Nehéz megkülönböztetni a pajzsmirigyzavar és a vashiány tüneteit: akár egyszerre is fennállhatnak
A pajzsmirigyzavar hátterében akár vashiány is állhat, a két állapot közti összefüggésekről endokrinológus szakorvos beszélt.

GettyImages-1225753024
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A vashiány gyakori problémának számít, mely általában fáradtsággal, koncentrációs zavarokkal és motiválatlansággal jár. Ezek a tünetek pajzsmirigyzavarra is utalhatnak, ám a legtöbben egyedül a vas csökkent mennyiségének tudják be.

Pedig könnyen lehet, hogy pajzsmirigyprobléma is fennáll, ugyanis a vashiány könnyen indukálhatja a zavart. Hogy miért, azt dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy-specialistája magyarázta el.

A vas szerepe

A vas igen fontos nyomelem a szervezetben, hiányában számtalan probléma adódik. A vas a vörösvértestek festékanyagának, a hemoglobinnak a fontos alkotórésze - ehhez kapcsolódik az oxigén, így kerül a sejtekhez, szövetekhez.

GettyImages-1187784620

Ezenkívül az izomfelépítésben is jelentős szerepe van, ugyanis az úgynevezett mioglobin részét is képezi a vas, ami pedig az izmokban az oxigénmegkötésért felelős. Mivel a szervezet magától nem képes előállítani, ezért táplálkozással kell fedezni a szükségletet. Bár több zöldség és gyümölcs is tartalmaz vasat, ám a legjobban állati eredetű táplálékokból, főleg a vörös húsokból szívódik fel.

A vas hiánya gyakori probléma, és leginkább vashiányos vérszegénység kapcsán jön szóba, pedig a pajzsmirigy működésére is komoly hatást gyakorol.

Vas és TPO

A TPO, azaz a tireoperoxidáz enzim egy katalizátor, mely a pajzsmirigyhormonok szintéziséért felel, így elengedhetetlen a szerv normál hormontermeléséhez. Azonban a TPO működéséhez elegendő mennyiségű vasra van szükség, ezért, ha a vasraktárak kiürültek, úgy nem tud kellő mennyiségű T3 és T4 termelődni, ami pedig pajzsmirigy-alulműködéshez vezet.

A cikk az ajánló után folytatódik

Vashiányban szenvedsz?

A Vashiány teszt a ferritin (vas megkötésére szolgáló fehérje) kimutatására szolgáló immunológiai gyorsteszt, amelyet otthon, kényelmesen, bárki el tud végezni 10 perc alatt, egyetlen vércsepp segítségével.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

- A vashiány és a pajzsmirigy-alulműködés tünetei igen hasonlóak, ezért gyakori, amikor fény derül az egyik állapotra, úgy a másikat már nem is ellenőriztetik, pedig könnyen lehet, hogy a két zavar egyszerre áll fenn, és mindkettőt kezelni szükséges - hívja fel a figyelmet dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy-specialistája, aki hozzátette, egyes tanulmányok szerint vashiány esetén a pajzsmirigyhormonok lebontása is fokozódik.

Gyógyszeres kezeléssel a panaszok megszűnnek

A vashiány enyhe esetben megfelelő étrend összeállításával orvosolható, ám ha nagyobb mértékű a hiány, úgy gyógyszeres kezelésre, legrosszabb esetben vénás vaspótlásra van szükség. A pajzsmirigy-alulműködés szintén gyógyszeresen kezelhető, így ha a két állapotot megfelelő terápiával kezelik, az olyan zavaró tünetek, mint a fáradékonyság, depresszió és a koncentrációs zavarok csökkennek/megszűnnek.

A pajzsmirigybetegség 8 külső jele

A belső szervek működési zavarai az egész testre kihatnak, így sokszor külső tünetekben is megnyilvánulnak, esetenként a bőr és a szemek állapotát is befolyásolhatják.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük