Az 5 leghatásosabb módszer szájszag ellen
Ismerd meg, milyen betegségek állhatnak a rossz lehelet hátterében, és próbáld ki az ellenszerek áldásos hatását!
- A szűk szárú farmer még nem vonul vissza teljesen: ezekben a nőies összeállításokban igazán divatosan mutat »
- Ráncok ellen igazi nagyágyú, segít megőrizni a bőr rugalmasságát: a marulaolaj eltörli az apróbb hibákat »
- Jennifer Lopez arcán valami nem stimmel: durván megszaladt a retus a cipőreklám fotóin »

- Ki ajánlhatja fel először a tegeződést? 10 kérdés, amire mindenkinek illik tudni a választ
- Lilu is megszólalt a Glamour-gála botrányos celeb résztvevőiről: meglepő, mit írt róluk
- Szabó Zsófi überszexi bőrruhában: a Glamour-gála legdögösebb sztárja volt
- Mi Argentína fővárosa? 8 kérdés a világ földrajzából, ami sokakat megizzaszt
- Hogyan jó: jeggyűrű vagy jegygyűrű? 8 összetett magyar szó, amiről sokan azt hiszik, hogy jól írják, pedig nem
Az ínybetegség, a fogszuvasodás, a szájfekély, valamint a rossz lehelet mind a roppant kellemetlen, ugyanakkor kínos egészségügyi problémák közé tartoznak. Az ínygyulladást az okozza, hogy fertőzést okozó baktériumok gyűlnek össze a fogak és az íny között. Ennek következtében az íny gyulladttá és vörössé válik, minek eredményeképpen akár ki is hullhat a fogad.
A rossz lehelet okai
A fogak elvesztésének leggyakoribb oka a fogszuvasodás, amit a lepedékképződés okoz. A lepedék baktériumokból, ételmaradékokból, nyálból és savból áll. A sav megtámadja a fogzománcot, és szuvasodást okoz annak felületén.
A szájfekélyt az ínyen, a nyelven, a szájpadláson, illetve a száj belsejében váratlanul megjelenő apró, fehér, fájdalmas foltok jelzik. Bár a kellemetlen lehelet nem feltétlenül a nem megfelelő szájhigiénia vagy a rossz fogak következménye, sok esetben ez áll a háttérben.
Az elégtelen higiénia – a fogmosás, valamint a fogselyem használatának elhanyagolása – gyakran okoz ínygyulladást, fogszuvasodást vagy rossz leheletet. A kor előrehaladtával, illetve egyeseknél öröklött hajlam következtében is romlanak a fogak. Mindemellett azonban számos más tényező is hozzájárulhat a rossz lehelet kialakulásához – így például a fertőzést okozó baktériumok, a dohányzás, a stressz, illetve a cukros ételek fogyasztása.
Előzd meg a probléma kialakulását!
A cukrok visszaszorítása
A lakosság széles körében végzett vizsgálatok szerint az édes és ragacsos ételek, valamint italok – cukrozott gyümölcslevek, üdítők és cukorkák – fogyasztása nagymértékben növeli a fogromlás kockázatát. Épp ezért a fogorvosok szerint tanácsos csökkenteni az elfogyasztott édességek mennyiségét, valamint azt az időtartamot, amíg fogaidat kiteszed a cukros és ragacsos ételek, italok hatásának. Tehát, ha fogyasztasz is ilyen jellegű élelmiszereket, közvetlenül utána moss fogat!
Az elmaradhatatlan kalcium
Régóta tudjuk, hogy a kalcium elengedhetetlen az erős és egészséges fogakhoz. Mindemellett azonban az ínygyulladást is segít megelőzni. Azoknál a húsz és negyven év közötti felnőtteknél, akiknek a napi kalciumbevitele 500 milligrammnál kevesebb, kétszer akkora az ínygyulladás, valamint az ebből fakadó rossz lehelet kialakulásának a kockázata, mint azoknál, akik elegendő kalciumot fogyasztanak. Egyél sok brokkolit, mandulát, zöldfőzeléket, valamint tejtermékeket – ezek mindegyike gazdag kalciumforrás.
Nem oldható rostok
Azok az élelmiszerek, melyek nem oldható rostokat tartalmaznak, igénylik, hogy alaposabban megrágd őket. Ennek következtében pedig segítenek eltávolítani az ételmaradékot a fogak közül, valamint az íny alatti tasakokból. Ropogós, élelmi rostban gazdag élelmiszer például a sárgarépa, a brokkoli, illetve a zeller. Ezek a zöldségek tisztítják a fogakat, és edzik az ínyt, minek köszönhetően a rossz lehelettől is megszabadítanak.
Zöld teával a baktériumok ellen
Fogyassz zöld teát! A benne található katechin, az EGKG gátolja a fogakat nagymértékben rontó Streptococcus mutans nevű baktériumot abban, hogy a fogzománchoz tapadva kellemetlen leheletet, valamint fogszuvasodást okozzon.
C-vitamin a gyors gyógyulásért
Az íny épségéhez feltétlenül szükség van C-vitaminra is, mert segíti a szájban a baktériumok melegágyául szolgáló sebek és fekélyek gyógyulását. A napi ajánlott C-vitamin bevitel minimum száz milligramm. Fogyassz citrusféléket, kivit vagy csipkebogyóteát – ezek mindegyike gazdag C-vitaminban.
És még egy tipp rossz lehelet ellen
Készíts friss leheletet biztosító szájvizet petrezselyemből és szegfűszegből. Vágj össze néhány szál petrezselyemzöldet, és önts rá két csésze forró vizet. Adj hozzá negyed kiskanálnyi őrölt vagy két egész szegfűszeget. Hagyd hűlni a keveréket szobahőmérsékleten, miközben időnként megkevered. Ezután szűrd le, és az így elkészített szájvízzel gargarizálj naponta többször. A keverék hatóanyaga a petrezselyem klorofillja, illetve a szegfűszegben található eugenol. A házilag elkészített szájvizet tartsd hűtőben!
Cikkünk az Orvosság a konyhából című könyv alapján készült.
Egyre több táplálkozási szakértő vallja, hogy bizonyos ételek jó hatással vannak az emberi szervezetre. Ez a kiadvány megmutatja, hogyan fogyaszd a mindennapi élelmiszereket - nemcsak a gyümölcsöket, zöldségeket és a halakat, hanem a húsokat és még a pompás desszerteket is -, hogy a gyakori egészségügyi problémákat kezeld, vagy éppen megelőzd.
Kiadja a Reader's Digest.
Ára 6990 Forint.
A könyvet itt rendelheted meg »
OLVASD EL EZT IS!

- fogápolás
- házi gyógymódok
4 természetes gyógymód vérző íny és érzékeny fogak ellen

- szájszag
- fogápolás