Mi legyen a penészes sajttal, ha nem camembert?

Veszélyes levágnod róla?

Megeheted a trappista sajtot, miután levágtad róla a penészt?

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A penész élelmiszereken való megjelenését mindenki neveltetésének, illetve ízlésvilágának megfelelően kezeli, de nem biztos, hogy jó ötlet ezekre hagyatkozni.

Korábbi cikkünkben már foglalkoztunk a penészes lekvárokkal, ezúttal arról lesz szó, mi a teendő akkor, ha a sajton jelent meg a penész.

Mi legyen a penészes sajttal?

A legtöbben talán azt tanultuk otthon, hogy a sajton megjelenő penész nem jelent különösebb veszélyt az egészségre nézve. Ehhez a gondolathoz a kiindulási alapot az olyan, kereskedelmi forgalomba is kerülő, nemespenésszel borított sajtok adják, mint a camembert vagy a kéksajt.

A fent említett fajták azonban penészrétegüket speciális penészkultúráknak köszönhetik, amelyeket kifejezetten sajtokhoz nemesítettek. Az egészségre nem jelentenek veszélyt, szerepük a sajtra jellemző pikáns ízvilág kialakításában van.

Levághatod a penészt a sajtról?

Kizárólag az olyan kemény és félkemény sajtok esetében igaz, hogy a penészréteg büntetlenül eltávolítható az élelmiszerről, mint például a cheddar, az ementáli, a Pannónia vagy a trappista.

Ezekről is érdemes a penészrétegtől számított egyhüvelyknyi vastagságban levágni a nem kívánt részt. A művelet közben arra is ügyelj, hogy késsel ne érj a penészhez, hiszen így a sajt más részeit is beszennyezheted.

A szeletelt, lágy, friss sajtok esetében azonban sajnos meg kell válnod a penészes élelmiszertől. Állaguknál fogva ezekben a termékekben a hosszú gombafonalak segítségével - kezdetben akár szemmel látható jel nélkül - gyorsan szét tud terjedni a penész.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ezért veszélyes a penész!

A penész anyagcseretermékei a mikotoxinok. Ezek a vegyületek hosszú távon negatív hatással vannak az immunrendszer működésére. Növelik egyes zsigeri szervek, például a test legfőbb méregtelenítő szerve, a máj, illetve a kiválasztásban fontos szerepet játszó vese károsodásának esélyét.

Ezt is szeretjük