerincünk maradjon egyenes. Felsőtestünket lassan, óvatosan nyújtsuk hátra a széktámla fölött! A feszítést tartsuk 10 másodpercig, majd térjünk vissza a kiinduló helyzetbe! Oldalanként ismételjünk 2-3-szor!
 • Üljünk egyenesen a széken, lábaink laza kis terpeszben! Emeljük fel állunkat, hajtsuk jobb oldalra fejünket, fülünk érintse vállunkat! Jobb kezünkkel óvatosan segíthetünk! Tartsuk ezt a pozíciót, lélegezzünk nyugodtan! Lassan lazítsunk, fejünket egyenesítsük ki! Oldalanként ismételjünk 2-3-szor!
 • Üljünk egyenesen, fenekünket támasszuk a szék támlájához! Nyújtsuk ki gerincünket, karjainkat, kezeinket érintsük össze a fejünk fölött! Óvatosan végezzük a gyakorlatot, gerincünket ne toljuk előre! A feszítést 10 másodpercig tartsuk, majd ismételjünk 5-ször!
 • Álljunk körülbelül 1 méterre a széktől! Bal lábbal lépjünk ki támadóállásba, lábfejünket tegyük a székre! Kezeinkkel támaszkodjunk behajlított térdünkön! Gerincünk legyen egyenes! Medencénket toljuk előre, míg feszítést nem érzünk a csípőnkben és a combunkban! 10 másodpercig tartsuk ezt a helyzetet, majd lazítsunk! Ismételjünk lábcserével is 2-3 szor!

Ha szívesen olvasnál életmódról, egészségről, fogyókúrákról, érdekel a wellness világa, itt az ideje, hogy megvásárold az Ideál Magazin júniusi számát. Ízelítő a tartalomból:

Ésszerű fogamzásgátlás
Soha többé lábgombát!
Ne izzadjunk!
Érhálóban
Szívügyünk
Neurálterápia női bajokra is
Örömteli mozgás

Olvass bele a legfrissebb szám tartalmába:
Puffasztók és apasztók »

Ezt is szeretjük