Te döntheted el, ki kapja a 4 millió forinttal járó díjat: fontos magyar egészségügyi projektek indultak a pályázaton

Egészségügyi projekteket díjaz évről évre a Richter Anna-díj.

GettyImages-1295544143
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A Richter Anna-díjat a Richter Gedeon Nyrt. évről évre, immáron a negyedik alkalommal öt kategóriában osztja ki: az orvos, pedagógus, egészségügyi szakdolgozó és gyógyszerész kategória zsűridíjasai mellett egy online szavazás is indul különféle egészségügyi projektek bemutatásával, melynek megvalósítására a közönségdíjas nyertes 4 millió forint támogatásban részesül.

A szavazásra március 13-áig van lehetőség, ezért érdemes minden döntős csapat bemutatkozását megtekinteni, és támogatni egy vokssal a hozzád legközelebb állót. A gyógyszercég felhívta a figyelmet arra, hogy az egészségügyben, oktatásban, gyógyszerészetben dolgozóknak talán soha nem volt még akkora szükségük elismerésre, támogatásra, mint az utóbbi megterhelő időszakban.

A Richter Anna-díj pályamunkái

A pályázatra számos remek pályamunka érkezett, nehéz egyet kiemelni a sok értékes, esetenként csakugyan hiánypótló projekt közül. A zsűri olyan újszerű, megvalósítható ötleteket várt idén is a pályázóktól, amelyek kreatív, innovatív módon járulnak hozzá az oktatás, egészségügy és gyógyszerészet színvonalához, fejlődéséhez, a területeken dolgozók mindennapjainak könnyítéséhez.

A tematikák érdekessége, hogy több projektben fókuszba került például a fiatalok edukációja a gyerekkortól a szülővé válásig, de több csapatot inspirált a közösség ereje, egymás támogatása, valamint a minőségi idő igénye az együttlétre. A filmes és podcastes trendekhez igazodva is nyújtottak be több projekttervet. Többek közt a gyógyszerek helyes alkalmazásáról, a Covid-vírus idején nagyon aktuálisan a tüdőbetegségek megelőzéséről, gyógyításáról laikusok számára is érthető, informatív anyagokat is készítenének a kiváló szakemberekből álló csapatok. Ezekkel a hiteles szakmai tartalom is könnyen elérhetővé válhat, az edukáció megbízható online felületeken mehet végbe. Ismerd meg a döntősöket videókkal együtt!

Lélekmentő leckék

Mi lehetne időszerűbb, mint foglalkozni az egészségügyben dolgozók túlterheltségével, ami jó táptalaja a kiégésnek? Számukra készítene önsegítő önismereti kiadványt az a pszichológuscsapat, akik a szórakozva, játszva fejlődést hívnák segítségül a munkafüzethez.

Szily Nóra újságíró, pszichológus zsűritag számára a kiégés fontos téma, a Lélekmentő leckék újszerűségét ő is abban látja, hogy az egészségügyi ellátás történelmében és sokunk életében még nem tapasztalt, kontrollálhatatlan és bizonytalan járványhelyzetet élünk, amiben muszáj a leterhelt segítőket egyfajta lelki vakcinával is felvértezni a kiégéssel, a kimerüléssel szemben. 

Varázslóképző

A Varázslóképző komplex élménypedagógiai program a tudomány varázslóköntösbe öltöztetésével és a résztvevők személyiségfejlesztésével erősíti meg a gyerekek „varázserejét”, hogy megőrizzék a felfedezés és a tanulás örömét, megtapasztalják, hogy a „varázslatok” mögött rejlő kémiai-fizikai folyamatok megérthetők. 

A fiatal pályázó pedagógus, Molnár Anna hisz abban, hogy a diákok így megtalálják erősségeiket, hisznek önmagukban, tetteik erejében, és aktívan részt vesznek majd a jövő formálásában.

Sine morbo kártyajáték

Egy fiatal orvosokból és ápolóból álló csapat szórakoztató kártyajáték formájában szeretné az egészséges életmódot és az egészségnevelést eljuttatni a gyerekekhez. Dr. Barna István belgyógyász, egyetemi docens így nyilatkozott a Sine Morbo kártyajátékról:

- A projekt fontos üzenete a fiatalok számára, hogy megelőzhetik és így el is kerülhetik az egészségkárosodással járó viszontagságokat felnőttkorban. Egy egészségesebb generáció kisebb terhet ró majd az egészségügyi rendszerre, ami hosszú távon össztársadalmi szinten is pozitív hatás lesz.

Anya-e vagy?

Leendő anyákat és apákat, kisgyermekes szülőket karolna fel igen népszerű, tabudöntő monodrámája segítségével a MáSzínház csapata. Az Anya-e vagy? című előadás Huzella Júlia fantasztikus alakításával és a hozzá kapcsolódó beavatótréningek, majd tematikus szakmai beszélgetések szülésfelkészítő tanfolyamok részeként szerveződnének. Az anyává válás folyamata, a szüléskor, szülés után, gyermekágyban zajló testi és lelki változások tabuinak megdöntése rengeteg leendő és jelenlegi édesanya mentális, pszichés és akár fizikai állapotának javulását eredményezheti. 

Rúzsa Magdi Máté Péter-díjas énekesnő, a zsűri pár hete édesanyává vált tagja friss élményekkel átitatva szívből drukkol a projektnek, és csak azt sajnálja, hogy ő nem tudott részt venni egy ilyen előkészítőn.

