Mennyi alkoholt iszol meg együltő helyedben? Beletartozol a nagy átlagba?

Hasonlóak a magyarok és a britek alkoholfogyasztási szokásai.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A mérsékelt alkoholfogyasztás jó hatással van az emésztésre, ellazít, segít az immunrendszernek a betegségek kivédésében. Fontos azonban, hogy mit tekintesz mértéknek.

Ha szeretnéd elkerülni az alkohol egészségkorásító hatásait, lényeges, mennyit fogyasztasz naponta, illetve együltő helyedben. Az Egészségügyi Világszervezet 2014-es jelentésében erre a témára is kitért.

A napi alkoholfogyasztás egészségügyi határértéke

Korábban a szakértők férfiak esetében napi 3-4 egység, nőknél 2-3 egység fogyasztását jelölték meg felső határként. 1 egység 10 milliliter tiszta szeszt jelent. Ám napjainkban azt javasolják, hogy érdemes felére csökkenteni ezt az adagot.
Tehát nők esetében a napi fogyasztást nagyjából 10-20 milliliter tiszta szeszben maximalizálták: ez körülbelül egy-két pohár sörnek, 1-2 deciliter bornak és legfeljebb 0,5 deciliter tömény alkoholos italnak felel meg.

Hangsúlyozni kell, hogy ennek a mennyiségnek a fogyasztása nem ajánlott, felső határértékekről beszélnek a kutatók: vagyis ennél kevesebb alkoholt lehet, de többet nem javasolt inni naponta. Emellett ajánlott hetente legalább két alkoholmentes napot is beiktatnod.

Az Oxfordi Egyetem kutatóinak ajánlásával kapcsolatban további részleteket tudhatsz meg korábbi cikkünkből.

Mennyi alkohol fogy évente?

Az Egészségügyi Világszervezet által 196 ország bevonásával készített tanulmány szerint a nemzetközi alkoholfogyasztás 15 év feletti emberek esetében évi 6,2 liter fejenként - az adat tiszta szeszben értendő. Nagy-Britanniában azonban fejenként csaknem a nemzetközi átlag duplája: 11,6 liter tiszta szesz fogy évente. Rossz hír, hogy hazánkban még ennél is súlyosabb a helyzet: személyenként 13,3 liter alkoholt iszunk évente.

Ha tehát a férfiak számára javasolt napi fogyasztás felső határértékével - 30 milliliter - számolunk, még akkor is azt mondhatjuk, hogy az éves magyar fogyasztás meghaladja az egészségügyi határértéket - ami 10 liter körül lenne.

Ajándékozz szakácskönyvet karácsonyra!

Egy könyvvel nem csak tárgyat ajándékozol, hanem élményt is. 

Mentes Anyu szakácskönyveiből készített ételek lehetőséget adnak új ízek felfedezésére és kipróbálására. Különleges étrendet követőknek, vagy kísérletezni vágyóknak a Mentes Anyu könyvcsomag tökéletes meglepetés lehet. 

Ha idén valami igazán hasznosat ajándékoznál az egészség jegyében, kattints ide. MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Promóció

Mennyi alkoholt iszol együltő helyedben?

Aggódsz, hogy egy-egy vidám baráti beszélgetés alkalmával olykor lecsúszik egy fél üveg bor, anélkül, hogy felállnál az asztaltól? Az Egészségügyi Világszervezet nemcsak az éves alkoholfogyasztást vizsgálta nemzetenként, hanem azt is, hogy együltő helyükben mennyi alkoholt isznak a magyarok vagy épp a britek.

Epizodikus rohamivásnak nevezték azt, ha valaki az elmúlt hónapban legalább egyszer az asztaltól fel sem állva hat egységnél több alkoholt fogyasztott el. Ez tehát 6 deciliter bort, 1,8 liter sört vagy 3 deciliter tömény szeszt jelent. A rohamivás a magyarok 26,3%-a számára nem volt ismeretlen fogalom, és a britek 28%-a is gyakorolja. A lista élén egyébként az osztrákok állnak: a kutatás szerint a szomszédos országban a lakosság 40%-ával előfordult a vizsgálatot megelőző egy hónapban, hogy több mint 6 egységnyi alkoholt fogyasztott el együltő helyében.

A rohamivás bizonyítottan károsabb hatással van a szervezetre, mintha ugyanazt a mennyiséget több napra elosztva fogyasztanád: többek között káros hatással van az agyi teljesítményre. Erről a témáról bővebben olvashatsz korábbi cikkünkben.

Ezt is szeretjük