Már egy kezelés is enyhítheti az ízületi panaszokat: a porckopáson is segíthet a PRP-terápia

Az ízületi panaszok kezelésében segíthet a sajátvér-terápia.

GettyImages-1318373331
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az ízületi panaszok sok ember életét megkeserítik. Hátterében állhatnak sérülések, túlterhelés, porckopás vagy gyulladás. A tünetek többfélék lehetnek, mint például duzzadás, az ízület melegsége, pirossága, fájdalom, több ízület érintettsége során pedig akár a mozgás is nehézkessé vagy akadályozottá válhat.

A panaszok kezelésére különböző megoldások léteznek. Az egyik legmodernebb a sajátvér-terápia (PRP-kezelés), melynek köszönhetően mesterséges hatóanyagok alkalmazása nélkül érhető el pozitív változás a páciens állapotában.

A PRP-eljárás ízületi panaszok ellen

- A PRP-eljárás egy több éve létező kezelési módszer, amely során a pácienstől vért vesznek, bizonyos ideig centrifugálják, ennek köszönhetően a vér különböző rétegei elkülönülnek egymástól. Ezek közül az úgynevezett vérlemezkedús réteget (platelet-rich plasma), azaz a thrombocytákat koncentráltan olyan helyre juttatják, ahol a belőlük felszabaduló növekedési faktorok biológiai regenerációt és porcképzést tudnak elindítani az ízületekben.

- Ezáltal meghosszabbítható az ízület élettartama, tehát kitolható az a stádium, amikor már protézisbeültetés válna szükségessé. Emellett a vérlemezkékből nagy mennyiségű gyulladáscsökkentő ágens szabadul fel, amely csökkenti a gyulladással járó, kellemetlen tüneteket - mondta dr. Váczi Gábor, a Budai Egészségközpont ortopéd főorvosa.

Mikor alkalmazható az eljárás?

A PRP-eljárás több esetben is alkalmazható. Ha a porcregeneráció a cél, az injekciót leggyakrabban a térd- és csípőízületbe fecskendezik, de előfordulhat, hogy könyök-, váll- és bokaízületbe adják. Hatásos lehet például sportsérülések, ínhúzódások és gyulladások mellett a kezdeti ízületi porckopásos elváltozások (arthrosis) kezelésében. A gyulladáscsökkentő vagy a szövetregenerációt serkentő hatás gyakorlatilag minden csontközeli íntapadás - így például tenisz- vagy golfkönyök, krónikus Achilles-ín-gyulladás, sarokfájdalom - esetén alkalmazható. Az eljárást egyre gyakrabban használják a sportsérülések rehabilitációjában is. A PRP-módszer javítja az ízület terhelhetőségét, ám ha a porckopás mértéke már előrehaladott állapotban van, abban az esetben a protézis beültetése jelentheti a megoldást.

Hogy zajlik a kezelés?

A kezelés a páciens részéről nem igényel különösebb felkészülést, viszont az nagyon fontos, hogy ne legyen gyulladás a szervezetében, egészséges legyen a beavatkozáskor. Az első lépés a vérvétel, ezután következik a centrifugálás, majd a megfelelő anyagokat visszajuttatják a páciens szervezetébe. Az eljárás időtartama nagyjából egy óra. A készítmény beadása enyhe feszülő érzéssel járhat, ami az ízület bemozgatásával hamar megszűnik. A kellemetlenségek jegeléssel, fájdalomcsillapítással enyhíthetők. A kezelés után 2-3 hét pihenő javasolt, a panaszok általában 4-6 hét után szűnnek meg.

A cikk az ajánló után folytatódik

- Az ízületi problémák kezelésére számos módszer létezik. Alkalmazható többek között gyógyszeres eljárás, mozgásterápia, gyógytorna, borogatás vagy pihentetés. A szakorvos mindig a páciens állapotának legmegfelelőbb megoldást választja. A PRP-eljárás a legmodernebb biológiai módszerek közé tartozik, amely során a szervezetünk hatóanyagaival érjük el a pozitív változást, ráadásul egyetlen kezelés elegendő - tette hozzá a szakember.

A 4 legrosszabb táplálkozási szokás, ami fokozza az ízületi panaszokat

Érdemes minél korábban odafigyelni a rizikótényezők kiiktatására, hiszen az ízületek fájdalma, merevsége később jócskán megnehezítheti a mindennapokat. Az étkezéssel javítani és rontani is lehet a problémán, a kulcs a szakemberek szerint a gyulladáscsökkentés.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük