Kóros ösztrogénhiányra utalnak ezek a tünetek - Súlyos szövődményei lehetnek
A női nemi hormonok fontos szerepet játszanak az egészség megőrzésében. Bizonyos kórkép fennállásakor az ösztrogénhiányt nem lehet visszafordítani.

ösztrogénhiány, petefészek leállás
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A petefészek-elégtelenség gyakran áll a meddőség hátterében, és egyre több nőt érint napjainkban.

Sokan úgy gondolják, egyet jelent a klimaxszal, ám valójában nem ugyanazon állapotról van szó. Dr. Hetényi Gábor, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyásza a petefészek-kimerülés okairól, kezeléséről, valamint az érintettek teherbeesési esélyeiről beszélt.

 Mit jelent a petefészek-elégtelenség?

A petefészek-elégtelenségnek azt az állapotot nevezzük, amikor a petefészkek nem termelnek elegendő ösztrogént, nem működnek megfelelően már negyvenéves kor előtt. Ennek következtében nem keletkeznek jó minőségű petesejtek, nem megy végbe normál tüszőérés- és repedés, így a menstruáció el-elmaradozik, rendszertelenné válik. A női nem hormonok hiányában olyan szövődmények léphetnek fel, mint a korai öregedés, meddőség, csontritkulás. 

Az állapot oka több minden lehet (például kromoszóma-rendellenesség, kemo/sugárterápia, autoimmun betegségek, toxikus hatások) ám a leggyakrabban nem derül ki, mi is állhat a petefészek-elégtelenség mögött. 

Ha időben diagnosztizálják a kóros állapotot, korán el lehet kezdeni a kezelést.
Ha időben diagnosztizálják a kóros állapotot, korán el lehet kezdeni a kezelést.
Fotó: Darunechka / Getty Images Hungary

A petefészek-elégtelenség jelei

  • Menstruációs zavarok, anovulációs ciklusok
  • Meddőség
  • Hőhullámok
  • Éjszakai izzadás
  • Hangulatingadozások

Nem egyenlő a korai klimaxszal

Bár az ösztrogénhiány miatt a tünetek alapján azonos a (korai) menopauzával, ám két külön - bár igen hasonló - állapotról van szó. Lényeges különbség ugyanis a kettő között az, hogy a petefészek-elégtelenség esetén lehetnek normál ciklusok, így, bár kevés az esélye, de létrejöhet terhesség is. Ha valaki gyermeket szeretne, úgy leginkább IVF (lombik) során tud megvalósulni, mely során jelenős hormonpótlást kap az illető. (Bár bizonyos tanulmányok szerint DHEA-kezeléssel megnő a spontán teherbeesés esélye.)

A cikk az ajánló után folytatódik

Hogy lehet kezelni? Visszafordítható?

Első körben meg kell bizonyosodni arról, hogy petefészek-elégtelenséggel állunk-e szemben. Ennek során laborvizsgálattal ellenőrizni szükséges az ösztrogén, progeszteron, LH, FSH szintjét (ez utóbbi mennyisége ekkor igen magas), valamint kromoszómavizsgálatot kell végeztetni. Ezenkívül egyéb hormonális zavarok után kell kutatni, valamint általános nőgyógyászati és UH-vizsgálat is szükséges - mondja dr. Hetényi Gábor, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyásza.

Amennyiben kiderül a kóros állapot, úgy a tünetek csökkentése és a szövődmények elkerülése érdekében érdemes pótolni a hiányzó ösztrogént, valamint a csontritkulás prevenciójaként kalciumot és D-vitamint kell alkalmazni. Visszafordítani bár nem lehet, ám javítani valamelyest lehet a hormontermelésen.

Gyorssegély székrekedésre

Amennyiben a székrekedést az egészségtelen étrend, a mozgáshiány, a stressz okozza, életmódbeli változásokra lehet szükség. Az étrend megváltoztatása kulcsfontosságú, de gyorssegélyként más természetes gyógymódok is szóba jöhetnek. Néhány teát is érdemes ismerni, ami lazítja a székletet, és serkenti a renyhe belet. Az enyhéktől a legerősebbekig mutatjuk őket.

Ezt is szeretjük