Védi a szívet, csökkenti a diabétesz kockázatát: a repceolaj áldásos hatásai
A repceolaj egészségügyi hatását kevesen ismerik, pedig tele van rákmegelőző és koleszterincsökkentő anyagokkal.


- Pattanásokat, rosaceát, hajhullást okozhat ez a ronda kis élősködő: mikor merülhet fel a gyanú, hogy a bőratka a ludas? »
- A H&M új vendégtervezője visszahozza a nőies romantikát: Simone Rocha csodás darabjai már a kínálatban »
- Különc stílusával hívta fel magára a figyelmet Kamala Harris nevelt lánya: Ella nem egy tipikus modell »
- Kiderült, Dobó Kata miért szakított Andy Vajnával: 8 év után zárta le élete egy szakaszát
- Auschwitzban halt meg a 14 éves lány: utolsó fotói még megrázóbbak színesben
- Varga Feri után felesége is lefogyott - Balássy Betty ennyire karcsú lett
- Az 50 évvel ezelőtti Budapestről kerültek elő fotók: nagyon más volt akkor az élet a fővárosban
- Helyesíráskvíz: kulturális vagy kultúrális? Tudod, hogy írjuk helyesen?
A repceolajat a WHO nyilvántartásában 2018 óta az egészséges olajok közé sorolják, magas omega-3 zsírtartalommal és jótékony hatású vitaminokkal rendelkezik.
A hidegen sajtolt olajban található növényi szterinek, karotinoidok, provitaminok, K-vitamin, E-vitamin képesek csökkenteni a koleszterinszintet, és védik az érrendszert. Tanulmányok is bizonyítják az összetevők pozitív hatásait.
Jótékony zsírsavak
Az élelmiszerek különböző zsírsavakat tartalmaznak: míg a telített zsírsav a káros LDL-koleszterin-szintet növeli, mely a szívbetegség kialakulásával erős összeköttetésben áll, a telítetlen a HDL-szintet emeli, ami az érfalra letapadt koleszterint is segít elszállítani a májba.

A telítetlen zsírsavakban bővelkedő élelmiszerek, mint a repceolaj ily módon csökkentik a koleszterinszintet. A mindennapokban használt olajok közül a repceolaj tartalmaz a legkisebb százalékban telített zsírsavakat - emiatt sütésnél nem lehet hatékonyan felhasználni, mert sokat veszít értékes tápanyagaiból.
Koleszterinszint csökkenése
A repce olaja több növényi szterolt tartalmaz, mint az olívaolaj, ami által nemcsak jelentősen csökkenti a koleszterinszintet, de a káros LDL-koleszterin felszívódásának mértékét is. Ez a vegyület különböző kardiovaszkuláris megbetegedések mellett a diabétesz és rák kialakulásának kockázatát is redukálja, utóbbit 20%-kal a fenti tanulmány szerint.
Vitaminban gazdag
A tokoferolt élelmiszerekben antioxidánsként használják, az E-vitamin kémiai neve. Megvédi a sejteket az oxidatív stressz hatásától, lassítja az öregedési folyamatokat, jó hatással van a szemre és a bőrre. A hidegen sajtolt olaj fogyasztásával megelőzhetőek a szürke hályog, az idegcsőzáródási rendellenességek kialakulása, és csökken a rák kockázata.

Az olaj K-vitaminban is gazdag, mely a csontok fejlődésért felelős, az aminosavak szintézisét támogatja a vérben, és elősegíti a zsíranyagcsere-folyamatokat. Többszörösen telítetlen omega-3 zsírsavtartalma miatt védi az érrendszert.
Ajánlott hidegen sajtolt repceolajat venni, ami megtartja vitamintartalmát. A boltokban kapható változatok többsége finomított, amikben már megnövekszik a telített zsírsavak mértéke is, ez sütéshez-főzéshez ajánlott. Hidegen sajtolt verziója isteni salátákhoz vagy süteményekhez.
10 zsírpárnagyilkos, egészséges zsírforrás: felgyorsítják a fogyást
Bizonyos zsírokra a fogyókúra során is szükség van: egészséges zsírok alatt az egyszeresen és többszörösen szaturálatlan zsírokat kell érteni, melyek szívvédő hatásúak, valamint csökkentik az LDL-koleszterin szintjét.
(Képek forrása: Getty Images Hungary)