A prolaktinszint a stressztől is magas lehet, kezeletlenül meddőséget okozhat: így segít egy speciális terápia

A magas prolaktinszint komoly problémákat okozhat, pszichológus szerint a megfelelő stresszkezelés kulcsfontosságú a mérséklésében.

GettyImages-1175063745
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A stressz számtalan negatív változást hoz létre a szervezetünkben, így nem ritka, amikor bizonyos betegségek, kóros állapotok mögött a nem megfelelő stresszkezelés áll.

Gyakori, hogy a meddőség hátterében is felfedezhető, például a túl magas prolaktinszint miatt. Feke Alexandra, a Nőgyógyászati Központ pszichológusa elmondta, hogy az imaginatív terápia nagyban hozzájárulhat a megfelelő stresszkezeléshez, így a prolaktin mérsékléséhez is.

Stressz a meddőség hátterében

A meddőség mögött több probléma is állhat, melyek lehetnek nőgyógyászati, endokrinológiai, immunológiai, belgyógyászati, hematológiai és pszichológiai vonatkozásúak is. Amennyiben több mint egy év próbálkozás után sem mutat pozitívat a terhességi teszt, úgy érdemes szakemberhez fordulni, aki különböző vizsgálatokkal megpróbál fényt deríteni a sikertelenség okára/okaira.

GettyImages-165843875

Gyakran hormonzavar, azon belül is magas prolaktinszint kerül felfedezésre, mely bár sokszor gyógyszeres terápiát indokol, a háttérben húzódó lelki problémákat is érdemes feltárni, hiszen a hormon szintjének emelkedését a túl sok stressz is generálhatja. Nem véletlen tehát az, hogy a stresszes életet élőknél olykor nehezen jön össze a várva várt gyermekáldás, hiszen az distressz nemcsak pszichés, hanem hormonális károkat is okozhat. Emiatt, ha valakinél kiderül a magas prolaktinszint a meddőség hátterében, érdemes a megfelelő stresszkezelést elsajátítania, hiszen könnyen lehet, hogy csak ez áll a sikertelenség mögött.

Erre természetesen akkor is szükség lehet, ha a probléma mögött semmilyen szervi okot nem találnak, hiszen akkor – majdnem - biztos, hogy pszichés akadályai vannak a teherbeesésnek.

Sokat segíthet az imaginatív terápia

- Az imaginatív terápia egy olyan módszer, melynek során a terápiás kommunikáció egyfajta módosult tudatállapotban, imaginációban zajlik. Az imagináció során a korábban érzékszerveinkkel már érzékelt jelenségeket próbálja újraélni az agy (képeket, érzéseket, illatokat), és ezt használja fel a terápia - mondja Feke Alexandra, a Nőgyógyászati Központ pszichológusa.

A cikk az ajánló után folytatódik

- Az adott problémához igazodva különböző szimbólumokat, képeket kell létrehozni, hogy az érzések valamelyest megfoghatóvá váljanak, így különböző traumák átdolgozásra kerülhetnek. A képek megjelenítésével tudatalatti tartalmak tudatos szintre kerülnek. Ennek alapján a meddő páciensek vezetett imagináció segítségével dolgozhatják fel az anyasággal kapcsolatos érzelmeiket.

A terápia igen hatásos pszichés zavarok esetén, pszichoszomatikus tünetek, fájdalmak kezelésében, valamint több betegség kiegészítő terápiájában is nagy segítségünkre van, hiszen sok kóros állapot lelki elakadások eredménye.

Az agyalapi mirigy jóindulatú daganatának tünetei

A prolaktin magas szintje olyan kellemetlenségekhez vezet, mint a szoptatás nélküli tejcsorgás és a meddőség - tovább árnyalja a képet, hogy az agyalapi mirigyben kialakuló tumorok némelyike serkenti, némelyike pedig csökkenti a hormontermelést.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük