Rákhoz vezethet a gyomorégés?
A reflux tünetei és kezelése
A nyelőcsőbe visszaáramló gyomorsav súlyos betegségeket okozhat.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A kínzó gyomorégés és a nyelőcsőbe visszaáramló gyomorsav rengeteg embernek okoz pokoli szenvedést. A refluxnak azonban nem a maró fájdalomérzet a legkellemetlenebb mellékhatása, később ugyanis súlyos szövődményként akár nyelőcső- vagy garatrák is kialakulhat. Ismerd meg jobban ezt az alattomos betegséget, hogy elkerülhesd a veszélyes következményeket!

A reflux

A refluxbetegség során a gyomorsav rendszeresen visszaáramlik a nyelőcsőbe. Ez a jelenség időnként akkor is jelentkezhet, ha egészséges vagy, azonban ilyenkor nem feltétlenül tapasztalod a kellemetlen tüneteket, egészen addig, amíg nyelőcsöved nem károsodik annyira, hogy a gyomorsav elkezdje a nyálkahártyát irritálni.

Tünetek

  • Gyomorégés.
  • Éles fájdalom a mellkas felső részén és a torokban.
  • Visszaáramló gyomorsav.
  • Kellemetlen, keserű szájíz.

A betegség többnyire akkor alakul ki, ha nyelőcsöved alsó záróizmai nem működnek megfelelően. Mivel a perisztaltikát, vagyis az emésztőrendszer mozgását teljes mértékben a vegetatív idegrendszer irányítja, a reflux akár idegi alapon is jelentkezhet. A felhalmozódott stressz és a szorongás hatással lehet az idegrendszer működésére, ami akár ahhoz is vezethet, hogy az nem képes megfelelően szabályozni a tápcsatorna mozgását, és megakadályozni, hogy a gyomorsav visszaáramoljon a nyelőcsőbe.

A refluxnak számos kellemetlen következménye lehet. Mivel a gége és a garat kevésbé védett a gyomorsav ártalmaival szemben, a betegséget különböző légúti megbetegedések is kísérhetik. Elsősorban a köhögés a jellemző, de gyakran előfordulhat asztma, de akár gége- és tüdőgyulladás is.

A fájdalmas tünetek idővel enyhülhetnek, mivel szervezeted fájdalomküszöbe az állandó maró hatásra megemelkedik, és ekkor már kevésbé érzed a betegség tüneteit.

A probléma azonban ettől még fennáll, és, ha nem kezeled megfelelően, akár a tüdőgyulladásnál súlyosabb szövődmények is kialakulhatnak. A garat és a gége állandó savirritációja ugyanis akár rákhoz is vezethet. Éppen ezért fontos, hogy amikor a kellemetlen tüneteket tapasztalod, azonnal fordulj orvoshoz, és ne nyugodj bele a jelek enyhülésébe, ez ugyanis még nem jelenti azt, hogy a veszély elmúlt!

Kezelés

A reflux kialakulásában nagy szerepet játszik az egészségtelen életmód. Ha tehát nem ügyelsz arra, hogy mit eszel, és milyen rendszeresen, illetve, ha nem teszel semmit annak érdekében, hogy csökkentsd a mindennapos stressz okozta ártalmakat, akkor a gyógyszeres kezelés csak ideiglenes megoldást jelenthet. A két módszer együttesen azonban hatékonyan képes visszaszorítani a kellemetlen gyomortúltengést, és megszünteti a maró fájdalmakat.

Fekvő helyzetben a gyomorsav könnyebben visszaáramlik a nyelőcsőbe. A kínzó éjszakai fájdalom ellen azonban úgy is védekezhetsz, ha magasabb párnát választasz, és úgy helyezkedsz el alváshoz, hogy fejed és nyelőcsöved magasabban legyen, mint a gyomrod.

Nem szabad tehát abba a hibába esned, hogy a gyomorégést csupán egyszerű, jelentéktelen tünetnek véled. A veszélyes jelenség könnyedén megszüntethető egészséges étkezéssel, illetve gyomorsavcsökkentők szedésével. Ha pedig rendszeresen fogyasztasz vitaminban gazdag gyümölcsöket, serkentheted emésztőszerveid működését, ezáltal hosszabb távon megelőzheted a gyomorsavtúltengést is.

Mentesen főzni könnyű!

Mentes Anyu legújabb könyvében nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy összeállítsa a mentes étkezések 50 legjobb receptjét. Korábbi könyveivel együtt, összesen 162 recepttel örvendezteti meg a különleges étrendet követő olvasóit.

A könyveket kedvezményes áron ide kattintva, kizárólag online lehet megvásárolni.

Promóció

Ha azonban a természetes eszközök nem elegendőek a baj megelőzésére, bátran alkalmazd a gyógyszeres kezelést. A gyomorsavcsökkentő termékek ugyanis nem bontják meg gyomrod természetes egyensúlyát, és annak egészséges baktériumflórájában sem tesznek kárt. A gyógyszer szedése mellett szervezeted továbbra is termel gyomorsavat, így az emésztés sem válik nehezebbé.

OLVASD EL EZT IS!

mobil no
  • megelőzés
  • a hosszú élet titka

Mit tegyél, ha 100 évig szeretnél élni?

Ezt is szeretjük