Ez a legdurvább allergén a fűtési szezonban: lényegesen csökkentheted a mennyiségét
Egyik évszak sem múlik el allergiaszezon nélkül Magyarországon.

por allergia
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ha végre túl vagyunk a pollenszezonon, elkezdődik a fűtési időszak. És ezzel együtt az poratka-allergia is támad. Az atkaallergiások ősszel kezdenek erősebb tüneteket észlelni, mert a lakásokban a fűtés megteremti az atkák számára is az ideális körülményeket.

Az orrfolyásos, köhögős, esetleg asztmatikus tünetek tehát ebben az évszakban sem gyengülnek, ezért érdemes allergológus szakorvoshoz fordulni, javasolja dr. Göndöcs Rita a Svábhegyi Gyermekgyógyintézet gyermektüdő-gyógyásza.

Az ősz allergénje a poratka

A hazai éghajlati viszonyok között a pollenszezon időjárástól függően február végétől az első fagyokig tart. Ősszel és télen másfajta allergének a jellemzők, melyeket a molekuláris allergiadiagnosztikai módszerrel lehet feltárni. Ennek eredményével pedig meghatározható a beteg allergén immunterápiája.

Az atkaallergiások októberben kezdenek erősebb tüneteket észlelni, mert a fűtött lakás ideális a poratkák számára is. A fő atkaszezon Magyarországon októbertől áprilisig tart. Aki érzékeny ezekre a kis pókfélékre, az a régi, ódon házakban és lakásokban, nyaralókban és hotelekben, táborokban fűtés nélkül is gondban lesz, a meleg nyári napokon is. Az atkaallergia tehát egész évben támadhat.

Ezt lehet tenni az atkák ellen

Fontos az atkaallergiások számára, hogy mindig tiszta környezetben, lehetőleg új bútorok, lakástextíliák és szőnyegek között éljenek. Ha ennek ellenére is fennállnak a tünetek, akkor a lakóhelyiségeket lehet racionálisan átrendezni, minél több szövetanyagot kiküszöbölve, antiallergén anyagokat használva.

A gyermekeknél a plüssállatok számát redukálni kell, és azokat hetente 60 fokon ajánlott kimosni, vagy 24 órára lefagyasztani. A háziporatka mennyiségét csökkenteni lehet, de mivel mindenütt előfordulnak, nem mindig lehet elérni teljes tünetmentességet.

A cikk az ajánló után folytatódik

Allergiagyanús tünetek

Tüsszögés? Ingerköhögés? Orrdugulás? Ödéma? A szervezetben megnövekedett IgE (immunglobulin E) szintet sokféle tünet jelezheti. Gyorstesztünk segít eldönteni, hogy visszatérő panaszaidat allergia, vagy valamilyen vírus, fertőzés okozza-e.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Az allergén immunterápia is megoldást jelent

Közepesen súlyos vagy súlyos tünetek esetén, azaz amikor a panaszok alvásproblémát, nappal csökkent koncentrációképességet, fáradékonyságot és teljesítmény-csökkenést okoznak, érdemes elgondolkozni az allergén immunterápián, legyen szó felnőttről vagy gyermekről.

Sok kisgyermek szénanáthája például asztmába mehet át idővel. A tünetmentesség biztosítása mellett ettől a betegségtől is megóvhatja a gyermekeket a kezelés, amely hosszú távon segíthet abban is, hogy az allergiánkat okozó pollen, penészgomba vagy poratkaszezonban is teljes életet élhessünk.

Ezt is szeretjük