Új felfedezés a fájdalom csillapításában: a kutatók skorpióméregből gyártanának gyógyszert

Valószínűleg sikerül felfedezni azt a szert, amivel a krónikusfájdalom-szindrómát lehet kezelni. Ehhez a kulcs a skorpióméreg.

Fájdalomcsillapítás skorpióméreggel
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A kutatók felfedezték, hogy a skorpió mérge olyan receptorokat céloz meg, melyek többek között a vaszabi, azaz a japán vízitorma jellegzetes csípősségét érzékelik.

Mivel a méreg képes befolyásolni a fájdalomreceptorokat, egy hatékony, opioidmentes fájdalomcsillapító gyógyszer alapja lehet a felfedezés.

Skorpióméreggel a fájdalom ellen

San Francisco és Queensland Egyetem kutatói felfedezték, hogy a skorpió mérge emlősöknél azt a receptort célozza meg, mely többek között a hagymavágás során tapasztalható erős könnyezésért is felelős. Eddig még feltáratlan lehetőségeket rejt a skorpióméreg, a tudósok szerint további kutatások elvezethetnek a krónikus fájdalom és gyulladások hatékony kezeléséhez, és opioidot nélkülöző fájdalomcsillapítók készítéséhez.

Így néz ki az ausztrál fekete skorpió.
Így néz ki az ausztrál fekete skorpió.
Fotó: Uwe-Bergwitz / Getty Images Hungary

A kutatás során az ausztrál fekete skorpió mérgét használták fel, később elnevezték vaszabireceptor-méregnek. A kutatók az expedíció során olyan, állati méregben levő vegyületeket kutattak, amelyek aktiválhatják a fájdalomérzés csökkenéséért felelős központi idegrendszerből leszálló idegpályák működését. Ugyanis krónikusfájdalom-szindrómánál feleslegesen szenved a beteg a fájdalomtól, mivel hiányzik a fájdalomdetektálást követő negatív visszacsatolás.

A felfedezés haszna

A vaszabireceptorok hivatalos elnevezése TRPA1 fehérjék, melyek a testben végigfutó idegvégződésekben helyezkednek el. A fehérjék aktiválódása után lehetővé teszik a nátrium- és kalciumionok áramlását a sejtbe, ami fájdalmat és gyulladást válthat ki. Tehát ez a TRPA1 fehérje lényegében a szervezet riasztója, beindítja az aktív elektrofilok működését, amik felelősek a vészjelzés utáni válaszreakcióért, többek között a cigarettázást követő köhögés is ezért jön létre.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ennek igazolására a kutatók mustárolajat injektáltak egerek lábába. Az egyik csoport kísérleti egér kapott skorpiómérget tartalmazó WaTx-t injekciót is. A mustárolaj heves fájdalmat, túlérzékenységet, krónikus fájdalom jellegzetes tüneteit és gyulladást tapasztaltak, amitől duzzanatok keletkeztek az egerek testén. A WaTx alkalmazásával viszont csak az akut fájdalom és túlérzékenység tünetei jelentkeztek duzzanatok nélkül.

- A skorpióméreg gyulladást hoz létre, amit az idegsejtek jeleznek az immunrendszer felé - mondta Lin King, a kutatás egyik vezető tudósa. - Ez a "neurogenikus gyulladás" kulcsfontosságú folyamat, ennek hiányában válhat permanenssé a fájdalom, és jön létre a krónikus változata. Az immunrendszer, ha detektálta a problémát, elkezdi meggyógyítani.

krónikus fájdalom szindróma
Fotó: davidf / Getty Images Hungary

A kutatók úgy vélik, hogy eredményeikkel közelebb került az orvostudomány az akut fájdalom, a krónikus fájdalom és a gyulladás közötti kapcsolat megértéséhez. Az eredmények természetesen további kutatásokat igényelnek, de alapot adhatnak új, nem opioid fájdalomcsillapító kifejlesztéséhez.

Gyulladáscsökkentő étrend

Amellett, hogy az ember felhagy a rossz szokásokkal, így az alkoholfogyasztással vagy a dohányzással, valamint a cukrot, a fehér lisztet, a feldolgozott húst vagy a gyorsételeket is mellőzi, az egészséges, gyulladáscsökkentő diéta támogatja igazán a testet.

Csökkentik a gyulladást a szervezetben: 10 egyszerű étel, amit gyakrabban kellene fogyasztani

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük