Áttörést hozhat a rákgyógyításban ez az új felfedezés: a rák egyik súlyos formája válhat megelőzhetővé

Olyan baktériumot fedeztek fel a kutatók, ami segítheti a rák egyik súlyos formájának megelőzését és gyógyítását is.

GettyImages-885606196
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A prosztatarák agresszív formájához köthető baktériumokat fedeztek fel angol kutatók, akik azt remélik, eredményeik forradalmasíthatják a betegség legsúlyosabb változatának megelőzését és gyógyítását.

A Kelet-angliai Egyetem kutatói több mint 600 egészséges és prosztatarákos férfi vizelet- és prosztataszövet-mintájának bonyolult genetikai elemzését végezték el. Találtak öt baktériumfajt, amely a betegség gyors terjedéséhez köthető - írta a European Urology Oncology című szaklapban megjelent tanulmány alapján a The Guardian online kiadása.

A baktérium szerepe a prosztatarák kialakulásában

Azt nem bizonyították, hogy ezek a baktériumok idézik elő vagy súlyosbítják a betegséget, de ha a folyamatban lévő kutatások tisztázzák a szerepüket, a tudósok olyan teszteket fejleszthetnek ki, amellyel azonosíthatók azok a férfiak, akiknél a legnagyobb a kór kockázata, valamint olyan antibiotikumokat kereshetnek, amelyekkel megelőzhetik az évente életek ezreit követelő prosztatarákot.

GettyImages-1150962699

A tanulmány szerint, akiknek a vizeletében, a prosztata- vagy daganatmintájában az öt - közülük három frissen felfedezett - baktériumból egy vagy több megtalálható volt, azoknál a korai szakaszban lévő betegség 2,6 százalékkal nagyobb valószínűséggel haladt előre, mint azoknál, akiknél nem találták meg a baktériumokat.

Colin Cooper, a Kelet-Angliai Egyetem rákgenetika-professzora, a kutatás vezetője szerint lehetséges, hogy a baktériumoknak nincs közük a betegséghez, előfordulhat például, hogy az agresszív prosztatarákban szenvedő férfiak immunrendszere gyengébb, ami lehetővé teszi, hogy bizonyos baktériumok elszaporodjanak.

A mikrobák növelhetik a rák kockázatát

A kutatók azonban erősen gyanítják, hogy a mikrobák szerepet játszanak a betegségben ugyanúgy, ahogy a Helicobacter pylori baktérium fertőzése növeli a gyomorrák kockázatát.

A cikk az ajánló után folytatódik

- Ha biztosan tudnánk, hogy ezek a baktériumok okozzák a prosztatarákot, kereshetnénk antibiotikumot, amelyik megöli őket, és reményeink szerint megakadályozná a betegség terjedését, ám ez nem ilyen egyszerű. Sok a bonyodalom: az antibiotikumok nem könnyen hatolnak a prosztatába, és olyat kell választani, amelyik csak ezekkel a bizonyos baktériumokkal végez - magyarázta Cooper.

Noha a prosztatarák a férfiaknál előforduló daganatok közül a leggyakoribb, sok esetben nem végzetes. Agresszív formája évente mintegy 12 ezer férfi halálát okozza az Egyesült Királyságban.

9 hétköznapi tünet, ami daganatos elváltozást is jelezhet

Ezeket a panaszokat, hiába tűnnek nagyon általánosnak, nem szabad figyelmen kívül hagyni.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük