A skandináv diéta a hosszabb élet titka lehet - Csökkenti a vércukor- és koleszterinszintet is

A skandináv diéta csökkenti a szívbetegség és a diabétesz kockázatát is.

Skandináv diétához ételek
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A skandináv diéta számos egészségügyi előnnyel bírhat, egyesek a hosszabb élet titkának is tartják, mivel csökkentheti a vércukorszintet és a koleszterint, amelyek a betegségek kockázatát is mérséklik.

A skandináv diéta nem egyszerű fogyókúra, a súlyvesztés mértékétől függetlenül is támogatja az egészséget a legújabb tudományos bizonyítékok szerint. 

A skandináv és a mediterrán diéta

A diéta a világszerte kedvelt és ajánlott mediterrán étrendhez több dologban hasonlít, ebben is a növényi eredetű ételek hangsúlyosak, hal és tojás, valamint kis mennyiségű tejtermékek kíséretében. Mindkettő korlátozza a feldolgozott élelmiszerek, az édességek és a húsok fogyasztását. 

Regionális eltérések jellemzők, míg a mediterrán étrend az olívaolajat részesíti előnyben, a skandináv a repceolajat. Utóbbinál fontos élelmiszernek számítanak a bogyós gyümölcsök, a káposztafélék, a gyökérzöldségek, a babfélék, a burgonya, más zöldségek, gyümölcsök, a magvak, a csonthéjasok, a teljes kiőrlésű gabonák és a zsíros halak. 

Egy 200 fő - 50 év feletti, túlsúlyos személyek - részvételével zajló vizsgálat arra mutatott rá, hogy a skandináv diéta is csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek, a 2-es típusú cukorbetegség és a korai halálozás kockázatát. A kutatás hat hónapja után a skandináv diétát követők a kontrollcsoporthoz képest alacsonyabb koleszterin- és vérzsírszinttel rendelkeztek, és a glükózfelvételük is stabilabbá vált.

Ételek a skandináv diétához

A kutatók szerint kulcsfontosságú lehet a pozitív hatások tekintetében a feldolgozott élelmiszerek hiánya, a telített, állati eredetű zsírok kisebb aránya, illetve az egészségesebb zsírok preferálása, melynek forrásai elsősorban a lenmag-, a napraforgó-, a repceolaj és a halak.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Lehangoltság? Nyerd vissza az életkedved!

Ha tartósan lehangoltnak, fásultnak, kedvetlennek érezzük magunkat, és nem tudunk úrrá lenni rosszkedvünkön, segít az orbáncfű kivonatát tartalmazó Remotiv extra. Ez a patikában, vény nélkül kapható növényi gyógyszer javítja a hangulatot, fokozza a motivációt és csökkenti az enyhe depresszió további tüneteit.

A Remotiv extra vény nélkül kapható, orbáncfűkivonat-tartalmú gyógyszer.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Promóció

Ezt is szeretjük