A pitvarfibrilláció korai tünetei - Így figyelmeztet a szervezet a szívbetegségre
A szabálytalan pulzus vagy az alkalmanként jelentkező erős szívdobogásérzés hátterében gyakran pitvarfibrilláció áll.

pitvarfibrilláció 2
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A kardiológusok több szempont alapján osztályozzák a szívritmuszavart, így például a kialakulás helye és a szívverés sebessége alapján.

A szívverés felgyorsulása és a lelassulása természetesen nem csak szívbetegségre utalhat, hiszen például az edzés kapcsán természetesen is felszökik a pulzusszám, az alvás, a pihenés során pedig lelassul, lázas betegnek is magasabb a pulzusszáma. Dr. Müller Gábor, a KardioKözpont kardiológusa tisztázza a szívritmuszavarok korai jeleit és a kezelésük jelentőségét.

A szívverés gyorsulása, lassulása

A felgyorsult szívverést tachycardiának nevezik, ilyenkor 100-nál többet ver a szív egy perc alatt. A lelassult szívverés neve bradycardia, ez esetben percenként 60-nál kevesebbet ver a szív. Tachycardia pitvarokban és a kamrákban is jelentkezhet, és amennyiben a szív pitvarait érinti, megkülönböztetnek többek között pitvarlebegést, supraventricularis tachycardiát, Wolff-Parkinson-White-szindrómát és pitvarfibrillációt. 

pitvarfibrilláció
Fotó: Daniela Jovanovska-Hristovska / Getty Images Hungary

A leggyakoribb forma ezek közül a pitvarfibrilláció, amely szabálytalan és gyenge szívverést eredményez, amely lehet gyors, de akár lassú is. Legsúlyosabb - és sajnos gyakori - következménye a stroke. A pitvarfibrilláció kialakulását gyengeség, fáradtság, szédülés, esetleg eszméletvesztés, légszomj, mellkasi fájdalom, szorongás, félelemérzet kísérheti. Ez a probléma sokszor csak átmenetileg jelentkezik, de a kivizsgálás ebben az esetben is fontos, ugyanis nem mindig múlik el magától.

A pitvarfibrilláció sokáig csak „figyelmeztetéseket” produkál

Svéd kutatók végezték azt a tíz éven tartó utánkövetéses vizsgálatot, amely a pitvarfibrilláció korai jeleire koncentrált. Bebizonyították, hogy már az első, szokatlan tüneteket is érdemes komolyan venni. A fáradtság, a légszomj, a mellkasi fájdalom, a gyors szívdobogás érzése és az alkalmanként „kihagyó” szívverés ugyanis pitvarfibrillációra is utalhatnak. A szív felső üregeiben, a pitvarokban a fibrilláció hatására, a pangó vér miatt akár vérrögök is keletkezhetnek, egy elszabaduló vérrög pedig elzáródást okozhat az agyban és más szervekben. Tehát nem csupán ártatlan jelenségről van szó, mindenképpen fontos a korai felismerés, hiszen vérhígító kezeléssel megakadályozható a vérrögképződés kialakulása.

vérrög pitvarfibirrláció
Fotó: Azat_ajphotos / Getty Images Hungary

Egyes esetekben a pitvarfibrilláció lehet teljesen tünetmentes, és csak rutin kardiológiai vizsgálat esetén ismerik fel, ami nagyon fontos, hiszen az embóliaveszély ilyenkor is fennáll. Ezért kell már az enyhébb, szívritmusra vonatkozó figyelmeztető jeleknél, illetve családi halmozódás esetén időnként tünetmentesen is kivizsgálásra menni.

A kivizsgálás lépései

- A kivizsgálás első lépése a páciens panaszainak és az előzményeknek a megismerése. Meg kell tudnunk többek közt, mióta állnak fenn a panaszok, van-e ismert szívbetegség a háttérben, milyen gyógyszereket szed az illető, milyen aktív életet él, illetve mennyire befolyásolja az adott állapot a páciens életét. A kapott információk, valamint az eszközös vizsgálatok alapján döntjük el a további tennivalókat, állítjuk fel a pontos diagnózist - mondja dr. Müller Gábor, a KardioKözpont kardiológusa.

A cikk az ajánló után folytatódik

– A nyugalmi EKG-n kívül szükség lehet terheléses EKG-ra, 24 órás Holter EKG-ra, szívultrahangra, különböző laborvizsgálatokra és esetleg további, például elektrofiziológiai vizsgálatokra. Amint sikerült beazonosítanunk a pitvarfibrilláció fennállását és okát, megkezdődhet a célzott kezelés. A kezelés során először a tromboembóliás kockázatot kell csökkentenünk véralvadásgátlókkal, ezután dönthetünk arról, hogy megkíséreljük-e a szabályos szinuszritmus helyreállítását, vagy csak a szívfrekvencia kordában tartására törekszünk. A cél a leghatékonyabb, biztonságos kezelés elrendelése és a személyre szabott életmód kialakítása.

Szívvédő, csökkenti a koleszterinszintet, és még fogyni is segít: mutatjuk, miből egyél többet

Mutatunk néhány olyan élelmiszert, mely jó hatással van a testedre, különösen a szíved egészségére, rendkívül ízletes, és nem kell, hogy lelkifurdalásod legyen akkor sem, ha gyakran eszel belőle.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük