Rák a gyomorégéstől?

Lehet, hogy te is veszélyeztetett vagy?

A reflux egy nyelőcsővel összefüggő betegség, mely a leggyakoribb betegségek közé tartozik.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A reflux tulajdonképpen egy nyelőcső betegség, tünetei és megnyilvánulása mégis a gyomrot érintik. Manapság az egyik leggyakoribb emésztőrendszert érintő betegség, mely pár évvel ezelőtt még csak negyven éves kor felett volt igazán jellemző, de mára ez a korhatár egészen húszig lecsökkent.

Kialakulása

A lenyelt táplálék a nyelőcsőbe kerül, ahonnan egy záróizom megnyílása után jut le a gyomorba. Ez a körkörös izom alaphelyzetben zárva van, csak a lenyelt étel átengedése idejére nyílik meg, majd utána rögtön újra bezárul és ezzel megakadályozza a savas gyomortartalom visszaáramlását a nyelőcsőbe. A reflux-betegség lényege a gyomornedv visszaáramlása a nyelőcső alsó szakaszába, a nyelőcsövet a gyomortól elválasztó záróizom elégtelen működésének következtében.

Az elhízás, az alkoholfogyasztás, a dohányzás, a túlzott kávéfogyasztás valamint a stressz tartoznak a reflux leggyakoribb kockázati tényezői közé. Az egészségtelen táplálkozás és a rendszertelen étkezés is hozzájárulnak a betegség kialakulásához. Gyakrabban fordul elő reflux terhes nőknél is, mivel a megnagyobbodott méh nyomást gyakorol a hasi szervekre.

Tünetei

A reflux elsődleges tünete az égő, maró érzés a gyomorban illetve a gyomorhoz közel. Sok beteg nem is veszi komolyan, hiszen eleinte teljesen összevissza jelentkeznek a tünetek, körülírását pedig nehezíti, hogy nem kifejezetten a gyomorban jelentkezik az égés, vagy legfeljebb a gyomor felső részében.

Ezen kívül jellemző még a savas felböfögés, illetve a vízszintes testhelyzetben történő hányinger is. Amikor ugyanis lefekszel a gyomorsav nyelőcsőbe történő áramlása erőteljesebb, mint állás, vagy járás közben. Ez a visszaáramlás pedig ingerli nyelőcsövedet, ezért égés helyett sokszor hányingert tapasztalhatsz. Ilyenkor érdemes kipróbálnod, hogy magasabb párnát teszel az ágyadba és félig ülő helyzetben próbálsz meg elaludni.

A savas gyomortartalom visszaáramlásának sok egyéb megjelenési formája is ismert: gyomorszáj környéki vagy szegycsont mögötti égő érzés, maró érzés a torokban, savanyú íz a szájban illetve bizonytalan mellkasi fájdalom. Néha nyelési nehezítettség vagy köhögés is társulhat a panaszokhoz.

Reflux és rák – van kapcsolat?

Egy neves amerikai folyóiratban 2006-ban megjelent egy cikk a reflux és a rák közti összefüggést taglalva. Az újság feltárta, hogy a refluxért és a fekélyekért általában – legyen az akár gyomor-, akár nyombél fekély - többek között a helicobacter pylori nevű baktérium felelős. Ezzel az orvostudomány évek óta tisztában is van, éppen ezért a fekélyek és a reflux kezelésében nagy szerepet játszott magának a baktériumnak az eltűntetése. A baktérium elpusztításának következményeit vizsgálva, a cikket író amerikai kutatók összefüggést fedeztek fel a baktérium és a különböző rákos betegségek kialakulásának esélye között. Tény és való, hogy a baktérium előfordulásának mérséklésével csökkentették a nem gyomorszájat érintő gyomorrák esélyét, valamint szemmel látható eredményeket értek el a reflux és a különböző fekélyek kezelésének tekintetében, de ezzel egy időben viszont megnövelték bizonyos nyelőcsőrák típusok előfordulását.

A cikkel arra kívánták felhívni a figyelmet, hogy mielőtt az orvos kiírtja a helicobacter pylori baktériumot az ember szervezetéből, feltétlen mérlegelnie kell annak előnyeit és hátrányait is.

Ha szeretnél még többet olvasni a refluxról, vagy egyéb emésztőrendszert érintő betegségekről, akkor mindenképpen ajánljuk figyelmedbe a gyógyszertárakban kihelyezett, ingyenes egészségügyi ismeretterjesztő folyóiratot a Patika Magazint.

OLVASD EL EZT IS!

csipkes felso  nagy
  • gyógynövény
  • tünetek és betegségek

Hasi görcsök, puffadás, székrekedés

Ezt is szeretjük