Megúszható a hosszú rehabilitáció? (x)
Már léteznek olyan eljárások, amelyekkel gyors felépülés és fájdalommentes élet érhető el. A részletekről ortopéd-traumatológus szakorvost kérdeztünk.

porckopás nyitó
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az ízületi probléma népbetegségnek számít, rengeteg embert érint. Ha nem közvetlenül, de közvetve biztosan mindenkinek van olyan közeli családtagja, aki porckopással küzd. Sokszor hajlamosak vagyunk halogatni a vizsgálatokat, műtéteket - főleg azért, mert félünk a fájdalmas és hosszú rehabilitációtól. A témáról dr. Bűcs Gábor ortopéd-traumatológus szakorvossal, a Wáberer Ortopédiai Centrum vezetőjével beszélgettünk.

- Az egészségtelen életmód, a kevés mozgás egyaránt hatással van az ízületekre. Ha elkezdődnek a tünetek, megjelenik a fájdalom, mit tehetünk ellene?

- Az ízületi problémák manapság egyre többünket érintenek. Sokan ilyenkor kezdenek diétázni, sportolni, porcerősítőket szedni, remélve, hogy ezzel visszafordítható például egy előrehaladott csípő- vagy térdkopás. De sajnos ez gyakran már nem vezet eredményre. Mindenképpen javasolt szakemberhez fordulni, kivizsgálni a problémát, hogy a páciens pontos képet kapjon az egészségi állapotáról, a fájdalom okáról. A szakorvos megfelelő kezelési tervet készít, speciális gyógyszert, gyógytornát vagy műtétet javasol.

- A műtéttől mindenki tart, fél a hosszú és fájdalmas gyógyulási folyamattól. Ezekkel kapcsolatban mit tanácsol?

- Sokan évekig halogatják a műtétet - többek között a félelmeik miatt -, pedig ha elkezdődik az ízületi kopás folyamata, akkor a műtét a legtöbb esetben elkerülhetetlen, és a folyamatot sem lehet gyógyszerrel, injekciós vagy egyéb kezeléssel visszafordítani. Lassítani lehet ugyan, de hosszú távon az sem megoldás. A jó hír az, hogy már léteznek olyan speciális eljárások a térd- vagy csípőműtétekben, amelyek a hagyományos műtéti feltárásokhoz képest rövidebb bőrmetszéssel és kisebb szövetsértéssel járnak. Ezek a szövetkímélő technikák kevésbé terhelik meg a páciens szervezetét a műtét alatt és után. A csípőízület körüli izomzat szinte teljes egészében érintetlen maradhat, ennek köszönhetően a műtét utáni fájdalmak kisebbek, és gyorsabban megszűnnek, az ízület relatíve stabilabb, sőt a rehabilitációs idő is jelentősen rövidebb lehet. A Wáberer Ortopédiai Centrumban alkalmazott, nemzetközileg is elismert magas minőségű implantátumok hosszú távra nyújtanak megbízható megoldást.

840x560 belso 1

- Mennyivel rövidebb a gyógyulási folyamat a hagyományos eljáráséhoz képest? Pár nap múlva már lábra lehet állni?

- A legtöbb esetben akár már a műtét napján lábra állítjuk az operált betegeket gyógytornászok segítségével, sőt sokan már néhány lépést is meg tudnak tenni. Nyilván ebben az esetben sem úszható meg teljesen a műtét utáni fájdalom; mindenképpen szükséges a gyógytorna, oda kell figyelni, és be kell tartani a gyógytornászok és a kezelőorvos utasításait, tanácsait. Így akár hat hét alatt teljes lehet a rehabilitáció, és a páciens újra fájdalommentesen élhet.

Ha már jelentkezik a fájdalom, nem érdemes halogatni, fontos mielőbb megtenni a szükséges lépéseket, hogy újra mozgásban aktív életet éljen az ízületi panaszokkal küzdő páciens.

840x560 belso 2

- A fiataloknál sokszor a sportolás veszi igénybe az ízületeket. Nekik is inkább a műtét javasolt, vagy számukra lehetnek még más alternatívák?

- Ez attól függ, hogy milyen jellegű és mennyire súlyos a probléma. Ahogy fejlődik az orvostudomány, minden szakterületen jelennek meg új fejlesztések, módszerek, amelyekkel hatékonyabb és gyorsabb gyógyulás érhető el. A tünetek jelentkezésekor a fiatalabbaknak sem érdemes várniuk, hiszen sokkal nagyobb az esélyük a rövid ideig tartó felépülésre, ha időben a megfelelő szakemberhez fordulnak.

Ezt is szeretjük