Az Alzheimer-kór kockázatát is növeli a tabletta: változókorban írhatják fel a nőknek
A változókorra szedett gyógyszerek nem ártalmatlanok.

no-kapszula
beauty and style
Top olvasott cikkek

Kismértékben növelheti az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát a hosszú távon, szájon át alkalmazott hormonterápia menopauza utáni nők esetében - derítették ki finn kutatók. Hangsúlyozzák, hogy az abszolút kockázat kicsi - évente 9-18 eset tízezer nő közül -, és nem jelent kockázatot az, hogy hány éves korban kezdik el a hormonterápia alkalmazását.

Ennek ellenére a nőket tájékoztatni kell a hosszú távú alkalmazás lehetséges kockázatairól - írták a British Medical Journal című orvostudományi folyóiratban közzétett tanulmányukban.

Hormonpótlás a változókori panaszokra

A változókor környékén alkalmazott hormonkezelések egyebek között a hőhullámok és az éjszakai izzadás enyhítését szolgálják. Különféle kezelések léteznek, köztük ösztrogéntartalmú tabletták vagy ösztrogén-progeszteron kombinált tabletták szedése, hormontapaszok, zselék és krémek használata. Finnországban a hormonterápiák 90%-ában szájon át szedhető tablettákat alkalmaznak.

Számos korábbi tanulmány kimutatta ugyan, hogy a menopauza utáni hormonkezelés védhet az Alzheimer-kórral szemben, de egy közelmúltbeli klinikai vizsgálat nem erősítette meg ezt az előnyt, sőt, a demencia növekvő kockázatára utalt hormonterápiában részesülőknél. Tomi Mikkola, a Helsinki Egyetem tudósa és kutatócsoportja a finnországi anyakönyvi hivatal és gyógyszerhasználati jegyzék adatai alapján vizsgálta meg a kérdést. Több mint 84 ezer, Alzheimer-kórral 1999 és 2013 között diagnosztizált nő adatait vizsgálták meg, és vetették össze ugyanekkora létszámú posztmenopauzás nő adataival, akiket nem diagnosztizáltak a betegséggel.

Hormontabletták és Alzheimer-kór

Az Alzheimer-kórban szenvedett nők 98,8%-a 60 év, 55,7% 80 év fölötti volt, és 74,9%-uk több mint 10 éven át részesült hormonkezelésben. A szakemberek megállapították, hogy esetükben általánosságban 9-17%-kal volt nagyobb az Alzheimer-kór kockázata, míg a hüvelyen át alkalmazott kezeléseknél nem mutattak ki semmilyen kockázatot. A kockázat nem különbözött jelentős mértékben azoknál, akik csak ösztrogéntartalmú, vagy ösztrogén-progeszteron kombinált tablettát szedtek, és nem találtak nagyobb kockázatot a különböző progeszteronkészítmények esetében. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Nem mutattak ki kockázatot arra, hogy hány éves korban kezdik a hormonterápia alkalmazását, de a 60 évnél fiatalabb nők esetében a tíz évnél hosszabban alkalmazott hormonkezelésnek magasabb volt a kockázata.

Mivel ez megfigyeléses vizsgálat volt, ezért a kutatók nem tudták megállapítani a kiváltó okokat, és nem tudták kizárni annak lehetőségét sem, hogy más tényezők hatással lehettek eredményeikre - olvasható a medicalxpress.com orvostudományi honlapon. Felhívták azonban a figyelmet arra, hogy ez az egyik legnagyobb tanulmány a hormonterápia és az Alzheimer-kór kockázata közötti esetleges kapcsolatról.

Megfelelő hormonszint - táplálkozással

A hormontermelést helyreállító ételekkel megelőzhetők a kellemetlen tünetek, így az elhízás és a fáradékonyság is.

Képek: Getty Images

Ezt is szeretjük