A stressz nemcsak negatív hatással jár: rövid távon a teljesítményt is növeli
A stresszt mindenki meg akarja szüntetni, pedig az úgynevezett eustressz csúcsteljesítményre sarkall.

GettyImages-1133973551
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A stresszről a legtöbb embernek egyből valami negatív dolog jut az eszébe, és ez valahol érthető is.

Ugyanakkor kutatások bizonyítják, hogy a stressz segítheti is az ember életét, így egy kicsit félre kell tenni az előítéleteket, régi rossz tapasztalatokat, és újragondolni a stressz negatív reputációját.

A negatív stressz

Tény, hogy a stressz nagyon káros dolgokat tud művelni az emberekkel. Testi és lelki bajok okozója, a mentális egészség rombolója lehet, sőt, bizonyos kutatások szerint még a meg nem született kisbabákra is hatással van, ha az anya túl sokat stresszel. Ezek után nem csoda, hogy egy ártalmas jelenségként van számontartva, amellyel kapcsolatban egyetlen cél lebeg az emberek szeme előtt: legyőzni, megszüntetni. Ez egyrészt szinte lehetetlen - még a legkiegyensúlyozottabb emberek életében is előfordulnak néha stresszes szituációk -, másrészt nem is biztos, hogy jó dolog. 

GettyImages-1067060528

Az eustressz a barátunk

Úgy tartják, hogy ha vizsga előtt izgul az ember, az jó jel, mert elősegíti, hogy kihozza önmagából a maximumot. Hangsúlyozandó, hogy ez nem a bénító idegességre és félelemre vonatkozik, hanem az egészséges mértékű, motiváló stressz megélésére. A stressz megemeli az adrenalinszintet, egyúttal növeli a teljesítményt, és mivel éberséget okoz, így lényegében a túlélés egy eszköze.

Ezt a pozitív stresszt tudományos berkekben eustressznek nevezik, melyben az „eu” előtag görög eredetű. Ez a fajta stressz viszonylag rövid ideig áll fent, szemben a negatív distresszel, ami hosszabb ideig tudja rombolni az ember életét. Ezért is káros ez utóbbi: mert könnyű beleragadni, és ahogy a mondás tartja, bármiből, ha sok van és túlzásba viszik - az már ártalmas a szervezetre.

Kísérlet is bizonyítja

Daniela Kaufer a kaliforniai Berkeley Egyetem idegkutatója elvégzett egy kísérletet, melyben patkányok előagyának egy részét, a tanulásért és memóriáért felelős hippokampuszt vizsgálták. Olyan patkányok teljesítményét figyelték, akik huzamosabb ideig stressznek voltak kitéve, majd az eredményt összehasonlították azokéval, akik kisebb mértékű stressz alatt voltak. Ez utóbbi patkányoknál kimutatták, hogy olyan új neuronok alakultak, melyek a tanulást segítik, és így a stresszes szituációval való megbirkózást is.

Hogyan építhető be a pozitív stressz a mindennapokba?

Ahhoz, hogy a pozitív stressz megtapasztalható legyen, olyan szituációkat kell keresni, amelyek az ember komfortzónáján kívül esnek. Ha valamit úgy kell teljesíteni, hogy az kissé ijesztőnek vagy kellemetlennek tűnik, akkor a pozitív stressz hatására az illető fókuszált lesz, és a legjobbját tudja nyújtani. Ilyen helyzet lehet például a nyilvánosság előtt tartandó beszéd, amelytől sokan ódzkodnak.

GettyImages-1056345050

Fontos azonban, hogy ezek a szituációk ne töltsék el az embert valódi rettegéssel, mert akkor a distressz fog érvényesülni. Aki például borzasztóan viszolyog és pánikol a hullámvasúttól, annak nem kell erőltetni, hogy hullámvasútra szálljon.

A cikk az ajánló után folytatódik

A lényeg, hogy a túl kevés vagy a túl sok stressz is káros lehet, míg a közepes szintű izgalmi állapot csúcsteljesítményt eredményezhet. A stressz elengedhetetlen része az életnek, csak nem szabad hagyni, hogy teljesen átvegye az irányítást.

Jóga a túlzott stressz ellen

Krónikus stressz ellen a jóga is beválik: jól átmozgat, megnyújt, és csökkenti a feszültséget.

(Képek forrása: Getty Images)

Ezt is szeretjük