Pécsi kutatók eszköze segíthet a koronavírus elleni küzdelemben: áttörést értek el a kórokozó vizsgálatában
A pécsi kutatók saját fejlesztésű eszköze új lehetőségeket nyit a koronavírussal kapcsolatos kutatásokban.

kutatás
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A koronavírus fehérjéinek károsítása nélkül sikeresen szüntették meg a világjárványt okozó kórokozó wuhani és delta variánsának fertőzőképességét pécsi kutatók saját fejlesztésű eszközük segítségével, ezzel szélesebb körben válik kutathatóvá a megbetegedés kórokozója - közölte a Pécsi Tudományegyetem (PTE) az MTI-vel.

A közlemény szerint a Virológiai Nemzeti Laboratórium és a RoLink Biotechnology Kft. kutatói a pécsi Szentágothai János Kutatóközpontban saját fejlesztésű UV-kamrában határozták meg azt az UV-C-besugárzási dózist, amely megszünteti a vírus fertőzőképességét úgy, hogy a vírus fehérjéit nem károsítja.

Új vizsgálati módszer a koronavírus-kutatásban

Az egyetem azt írta, az eredmény új lehetőségeket nyit a Covid-kutatásokban, hiszen azáltal számos eddig nem használt vizsgálati módszerrel tanulmányozhatóvá válik a kórokozó, és „az eredmények remek alapot adhatnak a megbetegedéshez köthető klinikai diagnosztikai és vakcinahatékonysági vizsgálatokhoz is.”

Kitértek arra, hogy a kutatásokat a Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Alap Innovációs és Technológiai Minisztérium által kiírt pályázatán elnyert csaknem 130 millió forintos támogatás teszi lehetővé.

A projekt keretein belül a szakemberek olyan kísérletes vizsgálatokat is terveznek, amelyek segítségével a koronavírus-fertőzésen átesett betegek vérplazmái közül ki lehet válogatni a súlyos állapotú betegek gyógyításához a hatásos készítményeket.

A cikk az ajánló után folytatódik

Emellett a kutatók a koronavírus elleni vakcinák teszteléséhez egy olyan új rendszer kialakítására is törekszenek, amellyel később a vakcinák hatásossága egyértelműen nyomon követhetővé válhat.

A legfontosabb tudnivalók a 3. oltásról

A harmadik oltás szerepe, hogy a korábban megszerzett védettséget fenntartsa a szervezetben, mintegy emlékeztetve az immunsejteket arra, hogy hogyan viselkedjenek az adott kórokozóval szemben - ahogy az több más esetben, például a kullancsenkefalitisz elleni vagy az influenza elleni vakcináknál is működik.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük