Elhízást és rossz közérzetet okoz ennek az aprócska szervnek a zavara: az anyagcsere sebességét szabályozza

Ez az aprócska szerv lehet a felelős az ingadozó testsúlyért és még sok más, anyagcseréhez kapcsolódó problémáért.

Pajzsmirigy zavarának a tünetei
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Szerencsére ma már leszámoltunk a klisékkel, és elfogadtuk, hogy nem a tökéletes beach body, hanem inkább az a lényeg, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben. Nyáron mégis sokan szeretnének változtatni a külsejükön, hogy nyaraláskor vagy strandoláskor a lehető legjobb formájukat hozzák. A kiegyensúlyozott étkezéssel kombinált rendszeres testmozgás mellett esély nyílik a változásra, de mi van akkor, ha ez sem válik be?

Ilyenkor fontos megvizsgálni, hogy egészségügyi okok állnak-e a rossz közérzet, a testsúlygyarapodás vagy éppen testsúlyvesztés mögött. Gyakran ugyanis az anyagcsere sebességét szabályozó hormonokért felelős pajzsmirigy rendellenes működése lehet a felelős a fentiekért. De hogyan lehet megelőzni, felismerni, kivizsgálni és kezelni a problémát? A hazánkban is egyre több embert érintő kérdéskörről dr. Bartók Róza, a SYNLAB orvosa, sportdiagnosztikai tanácsadója beszélt. 

A pajzsmirigy zavarának a tünetei

A nyak elülső részén, a gége előtt elhelyezkedő, alig 1 mm átmérőjű, kétlebenyes pajzsmirigy működési zavarának számos oka lehet: öröklött hajlam, környezeti tényezők, mint a jódhiány, fertőzések, ionizáló sugárzások, vegyi anyagok, stresszes életmód, de akár a dohányzás is állhat a háttérben.

Pajzsmirigy zavarának a tünetei 2
Fotó: Sciepro/science Photo Library / Getty Images Hungary

Funkció szerint három típust különböztetünk meg: pajzsmirigy-alulműködést, -túlműködést és „normofunkciót”, amikor szerkezeti elváltozásról beszélünk, de a hormontermelés még nem érintett.

Túlműködés esetén a leginkább jellemző panaszok a fogyás, az izzadás, a szapora szívverés, a ritmuszavarok, az izgatottság, a hasmenés, remegés, valamint az alvászavarok. Alulműködés esetén viszont pont ezeknek az ellenkezője mutatkozik a szervezetben: hízás, száraz bőr, fázékonyság, fáradtság, akár depresszió, székrekedés.

Hasonló tünetekkel járnak az autoimmun pajzsmirigybetegségek is, melyek közül a leggyakoribb a Hashimoto thyreoiditis, ami a nyugati országokban élő lakosság 10%-át is érintheti. Előfordulási aránya a nők körében magasabb, illetve életkorral növekszik. Genetikai és környezeti faktorok egyaránt okozhatják a betegség kialakulását, az autoimmun gyulladás következtében pedig károsodás jön létre a pajzsmirigyben, így okozva tüneteket.

A cikk az ajánló után folytatódik

Lehangoltság? Nyerd vissza az életkedved!

Ha tartósan lehangoltnak, fásultnak, kedvetlennek érezzük magunkat, és nem tudunk úrrá lenni rosszkedvünkön, segít az orbáncfű kivonatát tartalmazó Remotiv extra. Ez a patikában, vény nélkül kapható növényi gyógyszer javítja a hangulatot, fokozza a motivációt és csökkenti az enyhe depresszió további tüneteit.

A Remotiv extra vény nélkül kapható, orbáncfűkivonat-tartalmú gyógyszer.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Promóció

Életmódbeli változtatások a megelőzésért

Vannak azonban olyan életmódbeli tényezők, melyekre ha odafigyel az ember, a pajzsmirigy rendellenes működésének esélye csökkenthető.

- Táplálkozásunk során fontos odafigyelni az elegendő vas, jód, szelén, cink, valamint D-vitamin bevitelére. Törekedjünk az étrendi vegyi anyagok kerülésére, például ne melegítsünk műanyag edényben ételt, mert a hormonrendszert károsító anyagok szabadulhatnak fel, melyeket endokrin diszruptoroknak nevezünk. Kerüljük a dohányzást. A stresszes életmód káros hatásainak ellensúlyozásával is sokat tudunk tenni az egészségünkért: stresszkezelő technikák elsajátítása az életünk számos területén segíthet minket. Így van ez a rendszeres testmozgással és az egészséges testsúly fenntartásával, amit nem lehet elégszer hangsúlyozni - mondja dr. Bartók Róza.

Pajzsmirigy zavarának a tünetei 1
Fotó: Svetlana Repnitskaya / Getty Images Hungary

Rendszeres sportolással nem csak számos betegséget lehet megelőzni - akár a Parkinson-kórt is -, de segítségünkre lehet a kívánt testsúly elérésében is. Utóbbira hatással vannak a pajzsmirigyhormonok is, melyek az anyagcsere-folyamatok megfelelő működésében alapvető szerepet játszanak. A csökkent pajzsmirigyfunkció ezért hízást, a túlműködés pedig fogyást okozhat. Hirtelen testsúlyváltozás esetén ezért érdemes kivizsgáltatni ezeket az okokat.

Amennyiben a pajzsmirigy nem megfelelő működése áll a háttérben, szakorvosi vizsgálatot követően elsődleges a gyógyszeres kezelés beállítása, mellyel megelőzhető a további testsúlyváltozás. Mindemellett azonban nem elhanyagolhatóak az étrendi változtatások: dietetikus szakember tud segíteni egy pajzsmirigy egészségét, megfelelő testsúly elérését is támogató, személyre szabott étrend összeállításában.

Pajzsmirigyrákot is okozhatnak az örök vegyületek, amik szinte mindenhol jelen vannak már: veszélyesebbek, mint hittük

Kiderült, hogy örök vegyületek még annál is veszélyesebbek, mint azt addig gondolták a kutatók.

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük