Biztos testtartás, több önbizalom

Lazító soma-módszer

A soma-módszer Európában eddig ismeretlen kezelési forma. Célja, hogy nyújtsa a testet, és kiegyenesítse azt.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A „soma” kifejezés az ógörögből származik, és egészen egyszerűen annyit jelent, hogy „test”. A soma-módszer tehát a testtel való foglalkozásnak egy variációja, melyet „neuromuszkuláris integrációnak” is nevezhetünk, hiszen az izmokkal és a kötőszövettel való munka pozitív módon befolyásolja az idegrendszert.

Az új impulzusok lehetővé teszik az idegrendszer számára, hogy a folyamatot a múltban bekövetkezett sérülések feloldásaként élje meg anélkül, hogy közben védekezési pozíciót kellene felvennie. A test strukturális felépítése a kezelés speciális módjának köszönhetően láthatóan és érezhetően megváltozik. A rossz testtartás megszűnik, a teljes ember harmónikus módon újra „felépül”. A soma-módszert alkalmazó szakember lelki-szellemi síkon is old, lazít, s ennek következtében a páciens néhány viselkedési szokását is „tisztábban” látja.

Megújult testérzet tíz ülés után

Egymást követő, 60–90 percig tartó kezelés után a teljes izomzat és a kötőszövet lassanként fellazul. A kezelő a felszínről kiindulva lépésről lépésre „bedolgozza” magát a mélyebben fekvő izomrétegekhez. A heti egyszeri kezelés optimálisnak bizonyult, bár a páciens igényeinek megfelelően más időintervallumok is választhatóak. A tíz kezelés a következő lépéseket foglalja magában:

 • Anamnézis felvétele, mely a testről való „olvasással” párhuzamosan történik. A felsőtest kiegyenesítése, rövid kezelés a combokon és a csípőn. A mellkas volumene megnő, a légzés szabadabbá válik.
 • A láb és a lábfej kezelése, a hát kilazítása. Új egyensúlyérzet alakul ki. Megtapasztaljuk, hogy szilárdan állunk a talajon.
 • A felsőtest oldalsó vonalának és a karoknak a fronthoz és a háthoz való igazítása. Megkezdődik a munka a mélyebben fekvő kötőszövetrétegekben.
 • A medence kezelése. A medence helyzetét befolyásoló izmok fellazulnak, ezáltal az visszanyeri eredeti, természetes pozícióját és funkcióját.
 • A vállöv, a nyak és a fej izomzata kilazul. A fej egyenes pozícióba kerül a törzs felett.
 • Ezek a kezelések az „integrálóülések”. Az izmok, amelyek mostanra mind önállóan képesek működni, feladatuknak, funkciójuknak megfelelően újra összeköttetésbe kerülnek.

Biztos testtartás, több önbizalom

A soma-módszer a következő célokat tűzi ki maga elé:

 • Láthatóan jobb testtartás. A vállöv kiegyensúlyozottabb, a test tengelye függőleges, a lordosis kiegyensúlyozott, s ezáltal a has „kisebb”.
 • Több energia és lendület a mindennapokban.
 • A kiegyensúlyozottság eredményeként kevesebb a stressz okozta betegség és feszültség.
 • A mozgékonyság, hajlékonyság miatt nő a teljesítőképesség és a kitartás.
 • Sporttevékenység közben kisebb a sérülés esélye.
 • Megnövekszik a testi, lelki és szellemi tudatosság.
 • Javul a vér- és a nyirokáramlás, aktívabb az anyagcsere.
 • Nő a kreatívitásra való hajlam, a viselkedés merevsége feloldódik.
 • Nő az önbizalom és a harmonikus életérzés.

Feszültség, betegséget okozó viselkedési minták

A neveltetés és az egyéb befolyásoló tényezők nem csak pszichénkre fejtenek ki nyomást, hanem testtartásunkra is. Minden egyes szellemi-lelki hatás meglátszik a testen, mégpedig először megfeszülés, illetve ellazulás formájában. A tartási zavarok kiváltó okának a testi és lelki sérüléseket – traumákat – tekinthetjük, akár baleset, sérülés, sokk vagy operáció okozza azokat.

Hatására a test teljesítőképessége csökken, és adottságunk, hogy újra megtaláljuk optimális egyensúlyunkat, egyre inkább elsorvad. Krónikus fájdalmak alakulnak ki, s egyre nagyobb erőfeszítéseket kell tenni, hogy a hétköznapi helyzeteknek megfelelj. Annak érdekében, hogy a terhelések során helyt tudj állni, kompenzációként különböző tartási formát veszel fel, amely azonban már nem felel meg az eredetinek.