Kutyajó móka

A Kutyajó móka gyógypedagógus által vezetett csapata speciális nevelési igényű és halmozottan hátrányos helyzetű gyerekekkel foglalkozik segítő kedvenceivel, Hoppával és Ritmussal, a két népszerű terápiás kutyával. Kertész Éva zsűritag, a 21 Nő az Egészségügyért Alapítvány ügyvezetője számára fontos, hogy a Richter Anna-díj segítse azokat, akik másoknál nehezebb helyzetben vannak.

- Azok a szülők, akiknek gyermeke állandó felügyeletet igényel, izgalom helyett szorongással várják a tanév végét. Az ő életüket szeretné megkönnyíteni a Kutyajó móka csapata nyári táborukkal. A projekt egyben figyelemfelhívás arra, hogy sérült, ép és hátrányos helyzetű gyerekeknek egyaránt fontos, hogy a szünidőt minőségi pihenéssel töltsék - összegezte.

Merj segítséget kérni!

A daganatos betegek száma hazánkban is folyamatosan nő. 2020-ban 68 426 új esetet regisztráltak. A Merj segítséget kérni! projekt csapata szeretné felhívni a daganatos betegek figyelmét a pszichés segítségkérés fontosságára. Az online pszichoonkológiai csoportfoglalkozásaikon résztvevők számára olyan hétvégék valósulhatnának meg, ahol az érintettek erőt meríthetnek a programokból, a betegségből meggyógyult társaik történeteiből, egymásból.

Oktatókonyha

Nem csak diabétesszel vagy cöliákiával, hanem veleszületett anyagcsere-betegséggel élő gyerekekkel és szüleikkel is foglalkozik a Semmelweis Egyetem I. számú Gyermekklinikáján dolgozó dietetikus és csapata. Számos olyan ritka anyagcsere-betegség létezik, amely gondoskodás híján hosszú távon szellemi és fizikai károsodást okozhat. A csapat megálmodott egy olyan Oktatókonyhát, mely a klinika épületén belül adna helyet a rendszeresen megszervezett, jó hangulatú, közös főzéseknek.

Tüdőnk egészsége a Covid-érában

A Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinikája a koronavírus-pandémia kezdete óta hatalmas erőbefektetéssel van jelen a betegek ellátásában és a járvány leküzdésében. Tematikus videó- és podcasttémáik között az otthoni ápolás, a post-Covid-tünetek enyhítése, a felépülést segítő gyógytorna és a fertőzés megelőzésének módszerei is szerepelnének Tüdőnk egészsége érdekében.

Gyógyszer VloggerKids

Az Egyetemi Gyógyszertár Gyógyszerügyi Szervezési Intézet szakemberei a különféle gyógyszerformákról, készítményekről, azok helyes alkalmazásáról készítenének látványos kisfilmeket, ezzel segítve elsősorban a kisgyermekes szülőket. A Gyógyszer Vlogger Kids projektterv azért jött létre, hogy helyes útra találjunk a témában a világhálón keringő információk között, melyek praktikusnak tűnnek ugyan, de gyakran inkább ártanak.

Változás és haladás egy légvételért

A cisztás fibrózis betegségben érintett csapat kezelések alatt álló vagy éppen transzplantáció után levő tagjai igyekeznek úgy élni, mint bárki más, dolgoznak, sportolnak, szerelmesek és vidámak. Tudják azonban, hogy kevésbé szerencsés társaiknak óriási küzdelmet jelent a munkaerőpiacon való elhelyezkedés. 

A Változás és haladás egy légvételért csapat hétköznapjaikról készülő kisfilmmel érzékenyíteni és edukálni szeretnék a munkáltatókat és mindenkit, aki nem ismeri a betegséget, hogy eloszlassák félelmeiket.

Kérdezze gyógyszerészét!

A Kérdezze gyógyszerészét! pályázat edukációs kisfilmek forgatását dolgozta ki, melyek érintik a leggyakrabban felmerülő kérdésköröket, melyeket a patikában nem volt időnk vagy bátorságunk megkérdezni. Dr. Csereklye Andrea gyógyszerész ad ezekre választ.

Ökológiailábnyom-csökkentés a gyógyszerhulladék területén

A fenntarthatóság is megjelenik az idei témák között, a gyógyszerhulladékok szakszerű kezelése, a vásárlási szokások megreformálása, az ökológiailábnyom-csökkentés a gyógyszerhulladék területén a célja a pécsi gyógyszerésznek és csapatának.

Bármely öt csapat is nyeri el majd a Richter Anna-díjat, projektjeik megvalósítása nem csupán az adott közösség, de rajtuk túlmutatóan az egész társadalom, mindannyiunk javát szolgálja majd. A pedagógus, orvos, egészségügyi dolgozó, gyógyszerész kategória egy-egy zsűridíjasát a zsűri tagjai választják majd ki, ők döntik el, ki kapja a projekt megvalósítására fordítható négy-négy millió forintot, ám a közönségdíj sorsa március 13-ig a szavazók kezében van. A nyertesek kilétére március 23-án, egy ünnepélyes gála keretében derül fény. A csapatok bemutatkozásának és a szavazásnak a díj weboldala ad helyet, de a Facebook- és a Youtube-oldalakat is érdemes megtekinteni.

Az egészségügyi dolgozók emberpróbáló munkája

A koronavírus-járvány miatt a világ szeme az orvosokra, egészségügyi dolgozókra irányult. Tapssal adóztak erőfeszítéseiknek, és hősként tisztelik őket az emberek. Nem véletlen: nap mint nap mindent beleadnak a gyógyításért, amiért megbecsülést érdemelnek.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük