A rossz lehelet igazi oka: ez felel érte, nem a táplálkozás
Nem csak az ételek és a rossz fogak okozhatnak rossz leheletet.

Ez is érdekelhet

7 tipp kényelmes ajándékvásárláshoz - találd meg a legjobb ajánlatot! (x)

Tippek hogyan hozd a legjobb formád télen is - a hideg idő nem akadály! (x)

Nem tudod, milyen legyen idén a karácsonyi dekoráció? Segítünk! (x)

Négy dekortrend, amivel biztosra mehetsz karácsonykor (x)

Megvan az év legnagyobb gyermekelőadása: ha szemfüles vagy, jövőre megnézheted! (x)

beauty and style

Virágillatú parfüm házilag: egyszerűen elkészítheted a saját illatod »

Puha és meleg pulcsik karácsonyi mintával – Árakkal és lelőhelyekkel »

Ha válaszolsz erre a 3 kérdésre, tudni fogod, milyen legyen az esküvői sminked »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

A szájszagról a legtöbb embernek a fokhagyma vagy a romló fogak által keltett kellemetlen aromák jutnak eszébe.

Valójában azonban egyéb tényezők is állhatnak mögötte, többek között a nyelv felépítése - állítja dr. Harold Katz, a California Breath Clinics - Kaliforniai Leheletklinika - szakembere a The Bad Breath Bible - A rossz lehelet bibliája - című könyvében.

A nyelv felépítése és a rossz lehelet

Ha nyelvet öltesz magadra a fürdőszobatükörben, megvizsgálhatod, milyen felépítésű a nyelved. Minél egyenetlenebb a felszíne, annál valószínűbb, hogy több lepedék, illetve baktérium tud rajta megkapaszkodni.

A szájban normál körülmények között sok milliárd baktérium él - hiszen a nedves, sötét környezet ideális terepet nyújt a szaporodásukhoz.

Ezek a mikroorganizmusok nagyrészt a szájban maradt fehérjemaradékokkal táplálkoznak - bár a cukrot sem vetik meg.

Közülük néhányan hasznosak, segítenek kordában tartani a kórokozókat, mások azokban kellemetlen szagú kénvegyületekké alakítják a fehérjéket, szájszárazságot, torokgyulladást okozhatnak.

Szájszagot okozó kénvegyületek

A baktériumok többféle kénvegyületet is gyárthatnak a szájban: ilyen a romlókáposzta-szagú metil-merkaptán, a záptojás szagára emlékeztető hidrogén-szulfid vagy a dögszagú putreszcin.

Az egyenetlen, barázdákkal tarkított nyelvfelszínen logikus módon ezek a rossz leheletet okozó baktériumok könnyebben megkapaszkodnak. Ugyancsak jobb terepet biztosít a kórokozók számára, ha a nyelven megfigyelhető szemölcsök hosszabbak az átlagosnál. Amennyiben a szádba pillantva azt veszed észre, hogy nyelvedet lepedék borítja, könnyen lehet, hogy a nyelv szerkezete miatt alakult így. Ilyenkor jó ötlet, ha fogmosáskor a nyelvedet is megtisztítod.

Mit tehetsz a szájszag ellen?

  • Magas fehérjetartamú táplálékok fogyasztása után moss fogat.
  • Kerüld a cukorban gazdag üdítőitalok, édességek fogyasztását - ezek az ételek is kedvelt táplálékai a szájszagot okozó baktériumoknak, ráadásul a fogadat is rongálják, ami szintén okozhat szájszagot.
  • Az alkoholfogyasztás, a dohányzás szájszárazsághoz vezet, így ezek kerülendőek kellemetlen lehelet esetén.
  • Az ínygyulladás, amely később ínysorvadássá vagy fogágybetegséggé alakulhat, ugyancsak szájszagot okoz, így kezelésre szorul.
Ezt is szeretjük