Puffadás, hasi görcsök? Ez a 7 hétköznapi bűnös állhat mögötte
Bizonyos élelmiszerek fogyasztása könnyen vezethet felfúvódáshoz, gázképződéshez.

Dia

 	Bab 	Ha puffadást okozó élelmiszerekről van szó, valószínűleg neked is a bab jut először eszedbe. A hüvelyesek olyan szénhidrátokat tartalmaznak, melyekkel a szervezeted nem képes megbirkózni. Ennek hatására pedig a gázképződés fokozódik, és jelentkezik a kellemetlen, feszülő érzés.

Bab

Ha puffadást okozó élelmiszerekről van szó, valószínűleg neked is a bab jut először eszedbe. A hüvelyesek olyan szénhidrátokat tartalmaznak, melyekkel a szervezeted nem képes megbirkózni. Ennek hatására pedig a gázképződés fokozódik, és jelentkezik a kellemetlen, feszülő érzés.

Dia

 	Magas keményítőtartalom - kukorica 	Egyesek számára nehezen emészthető a búza, a zab vagy a kukorica. Ennek oka a magas keményítőtartalom. Amikor ezek a táplálékok a vastagbélbe kerülnek, megindul a fokozott gázképződés. A rizs az egyetlen olyan keményítőt tartalmazó étel, mely nem okoz ilyen panaszokat. 	Kapcsolódó cikk: 	Rákellenes, emésztésserkentő, agypörgető - Mi az? »

Magas keményítőtartalom - kukorica

Egyesek számára nehezen emészthető a búza, a zab vagy a kukorica. Ennek oka a magas keményítőtartalom. Amikor ezek a táplálékok a vastagbélbe kerülnek, megindul a fokozott gázképződés. A rizs az egyetlen olyan keményítőt tartalmazó étel, mely nem okoz ilyen panaszokat.

Kapcsolódó cikk:
Rákellenes, emésztésserkentő, agypörgető - Mi az? »

Dia

 	Karfiol 	Egyes zöldségek, mint a káposzta, brokkoli és karfiol, növelik a gázképződést. Ennek oka egyrészt a magas rosttartalom, másrészt egyéni érzékenységtől is függ. Ugyanakkor, mivel rendkívül egészségesek, ne mondj le róluk, fogyaszd őket kisebb adagokban.

Karfiol

Egyes zöldségek, mint a káposzta, brokkoli és karfiol, növelik a gázképződést. Ennek oka egyrészt a magas rosttartalom, másrészt egyéni érzékenységtől is függ. Ugyanakkor, mivel rendkívül egészségesek, ne mondj le róluk, fogyaszd őket kisebb adagokban.

Dia

 	Sör 	Bár a mérsékelt sörfogyasztás alapvetően egészséges, az arra érzékenyeknél puffadást okozhat. Egyrészt a szénsavas italok könnyen vezetnek felfúvódáshoz, másrészt a sörélesztő is hasonló hatással van a bélrendszerre. 	Kapcsolódó cikk: 	A sör elhallgatott gyógyhatásai - Így fogyaszd! »

Sör

Bár a mérsékelt sörfogyasztás alapvetően egészséges, az arra érzékenyeknél puffadást okozhat. Egyrészt a szénsavas italok könnyen vezetnek felfúvódáshoz, másrészt a sörélesztő is hasonló hatással van a bélrendszerre.

Kapcsolódó cikk:
A sör elhallgatott gyógyhatásai - Így fogyaszd! »

Dia

 	Magas rosttartalom 	A magas rosttartalmú élelmiszerek fogyasztása ajánlott, hiszen emésztésserkentő hatásuk van. Ugyanakkor, ha hirtelen viszel be a szervezetedbe extrém mennyiségű teljes kiőrlésű táplálékot, gyümölcsöt, tested puffadással reagál. Épp ezért folyamatosan kell hozzászoktatnod a szervezetedet a rostban gazdag élelmiszerekhez. 	Kapcsolódó kvíz: 	Melyik növénynek magasabb a rosttartalma? »

Magas rosttartalom

A magas rosttartalmú élelmiszerek fogyasztása ajánlott, hiszen emésztésserkentő hatásuk van. Ugyanakkor, ha hirtelen viszel be a szervezetedbe extrém mennyiségű teljes kiőrlésű táplálékot, gyümölcsöt, tested puffadással reagál. Épp ezért folyamatosan kell hozzászoktatnod a szervezetedet a rostban gazdag élelmiszerekhez.

Kapcsolódó kvíz:
Melyik növénynek magasabb a rosttartalma? »

Dia

 	Magas fruktóztartalom - alma 	A magas fruktóztartalmú ételek, mint a méz és egyes gyümölcsök - alma, szilva, körte -, szintén kiválthatják a puffadást. Szervezeted ugyanis csak egy bizonyos mennyiségű fruktóz megemésztésére képes, ha pedig túlléped ezt a határt, felfúvódás, hasmenés a következmény.

Magas fruktóztartalom - alma

A magas fruktóztartalmú ételek, mint a méz és egyes gyümölcsök - alma, szilva, körte -, szintén kiválthatják a puffadást. Szervezeted ugyanis csak egy bizonyos mennyiségű fruktóz megemésztésére képes, ha pedig túlléped ezt a határt, felfúvódás, hasmenés a következmény.

Dia

 	Tej és tejtermékek 	A felnőttek többsége bizonyos fokig laktózérzékeny. Lehet, hogy nálad csak a második bögre tej magasságában jelentkezik a puffadás, de van, akinél már egy darab sajt elfogyasztása is gondot okoz. Ennek hátterében az áll, hogy szervezetedben csökken a laktáz enzim mennyisége, így tested nem képes lebontani a laktózt. 	Kapcsolódó cikk: 	Puffadás, fáradtság, hasmenés - A tejérzékenység tünetei »

Tej és tejtermékek

A felnőttek többsége bizonyos fokig laktózérzékeny. Lehet, hogy nálad csak a második bögre tej magasságában jelentkezik a puffadás, de van, akinél már egy darab sajt elfogyasztása is gondot okoz. Ennek hátterében az áll, hogy szervezetedben csökken a laktáz enzim mennyisége, így tested nem képes lebontani a laktózt.

Kapcsolódó cikk:
Puffadás, fáradtság, hasmenés - A tejérzékenység tünetei »

Ezt is szeretjük
Szerző: Horváth Eszter
Fotó: