Ez állhat a gyakori rosszkedvűség és nassolás mögött - Az örömhormont könnyű pótolni

A szerotonin, vagyis az örömhormon hiánya olyan tüneteket okozhat, mint a nem múló rosszkedv vagy a folyamatos vágy az édességek után.

örömhormon1
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A szerotonin, vagyis az örömhormon hiányát számos betegséggel hozzák összefüggésbe, például a migrénnel, depresszióval, idegi, étkezési és szexuális zavarokkal.

Dr. Bérczy Judit, a Budai Endokrinközpont szakorvosa az összefüggésekről beszélt, és hogy hogyan növelhető a hormon szintje.

A menopauza és több műszak is csökkenti a szerotonin szintjét

A menstruációs problémák és a menopauza is okozhat szerotoninhiányt. Számos kutatás született már a témában, amelyek meglehetősen szerteágazóak. Kiderült például, hogy a menopauza alatt az ösztrogénszint csökkenésével a szerotoninszint is csökken, ami hozzájárulhat a hangulatváltozásokhoz.

örömhormon2
Fotó: NicolasMcComber / Getty Images Hungary

A hiányállapot ráadásul kívánóssá is teszi az emberek nagy részét, vagyis a szervezet bizonyos ételek utáni vággyal próbálja növelni az örömhormon szintjét. Ugyanez érvényes a premenstruációs szindrómánál is, amelynek tüneteit valószínűleg a nemi hormonok és a szerotonin kölcsönhatása okozza. Vagyis a menstruáció előtti napokra jellemző idegesség, lehangoltság, bizonyos ételek utáni sóvárgás és csökkent libidó is ezzel függhet össze.

Egy argentin kutatásból az is kiderül, hogy a két műszakban és csak éjszaka dolgozóknak is alacsonyabb a szerotoninszintje, mint azoknak, akik hagyományosan, nappal dolgoznak. Ez pedig jelentősen növelheti a szorongás és a depresszió kialakulásának esélyét.

A cikk az ajánló után folytatódik

A szerotonin csökkenésének jele lehet a túlzott evés, a nassolás is, hiszen a szénhidrátbevitel csak rövid ideig képes emelni a szerotonin szintjét. Vagyis akár az örömhormon hiánya miatt kialakult szomorúság, lehangoltság is okozhatnak pluszkilókat, amennyiben édességgel, süteménnyel szeretnék sokan becsapni az agyukat.

Így növelhető a szerotonin szintje

Tünetek esetén első lépés az endokrinológiai vizsgálat. Ezen a téren is bebizonyosodott, milyen óriási jelentősége van a fizikai aktivitásnak. Ugyanis az edzés is egyfajta stressz a test számára, amelyhez azonban - megfelelő és rendszeres gyakorlás mellett - a szervezet alkalmazkodni kezd. és növeli a stresszválaszban részt vevő anyagok termelését: például a noradrenalinét és a szerotoninét is.

örömhormon3
Fotó: Justin Lambert / Getty Images Hungary

Hasonló anyagok termelődnek a szerelmi együttlét során is, amelyek felpezsdítik a vérkeringést, és általános jó érzést okoznak. A napfény is kifejezetten javítja a hangulatot, hiszen optimális szintre hozza a szerotoninszintet. Így a déli órák kivételével érdemes minél több időt a szabadban tölteni.

Szokatlan tünetek esetén érdemes orvoshoz fordulni

- Bizonyos vitaminok, ásványi anyagok is hozzájárulnak a szerotonin termelődéséhez. Ilyen például a B5- és a B6-vitamin. A B5-vitamin a szerotonin és az acetilkolin termelését támogatja, és egyes kutatások szerint a memóriát és a koncentrációképességet javító hatásán kívül a szorongás, a depresszió kezelésében is hasznos lehet.

örömhormon4
Fotó: Brook Pifer / Getty Images Hungary

A B6-vitamin szintén nélkülözhetetlen a szerotoninszintézishez. Erős az összefüggés a depresszió és a folsav hiánya közt is. Ezért fontos tudni, hogy egyes gyógyszerek, például az aszpirin, a barbiturátok, a görcsoldók, az orális fogamzásgátlók folsavhiányt idézhetnek elő, mivel gátolják a folsav felszívódását - hangsúlyozza dr. Bérczy Judit.

örömhormon5
Fotó: baytunc / Getty Images Hungary

- A kockázatos öndiagnózis helyett azonban minden szokatlan tünet - így ok nélküli lehangoltság, szorongás, testsúlyváltozás, koncentrációs zavarok, kimerültség - esetén ajánlatos endokrinológushoz fordulni, csak így derülhet fény a problémáink pontos okára, és kezdődhet el a hatékony kezelés - javasolja a szakorvos.

Optimistává és boldoggá tesznek: 10 napindító jógagyakorlat kezdőknek

Kezdd a napod ezekkel a jógapózokkal, hogy jókedvűen teljen a napod. 

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük