Puffadás, fáradtság, székletproblémák
A lisztérzékenység tünetei
A kellemetlen tünetek komoly emésztőrendszeri megbetegedésre utalhatnak. Járj utána!

beauty and style
Top olvasott cikkek

Míg korábban a lisztérzékenységet - más néven gluténérzékenységet vagy coeliakiát - gyermekbetegségnek tartották, napjainkban mind több felnőttnél diagnosztizálják az egészségügyi problémát. Hazánkban körülbelül százezer ember szenved lisztérzékenységben, így ez a leggyakoribb krónikus vékonybélbetegség.

Az már egyértelmű, hogy a betegség genetikailag meghatározott, ám egyelőre a szakértők sem tudják pontosan, hogyan öröklődik tovább. A betegség következtében súlyos hiányállapotok alakulhatnak, így diagnózisa rendkívül fontos, a terápiát jelentő gluténmentes diéta pedig
életmódváltást von maga után.

Ha arra gyanakszol, hogy a betegség talán téged is érint, vagy több információra vagy kíváncsi a lisztérzékenységgel kapcsolatban, látogass el a www.liszterzekeny.hu weboldalra!

Miért alakul ki?

A betegség hátterében a szervezet egyes gabonafélék fehérjéivel szembeni túlérzékenysége áll. A glutén nevű fehérje egyes részei ugyanis a bél nyálkahártyáján keresztül aktiválják a lisztérzékenyek immunrendszerét.

A fehérvérsejtek ilyenkor gyulladásos folyamat révén rongálják a nyálkahártyát, minek következtében a bélbolyhok károsodnak, és a tápanyagok felszívódása akadályozottá válik. Mivel a szervezet így nem képes felvenni a működéséhez szükséges anyagokat, a gluténérzékenység nyomán különböző hiánybetegségek - például vérszegénység, fehérjehiány - alakulnak ki.

A betegség változatos - és más-más egészségügyi problémákhoz nagyon hasonló - tünetekkel jelentkezhet. Jellegzetes tünete nincs, ezért a lisztérzékenység gyanúja csak ritkán merül fel. Az alább felsorolt tünetek együttes fennállása azonban intő jel lehet, így, ha ismerősek, mindenképpen érdemes felkeresned szakembert.

A lisztérzékenység jelei

  • Fogyás, sápadt bőr.
  • Puffadás, görcsös hasi fájdalom.
  • Vérszegénység, állandó fáradtság.
  • Száraz bőr, fénytelen, töredezett haj.
  • Jellegzetes hólyagos, viszkető bőrtünetek.
  • Nagy mennyiségű, fénylő széklet vagy székrekedés.

Szakácskönyv egy kis extrával!

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

Promóció

Diagnózis

A betegségre a laborvizsgálatok eredményei közül általában a vérszegénység, a fehérjehiány, az alacsony kalcium-, illetve foszforszint hívja fel a figyelmet. Az egyértelmű diagnózishoz gasztroenterológiai vizsgálatra van szükség. Ez vérvizsgálatból, valamint vékonybél-biopsziából áll, ilyenkor a bélbolyhokból kicsípnek egy darabot, melynek vizsgálatával megállapítható, hogy valóban coeliakia okozza-e a tüneteket.

Veszélyes ételek

Ha bebizonyosodik a lisztérzékenység gyanúja, sok étel fogyasztásáról le kell mondanod. Kerülnöd kell a búza-, az árpa-, a rozs-, valamint a zabtartalmú élelmiszereket, de le kell mondanod a készételekről, malátáról, a korpáról is. Előfordulhat, hogy a hiánybetegség megszüntetésére vas-, illetve vitaminpótlásra is szükséged lesz. Az emésztőrendszer helyreállása nem megy egyik napról a másikra, előfordulhat, hogy a folyamat évekbe telik.

Életmódváltás

A liszt-, illetve gluténérzékenység kezelésére nincsen specifikus gyógyszer, a ma ismert egyetlen gyógymódot az jelenti, ha kiiktatod a glutént az étrendedből. Ehhez mindenképpen érdemes kikérned egy dietetikus szakértő tanácsát. Ő tudja pontosan megmondani, hogy milyen
élelmiszereket kell kerülnöd.

Gluténmentesen

Szerencsére ma már számos olyan, gyermekek és felnőttek számára készült diétás élelmiszer kapható a nagyobb áruházakban, melyet bátran
fogyaszthatnak a gluténmentes diétázók. Az élelmiszereken a
gluténmentes feliratot kell keresned. A termékek csomagolásán a
glutént tartalmazó összetevők felsorolása évek óta kötelező.

Ezt is szeretjük