Őszi orrfolyás: 3 gyanús jel, hogy nem nátha, hanem allergia okozza

A híg orrváladék vagy a zárt térben fokozódó orrfolyás beltéri allergiát jelezhet.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Sokan gondolják, hogy a légúti allergia tavaszi-nyári betegség. Bár a pollenallergia tünetei valóban ilyenkor alakulnak ki, ám a hűvösebb hónapokban felváltják őket a beltéri allergia okozta kellemetlenségek.

Ha már hetek óta nem szűnik a náthád, és nem találsz magyarázatot az okára, érdemes elgondolkozni, hogy nem allergia okozza-e a tüneteidet.

Az őszi allergiák okai és tünetei

Ahogy a hideg idő beálltával egyre többet tartózkodsz otthon, és éjszaka már nem nyitott ablaknál alszol, gyorsan jelentkezhetnek a beltéri allergia tünetei. Ezt a tipikusan ősszel jelentkező problémát okozhatják penészspórák, de leggyakrabban házi poratka válthatja ki.

Sok tüsszentés egymás után

Az allergia okozta tüsszentés meglehetősen eltér a megfázás által kiváltott problémától. Előbbi általában nem egyedül jelentkezik, hanem tüsszentéssorozattal hívja fel magára a figyelmet.

Híg orrváladék

A megfázás által kiváltott náthára a sárgás-zöldes váladék jellemző. Ezzel szemben, ha allergia áll a háttérben, sokkal valószínűbb, hogy a váladék híg, többször kell orrot fújnod is.

Otthon fokozódó tünetek

Ha azt veszed észre, hogy a tüneteid elsősorban beltéren jelentkeznek, a szabad levegőn kevésbé kifejezettek, egy újabb gyanakvásra okot adó jelbe botlottál. Az orrfolyást valószínűleg nem náthavírus, hanem valamilyen allergén okozza.

Így szabadulj meg a poratkától!

Leggyakrabban a poratka vált ki beltéri allergiát. A fűtési szezon indulásával a száraz környezetben könnyebben szaporodnak ezek az orrfolyásért és ekcémáért felelős mikroorganizmusok.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Fontos a páratartalom!

Az ember számára ideális beltéri páratartalom 50% körüli, ám a fűtési szezonban ennél jóval szárazabb a lakás levegője. Érdemes naponta párologtatnod, különösen a hálószobában. Helyezz a radiátorra egy vízzel teli agyag- vagy porcelánedényt, és naponta töltsd fel friss vízzel. Tehetsz bele levendula-, fahéj-, menta- vagy citromfűolajat is - ezek mindegyike bizonyos fokú antibakteriális hatással bír, ráadásul az illatuk is kellemes.

Homeopátiás alapszabályok

Ha úgy döntenél, hogy homeopátiás módszerrel gyógyítod az allergiádat, légy tisztában néhány fontos szabállyal. Kattints az alábbi videóra!

Mosás és fagyasztás

Érdemes az ágyneműdet 60°C-on mosni, ezen a hőmérsékleten ugyanis elpusztulnak a poratkák. Ám mivel az atkákat nem csupán az ágyneműhöz, de a plüssállatokhoz is vonzalom fűzi, a szőrös kis játékokat helyezd a mélyhűtőbe néhány órára.

Ezt is szeretjük