Nem a gyereked a hülye
A részképességzavar tünetei és típusai
Nehezen megy szemed fényének a tanulás? Nem érted, hogyha élénk, akkor miért nem szereti a tanító néni?

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Különösen tanévkezdés környékén hallani sokat a diszlexiáról, diszkalkuliáról, illetve diszgráfiáról. Ezeket a tanulási problémákat összefoglaló néven részképesség-zavarnak hívjuk. Milyen jelekből ismerheted fel, hogy gyermeked ilyen nehézséggel küzd?

Kései és hibás beszéd

A probléma első jelei már az óvodában észrevehetőek - némi odafigyeléssel. Ha gyermeked a normálisnál később kezd el beszélni, vagy szókincse szegényes, esetleg beszéde hibás, joggal kezdhetsz el gyanakodni. Kétségbeesned azonban szükségtelen, hiszen ilyenkor még időben elkezdhetők a fejlesztő foglalkozások.

Az óvónő, valamint a pszichológiai tesztek segítségével könnyen megállapítható, pontosan mely területeken alakultak ki hiányosságok, és ezzel az előzetes tudással már az óvodában elkezdhetők a szükséges fejlesztő órák.

Iránytévesztés

További gyanakvásra adhat okot, ha gyermeked az iskolakezdés környékén még nem tudja megkülönböztetni egymástól a jobb és a bal irányt. Kifejezetten intő jel lehet, ha hatéves korára nem alakul ki a lateralitása – vagyis nem egyértelmű, hogy jobb- vagy balkezes. Ebben az esetben mindenképpen ajánlott szakember segítségével megállapítani a probléma gyökerét.

Nehézségek az olvasásban

Az első osztályos diszlexiás gyermekeknél tipikus hiba a betűk és a szótagok felcserélése, kimondottan gyakoriak a magánhangzó-tévesztések – például a-á, u-ű. Nehéz lesz a gyerek számára az olvasás, ha a szöveg nagyon apró betűs, esetleg a betűk körvonala elmosódott. És gyakran ez még nem minden, a diszlexia ugyanis ritkán jár egyedül. Legtöbbször az írás zavarával párosul, de sokszor előfordul, hogy a gyermeknek egyszerre kell megküzdenie mindhárom problémával - diszlexia, diszgráfia, diszkalkulia.

Problémák a betűvetéssel

Az olvasási nehézségekhez tehát sokszor az írás zavara - diszgráfia - is társul. A diszgráfiás gyermek írása nagyon rendezetlen, egyes esetekben már-már olvashatatlan. A hasonló betűket összekeverheti – például d-p –, sokszor betold vagy elhagy egy-egy szótagot. Írásban gyakran nem képes felismerni a magánhangzók közti különbségeket, nem különíti el a rövid mássalhangzókat a hosszúaktól, helyesírása pedig kimondottan gyenge lehet.

Gondok a matekkal

A diszkalkuliás tanuló nagyon nehezen boldogul a szimbólumokkal, így nemcsak a számokat, hanem a matematikai jeleket is keveri– például kivonás helyett összead. Ezen kívül problémát okoz számára a sorozatok és matematikai szabályok képzése, valamint a síkbeli és a térbeli irányok vizuális észlelése. Mivel számemlékezete igen kis terjedelmű, az egymás után hallott számokból csak kevés számjegy visszaidézésére képes.

Időben észrevenni

A részképesség-zavarokat nem könnyű időben észrevenni, ezek a problémák a kezdeti időszakban többnyire fel sem tűnnek, hiszen a diákok képességei normál esetben is eltérő ütemben fejlődnek. Ha azonban a jelek elkerülik a szülő és a pedagógus figyelmét, alsó tagozat végére a gyermek nagyon lemaradhat osztálytársaitól, így ekkorra már nehéz lesz pótolni az elmaradt ismereteket. Azért kell komoly figyelmet fordítani az első jelekre, mert a gyermeki fejlődés során minden egyes képesség kialakulásának megvan a maga időszaka. Így, ha a gyerek kicsúszik ebből a szenzitív periódusból, a hiányzó képességek kialakítására már jóval kevesebb esély lesz a későbbiekben.

Okok

A részképesség-zavaros gyermeknek ép intellektusa mellett komoly nehézségei adódnak az írás, olvasás vagy a számolás tanulása során. A probléma kialakulásának többféle oka is lehet - például kisebb idegrendszeri sérülés, olykor észlelési nehézségek. Ha gyermekedről kiderül, hogy részképesség-zavarral küzd, ne ess kétségbe! Tudnod kell, hogy nem intellektusa vagy érzékszervei sérültek, hanem a kettő között lévő kapcsolat.
Ilyenkor tulajdonképpen arról van szó, hogy az ingerületek – amit és ahogy hall, lát – kicsit másképp jutnak el az agyba, mint ahogy az megszokott.

OLVASD EL EZT IS!

legkoondicionalo
  • légkondicionáló
  • tünetek és betegségek

3 súlyos betegség, amit a légkondicionáló okoz

csipkes felso  nagy
  • gyógynövény
  • tünetek és betegségek

Hasi görcsök, puffadás, székrekedés

Ezt is szeretjük