A rákmegelőzés bibliája
Étel, ital, szűrések
A statisztikákat látva nem csoda, ha mindenki tart attól, hogy egyszer csak daganatot fedeznek fel testében. Előzd meg a bajt!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Évről évre nő a betegek száma, és nem csak hazánkban, hanem világviszonylatban is. Egyre több rákkeltő tényező vesz minket körül, és egyre kevesebbet teszünk ezek ellen. Mintha senkit nem érdekelne az egész. De érdekes módon mégis mindenki fél tőle. Akkor hol itt az összefüggés? A rákbetegség megelőzésének elhanyagolása mögött egy igen egyszerű pszichológiai magyarázat lapul: ha dohányzol, lehet, hogy majd rákos leszel, a szolárium lehet, hogy bőrrákot okoz - majd, majd, majd, majd.

A kulcsszó a MAJD. Ami nem most van, az nem érzékelhető, ami nem most következik be, attól csak agyunk legelrejtettebb kis zugában félünk. Így tehát a megoldás is a jövőbe csúszik: majd leszokom a dohányzásról, majd nem járok szoláriumba – hogy ennél a két példánál maradjunk.

Megelőzés – tényleg annyi lemondás?

A fent említett okokon kívül persze az a tény is közrejátszik, hogy a rákmegelőzést mindenki nagyon sok lemondással párosítja. Ez természetes is, hiszen jó formán minden káros, ami körbevesz minket. Így hát marad a „valamiben úgyis meg kell halnom” kifejezés kibővítve a „amíg élek, addig élvezni szeretném az életet” kijelentéssel. Vagyis, ha már úgyis meg kell halnunk, akkor legalább az életben töltött idő során nem szeretnénk lemondani a káros, de annál szórakoztatóbb szokásainkról.

Csakhogy a megelőzés nem feltétlenül jár annyi lemondással. Ha túllépünk a megelőzés azon szintjén, ahol minden károsat ki kell iktatni a környezetünkből, akkor bizony nagyon sok hasznos, sőt, finom dolgot használhatunk fel egészségünk megőrzésének céljából. Lássuk, mi minden használható rák ellen!

Fekete tea

Mára már bizonyított tény, hogy a testünkben lévő szabadgyökök a szervezet molekuláihoz kapcsolódva rákos elfajuláshoz vezethetnek. Így minden olyan étel-ital, melynek erős antioxidáns hatása van, segíthet a szabadgyökök elpusztításában. A fekete tea éppen ilyen.

Nem egy vizsgálat kimutatta már, hogy ha minden nap meginnál nem több, mint egy csésze fekete teát, a daganatok kialakulásának esélye megfeleződne.

Ha szeretnél többet olvasni a fekete tea rákmegelőző hatásáról, akkor kattints ide!

Narancs

A narancs antioxidánsai szintén csökkentik a szabadgyökök káros hatásait. De megfelelő mennyiségű C-vitamin szervezetbe jutásával a gyomorban nem képződnek rákkeltő nitrozaminok sem, tehát a narancs duplán, sőt, triplán védelmet nyújt. Holland és svéd kutatók tanulmányai ugyanis arról számolnak be, hogy a citrusfélék rendszeres és bőséges fogyasztása mellett kisebb a gyomorrák kialakulásának esélye.

Ha szeretnéd a narancs további jótékony hatásait megismerni, akkor kattints ide!

K-betűs ételek

A k-betűs ételek általánosságban véve magas antioxidáns-hatással bírnak. Sőt, olyan ásványi anyagokat tartalmaznak, melyek konkrétan megakadályozzák a káros anyagok beépülését, miután azok bejutottak a szervezetbe. Így rengeteg behatás semlegesíthető. Ilyen például a karfiol, a karalábé, a kelbimbó, a kelkáposzta vagy a káposzta is.

Ha szeretnél még több tippet olvasni arról, hogy a különböző ételek miként hatnak a daganatos betegségekre, akkor kattints ide!

Egyéb tevékenységek

De nem csak étkezéseddel, hanem egyéb célirányos tevékenységekkel is megóvhatod tested a daganatoktól. Ilyen például a stressz tudatos levezetése. Nem titok már, hogy a stressz milyen káros folyamatokat indít be a szervezetben, ha tudatosan nem oldod vagy csökkented. Nemcsak a szépségnek árt az idegeskedés, de nagymértékben hozzájárul a fekélyek kialakulásához vagy éppen a szívrohamhoz. Így van ez a rákkal is. A daganatok megjelenése mögött ugyanis nem csak testi tényezők állnak. Komoly lelki háttérrel is rendelkezik, akárcsak szinte minden egyéb betegség is.

Ha szeretnél még több tippet olvasni, akkor kattints ide.
Ha pedig szeretnéd megismerni, hogy melyik daganattípus milyen lelki problémára vezethető vissza, akkor kattints ide!

Komplett étrend

Ha igazán nagy védőburkot szeretnél magad köré húzni, akkor nem csak egy-egy jótékony gyümölcsöt, zöldséget vagy ételt építesz be mindennapjaidba, hanem akár egy egész diétába is belefoghatsz. Nem egy orvos állított már össze olyan étrendet, mely hosszútávon bizonyítottan csökkentette a kialakulás vagy a kialakulás utáni halálozási arányt.

Ha kíváncsi vagy ezekre a diétákra, akkor kattints ide.

Szűrés, önvizsgálat

És nem utolsósorban nem szabad megfeledkezni a rendszeres szűrővizsgálatokról sem, melyeket megdöbbentően kevesen látogatnak. Mindezt annak ellenére, hogy a legtöbb rákos megbetegedés túlélési esélye fordított arányban áll a felfedezési idővel: minél előbb veszik észre, annál később halsz meg. Ennyire egyszerű.

Nézd meg, hogy milyen szűrővizsgálatokon és milyen gyakorisággal kellene részt venned. Kattints ide!
Ezt is szeretjük