A soma-módszer mélyreható munkája nem csak az izomzat feszültségeit és a kötőszövet megvastagodását/tömörré válását oldja fel, de az izompólyák, az egyes izmok kötőszövetburkának összetapadását is megszűnteti. A feszültség abból a megfeszülésből ered, amely a normális reakcióidőn túl is fennmarad. Ennek okai mechanikus behatások vagy sérülések, amelyek „kímélő tartást” alakítanak ki bennünk. Az új testtartás ugyan lehetővé teszi a további mozgást anélkül, hogy túlságosan érzékelni kellene a fájdalmas régiót, de összességében kibillent az egyensúlyból. Sohasem tanultuk meg tudatosan közölni idegrendszerünkkel, hogy stressz-szituáció után el kell lazulnia.

„Ragasztó” az izompólyák között

A tartós feszültséget szükségszerűen követi a kötőszövet tömörré válása és merevsége. A letapadás végső soron a következőképpen alakul ki: a nyirokfolyadék, mely szabadon kering a kötőszövetek között, az izmok túlzott megfeszülése miatt pangani kezd. A nyirokban található többek között a fibrinogén is, amelyre az izmok felépüléséhez is szükség van. A fibrinogén a káros anyagcseretermékek és a felesleges savak hatására oldhatatlan fibrinné, első számú véralvadási faktorrá válik.

A nem oldódó fibrin az izompólyák között úgy viselkedik, mint a ragasztó. A legtöbb összetapadás már a korai fejlődés során kialakul, hiszen a fibrinogén mennyisége a kor előrehaladtával csökken, illetve már csak regenerálódik. Az izompólyák összeragadásának következményeképpen az egyes izmok már nem tudnak egymás felett elcsúszni. A mozdulathoz nagyobb erőkifejtésre van szükség, hiszen nem csak a felelős izmot kell megmozgatnunk. Ezáltal a szalagokat és inakat is nagyobb mértékben megterheljük.

Fájdalmak a problémás területeken

A fájdalomérzet nagyon individuális, a soma-ülések idején mindig elviselhető intenzitásúnak kell lennie. Minden pszichés és fizikai trauma nyomot hagy hátra, és a test különböző testrészeiben tárolódik.

Mivel a feszültség izom-összehúzódást idéz elő, melynek következtében romlik a vérkeringés, a szövetek oxigénnel és tápanyagokkal való ellátottsága is csökken, és így egy-egy terület még az érintésre is különösen érzékeny lesz.

Újabb trauma és felesleges fájdalom elkerülésére a soma-módszer segítségével csak annyi fájdalmat „dolgoznak ki” a szervezetből, amennyi nem terheli túl a pácienst. A háttérben lazító zene szól, és párnákkal is alátámasztják a kezelt testrészt, hogy megkönnyítsék az „elengedést”.

Hosszan tartó hatás a kezelés után

A soma-módszer tartós hatása azzal magyarázható, hogy teljes mértékben feloldja az egyes izmok és a kötőszövet összes makacs feszültségét és összetapadását. A fel nem oldott tapadás később újra negatívan befolyásolhatja az egész izomzatot. A medence helyzete meghatározó az egyéb testrészek pozíciója és a medencével közvetlenül öszszefüggő panaszok szempontjából, ezért a medence izomzatának fellazítása különösen nagy figyelmet igényel. A pozitív hatás még a kezelés után is hosszú ideig érezhető. Az optimális eredmény a páciens készségétől is függ: mennyire hajlandó „megnyílni”, mennyire képes „igent” mondani a változásokra.

 

Soma-módszer mindenkinek

A soma-technika kortól függetlenül segít a betegségek megelőzésében, javít a rossz testtartáson, s mellékhatásként megszűnteti az ezzel kapcsolatos összes panaszt is. Nem ritka, hogy eltűnnek a migrénes rohamok, a kellemetlen hátfájás és a görcsök.

Az orvosok közül sokan a soma-módszert a teljes embert érintő gyógykezelés és betegségmegelőzés jó metódusának tekintik. Azoknak a pácienseiknek ajánlják, akiknek a pillanatnyi állapota olyan jövőbeli romlással járhat, amely a soma-módszerrel csökkenthető, illetve megelőzhető.

Ha szívesen olvasnál életmódról, egészségről, fogyókúrákról, érdekel a wellness világa, itt az ideje, hogy megvásárold az Ideál Magazin júniusi számát. Ízelítő a tartalomból:

Ésszerű fogamzásgátlás
Soha többé lábgombát!
Ne izzadjunk!
Érhálóban
Szívügyünk
Neurálterápia női bajokra is
Örömteli mozgás

Olvass bele a legfrissebb szám tartalmába:
Puffasztók és apasztók »

Ezt is szeretjük