Már az anyaméhben kialakulhat a skizofrénia: egy fontos vitamin hiányára vezették vissza a kutatók
A D-vitamin hiánya már az anyaméhben is problémát okozhat. A kutatók szerint a skizofrénia kialakulásában is szerepe lehet.

magzat-baba-anyameh
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A D-vitamin nélkülözhetetlen a szervezet megfelelő működéséhez, hiányát a kutatók összefüggésbe hozták már többek közt a gyulladásos betegségekkel, az immunrendszer legyengülésével, a csontok gyengülésével, de még a rákkal is. 

A dán kutatásanyagokból a Scientific Reports szaklapban megjelent tanulmány nemrégiben arra is rámutatott, hogy már az anyaméhben is súlyos problémát okozhat a D-vitamin hiánya, és akár a skizofrénia későbbi kialakulásában is szerepe lehet.

A skizofréniahajlamot növeli

A hosszú időszakon át tartó, megfigyeléses, vagyis longitudinális kutatást egy 2602 főből álló csoport adataiból végezték. Az adatokból a tudósok arra következtettek, hogy a születéskor fennálló D-vitamin-hiány esetén nagyobb volt a valószínűsége a skizofrénia kialakulásának, szám szerint 44%-kal.

A kutatást 1981 és 2001 között született, majd fiatalkorban skizofréniával diagnosztizált személyek adataiból végezték, akiknél újszülöttként már a D-vitamin szintjét is mérték. A kor vagy a nem mellett más tényezőket, például a születés időpontját is összehasonlították. A téli és tavaszi hónapokban Dániában sokkal kevesebb a napfény, ami a vitamin hiányához vezet, és növeli a skizofrénia kockázatát is: következtetéseik szerint így a dániai esetek 8%-a erre vezethető vissza.

Az anyaméhben kezdődik

A skizofrénia pontos okai máig nem egészen ismertek az orvostudomány számára. Bár a legtöbb betegség esetében 15 éves korig nem mutatkoznak a tünetek - többek közt a téveszmék, a logikus gondolkodás vagy a realitásészlelés zavara, a hallucinációk, a nárcisztikus viselkedés és a visszavonulás a saját, belső világba -, a genetikai hajlamot eddig is a lehetséges okok közé sorolták. Egy, a Translational Psychiatry című lapban publikált neurológiai vizsgálat pedig ki is mondta, hogy már a méhben elkezdődhet a folyamat. 

A cikk az ajánló után folytatódik

A kutatásban részt vevő tudósok hozzátették, a kulcs így nagyon egyszerűnek tűnhet, és nyilván nem mindenkire igaz ez, hiszen esetenként előfordul a normális D-vitamin-szinttel rendelkezőknél is a skizofrénia, ám a probléma súlyossága miatt számba kell venni a megoldási lehetőséget, és a megelőzésre koncentrálni.

Korábban már találtak összefüggést a nyitott gerinccel születés és a folsavhiány között, ami jó példa arra, hogy a jövőben egyes betegségek kialakulási esélye akár egyszerű és olcsó közegészségügyi irányelvekkel, előírásokkal is mérhetően csökkenthető lehetne. A kutatók tovább folytatják a vizsgálódást, hogy még többet megtudjanak a D-vitamin és a magzat agyi, idegrendszeri fejlődése közötti kapcsolatról.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük