A kattogó, fájó rágóizületeken is segít az állkapocstorna: csak néhány lépésből áll

Az állkapocs kattogása, fájdalma megszüntethető gyógytorna segítségével, amiről oktatóvideót töltöttek fel a Semmelweis Egyetem szakorvosai.

GettyImages-477695713
beauty and style
Top olvasott cikkek

A fej-nyak területén elhelyezkedő izmok, rágóízületek megbetegedései a leggyakoribb mozgásszervi megbetegedések közé tartoznak.

Főbb tünetei a rágóizmok és az állkapocsízületek fájdalma, a korlátozott szájnyitás, vagy akár a rágóízület recsegő, kattogó hangja. Ezeken a panaszokon is segíthet a Semmelweis Egyetem legújabb oktatóvideójában látható gyakorlatsor, az állkapocstorna.

Torna a kattogó állkapocs ellen

- Az egészséges szájmozgások nagyon egyszerűen felismerhetők. A szájnyitás akadálytalan, az állkapocs egy egyenes vonal mentén mozdul felfelé és lefelé is. Ha az állkapcsunk ettől nagyon eltérően „s” vagy „c” alakban mozog, illetve ha a kitátott szájban az alsó és a felső metszőfogak között nincs 35-40 milliméter távolság, akkor érdemes orvoshoz fordulni - tanácsolja dr. Schmidt Péter, a Semmelweis Egyetem Fogpótlástani Klinikájának klinikai főorvosa.

A klinika szakemberei a fentebb látható néhány perces tornagyakorlatot azoknak a betegeknek állították össze, akiknek állkapocsízületi mozgásterápia javasolt. Ez a mozdulatsor hozzájárulhat a fájdalom csökkentéséhez, illetve megszüntetéséhez és a megváltozott mozgások javításához is.

A cikk az ajánló után folytatódik

Dr. Schmidt Péter arra is felhívja a figyelmet, hogy a gyakorlatokat csak orvos javaslatára végezzék az érintettek, hiszen nagyon fontosak a megfelelő útmutatások, szakképzett gyógytornász vagy orvosi segítség, illetve ellenőrzés.

9 meglepő dolog, ami roncsolja a fogad

Több olyan étel-ital, sőt fogmosási szokás is van, ami kitartóan pusztítja a fogzománcot.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük