Mi legyen a penészes sajttal, ha nem camembert?
Veszélyes levágnod róla?
Megeheted a trappista sajtot, miután levágtad róla a penészt?

Ez is érdekelhet

A mérték a lényeg: tévhitek a szénhidráttal kapcsolatban (x)

Szárnyal a budapesti VictoriaShop! (x)

4 tipp: így védd a kisbabád bőrét! (x)

Vágyak, remények, pletykák: boldog békeidők hangulatát idéző, szellemes komédia érkezik (x)

Nézd meg, honnan érkezik a reggeli kávé a poharadba

beauty and style

A bőr és a haj csodafegyvere a squalane: elképesztő változást idéz elő »

Így még biztosan nem gondoltál a rövidnadrágra: nőies szettek, amikben ősszel is helyet kaphat »

Kalóriagyilkos kardió torna kezdőknek: 30 perc alatt a teljes testet megdolgoztatja »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

A penész élelmiszereken való megjelenését mindenki neveltetésének, illetve ízlésvilágának megfelelően kezeli, de nem biztos, hogy jó ötlet ezekre hagyatkozni.

Korábbi cikkünkben már foglalkoztunk a penészes lekvárokkal, ezúttal arról lesz szó, mi a teendő akkor, ha a sajton jelent meg a penész.

Mi legyen a penészes sajttal?

A legtöbben talán azt tanultuk otthon, hogy a sajton megjelenő penész nem jelent különösebb veszélyt az egészségre nézve. Ehhez a gondolathoz a kiindulási alapot az olyan, kereskedelmi forgalomba is kerülő, nemespenésszel borított sajtok adják, mint a camembert vagy a kéksajt.

A fent említett fajták azonban penészrétegüket speciális penészkultúráknak köszönhetik, amelyeket kifejezetten sajtokhoz nemesítettek. Az egészségre nem jelentenek veszélyt, szerepük a sajtra jellemző pikáns ízvilág kialakításában van.

Levághatod a penészt a sajtról?

Kizárólag az olyan kemény és félkemény sajtok esetében igaz, hogy a penészréteg büntetlenül eltávolítható az élelmiszerről, mint például a cheddar, az ementáli, a Pannónia vagy a trappista.

Ezekről is érdemes a penészrétegtől számított egyhüvelyknyi vastagságban levágni a nem kívánt részt. A művelet közben arra is ügyelj, hogy késsel ne érj a penészhez, hiszen így a sajt más részeit is beszennyezheted.

A szeletelt, lágy, friss sajtok esetében azonban sajnos meg kell válnod a penészes élelmiszertől. Állaguknál fogva ezekben a termékekben a hosszú gombafonalak segítségével - kezdetben akár szemmel látható jel nélkül - gyorsan szét tud terjedni a penész.

Ezért veszélyes a penész!

A penész anyagcseretermékei a mikotoxinok. Ezek a vegyületek hosszú távon negatív hatással vannak az immunrendszer működésére. Növelik egyes zsigeri szervek, például a test legfőbb méregtelenítő szerve, a máj, illetve a kiválasztásban fontos szerepet játszó vese károsodásának esélyét.

Ezt is szeretjük