Ezért baj, ha párás a lakás levegője: a szellőztetés télen fontosabb, mint gondolnád

A szellőztetés télen is nagyon fontos, így nemcsak a lakás levegőjének minőségét lehet javítani, hanem a páratartalom is befolyásolható.

GettyImages-998518486
beauty and style
Top olvasott cikkek

Télen különösen fontos a lakás szellőztetése, természetesen ez nem azt jelenti, hogy az utcát kell fűteni, de a kereszthuzat csodát tesz a lakás levegőjével.

Mire figyeljenek a krónikus légúti betegek a téli időszakban? Hogyan hat a páratartalom a tüneteikre? Erről beszélt dr. Hidvégi Edit tüdőgyógyász, a Tüdőközpont orvosa.

A páratartalom hatása az ember szervezetére

Télen senki sem szívesen engedi ki a meleget a lakásból, szellőztetni azonban szükséges. A hatékonyság érdekében ezt átlagosan ötperces kereszthuzattal érdemes megoldani kora hajnalban és késő este. Az időpont a lakóhely függvénye is, forgalmas utak mellett élők kerüljék a csúcsidőszakokat. A rövid időtartam elegendő, hogy felfrissüljön a lakás levegője, és száraz, hideg időben ez idő alatt a páratartalmat is jelentősen csökkenti. Ha kint esik, ködös, párás a levegő, akkor sajnos a szellőztetés hatására sem fog kevesebbet mutatni a páramérő a lakásban.

GettyImages-1385251152

Ezért nem jó, ha párás a lakás levegője

A túl magas páratartalomnak vannak jól látható jelei. Az ablakokon gyöngyöző pára jelenik meg, a hidegebb felületeken, a lakás külső, északi falain, hőhidaknál lecsapódó nedvesség pedig penész megjelenéséhez vezet. Ez komoly kockázati tényező mind az egészségeseknek, mind pedig a krónikus légúti betegek esetében. A penész fokozza a meglévő asztmás, penészallergiás tüneteket, de szerepet játszhat azok kialakulásában is. A magas páratartalmú levegőt a háziporatkák is kedvelik, így egy újabb allergia megjelenését is kockáztatjuk, ha tartósan nedves a lakás levegője.

A páratartalmat optimális keretek között kell tartani

A túl száraz levegő sem egészséges, mert kiszárítja az orr és a légutak nyálkahártyáját. Az orrszárazság, a kiszáradt, kaparó torok érzése nem pusztán kellemetlen. Az irritált nyálkahártya védekezőképessége csökken, emiatt gyakrabban lehet elkapni légúti betegségeket.

A cikk az ajánló után folytatódik

A levegő optimális páratartalma 40-60% közötti. Ezt páratartalmat mérő készülékkel lehet ellenőrizni, és az alapján eldönthető, hogy szükséges-e párásítani vagy páramentesíteni a lakás levegőjét, hogy a kívánt értéket mutassa.

Az inhalálás

- Asztmások esetében kifejezetten hasznos az inhalálás, de nagyon lényeges, hogy ilyen esetben hideg páráról van szó, nem pedig a megfázás, náthás tünetek esetén alkalmazott, jól ismert forró, kamillás inhalálásról. A hideg pára a kiszáradt, besűrűsödött légúti váladék oldásában segít, a forró gőz belélegzése azonban asztmásoknál akár súlyos rohamot is provokálhat. Nem is beszélve a kamilláról, ami a pollenallergiásoknak kifejezetten veszélyes, nemcsak belélegezve, de kötőhártya-gyulladás kezelése esetén is - teszi hozzá dr. Hidvégi Edit.

Csak óvatosan az illóolajokkal

Az illóolajok és a különböző illatosítók párologtatása a lakásban irritálhatja az asztmás légutakat. Fokozódó panaszokat, köhögést provokálhat. Ez részben egyéni érzékenység kérdése is, elképzelhető, hogy van, amit jól tud tolerálni, és van, amit nem. Mindenesetre érdemes erre is gondolni, és ha panaszok jelentkeznek, a továbbiakban inkább mellőzni a használatát.

GettyImages-172177816

Mikor kell orvoshoz fordulni?

Ha rendszeresen különböző légúti tünetek jelentkeznek a lakásban, de nincs egyéb fertőzésre utaló tünet, mint a láz, náthás panasz, akkor javasolt orvoshoz fordulni. Nem érdemes halogatni a szakember felkeresését elhúzódó, 2-3 hete tartó köhögés kapcsán sem, illetve egyértelműen mielőbbi kivizsgálásra van szükség véres köpet esetén.

Amit szabad tenni, és amit nem asztmás roham esetén

Fontos ismerni az asztmás roham előjeleit és az ellenjavallatokat is.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük