Miért félsz az öregedéstől?
Mit tehetsz ellene?
Minden ember életében vannak olyan időszakok, amikor ha belenéz a tükörbe, azt látja, teste megváltozott.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Öregedés régen és most

Az öregedés születésünk óta végigkísér minket, csak a különböző életszakaszokban máshogy hívjuk őket: megérés, felnövés, felnőtté válás, majd öregedés. Pedig mind egy és ugyanaz: az idő megállíthatatlan múlása.

Régebben ez nem okozott problémát, mindenki tisztában volt azzal, hogy mikor mi a feladata, melyik életszakasznak mi adja az értelmét. Az öregség tisztelettel járt együtt, nem szégyellte senki, hogy már nem húszéves, megélt egy emberöltőt, adott esetben felnevelt több gyereket, és ezért megkapta a neki járó tiszteletet és szeretetet.

Csakhogy az elmúlt évtizedekben az emberek öregedéshez való hozzáállása megváltozott. Már nem tartjuk természetesnek, már nem akarjuk. Ismerd meg a természet akaratát, és az öregedési folyamatot életed során!

Serdülőkor

Az első komoly testedben bekövetkező változás 12-15 éves korod körül következik be. Ilyenkor hormonháztartásod megváltozik, kialakulnak másodlagos nemi szerveid, és ilyenkor történik a híres mérföldkő is: nagylánnyá alakulsz. Ezek a változások természetesen nem csak testeden belül borítanak fel mindent, hanem testeden kívül is, hiszen bőröd pattanásos lesz, a férfi hormonok megjelenésével testszőrzeted is megjelenik, egész egyszerűen kialakul szexualitásod.

Ezeknek a változásoknak természetesen lelki következményei is vannak. Sok fiatalból vált ki szégyenérzetet mellei növekedése, vagy épp ellenkezőleg, azonnal nőnek érzi magát, és meg akar tudni mindent a szexről és az ellenkező nemről. A testi elégedetlenség legjobban a 12-18 év közöttieket érinti, hiszen a legtöbben nem létező énképet hajkurásznak. Ez az oka például a ma oly „divatossá” vált evészavaroknak is, melyekben szintén ez a korosztály a legérintettebb.

A serdülőkori problémák megoldása nagyrészt a szülőket terheli; ha megbeszéled gyermekeddel az ő korában várható változásokat és azok hosszú távú következményeit, rengeteg zavar és szorongás elkerülhető.

Felnőttkor

A serdülőkori változások eredménye sokáig érintetlen marad. Tulajdonképpen egész felnőttkorod alatt megtarthatod fiatalos formádat, idomaidat. Semmilyen természetes változás nem következik be ilyenkor, leszámítva a váratlan betegségeket vagy az egészségtelen életmód miatti testváltozásokat - elhízás, lefogyás.

Egyetlen kivételt képez ez alól a szülés és a szoptatás. Amikor egy nő anyává érik, nemcsak teste változik meg, hanem lelke is. Ennek oka egyrészt magának az anyai létnek a tudata, másrészt pedig a külsejéből fakadó társadalmi szerepvállalása is. A szülés utáni kilók, a terhességi csíkok, a megnövekedett mellek mind-mind kiválthatnak egy undorító önképet a nőkből. Sokan érzik magukat folyamatosan pelenkázó tejcsárdának. Ez pedig minden szempontból egészségtelen hatással van nőiségükre.

A felnőttkori testalakulásból származó lelki problémák megoldása szinte kizárólag a te feladatod. Tudatosan kell fellépni a túlzott elhízás és az ebből következő önbizalomhiány kezelése ellen. Viszont ne ess át a másik végletbe, mint például a hollywoodi sztárok, akik szülés után azonnal koplalni kezdenek.

Mentesen főzni könnyű!

Mentes Anyu legújabb könyvében nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy összeállítsa a mentes étkezések 50 legjobb receptjét. Korábbi könyveivel együtt, összesen 162 recepttel örvendezteti meg a különleges étrendet követő olvasóit.

A könyveket kedvezményes áron ide kattintva, kizárólag online lehet megvásárolni.

Promóció

Változókor

A menopauza bekövetkeztével fokozatosan elveszítheted korábbi nőies alakod. Ebben a korban jellemző a homokóra-forma, csípőd egyre teltebbé válik, és melleid megereszkednek. Mindemellett a daganatos megbetegedések is zömmel a változókorúakat érintik.

Hogy megőrizd fiatalságod és megmentsd magad a betegségektől, fontos rendszeres szűrésre menned. A menstruáció elmaradása nem a nőiség elveszítését jelenti, hanem mindössze azt jelzi, neked már nem a szaporodásra, hanem az utódok gondozására kell fordítanod energiádat. Fontosabb a mozgás és az egészséges táplálkozás, mint bármikor, hiszen a legtöbb ér- és szívrendszeri betegség is ebben a korban a legjellemzőbb.

Sokan ilyenkor veszítik el szüleiket vagy éppen társukat, a gyerekek már kirepültek. Lehetséges, hogy azt érzed, rád már nincs is szükség. Ennek megoldása csak őszinte és nyílt kommunikációval lehetséges, ha tudatod családoddal, mit érzel, és hasznossá teszed magad. Általában a feleslegesség ellenkezője a jellemző. Gyermekeid most vannak a felnőttség csúcsán, amikor még dolgoznak, és az állandó időhiánytól talán nagyobb szükségük van rád, mint azelőtt.

Időskor

Csökkenő testmagasság, hajlott hát, őszülő haj, májfoltok – ezek bizony mind az öregkor jellemzői. Időskorban a női nemi hormonok mennyisége minimális vagy nulla, ennek következtében mind az elsődleges, mind a másodlagos nemi szervek veszítenek méretükből. De a hormonok csökkenése nem csak ezt okozza, hanem csontritkulást is. Ezt azonban utólag már nem lehet megakadályozni, csak megelőzni tudod, ha korábban megfelelően táplálkozol.

Az öregségnek szépnek és méltóságteljesnek kellene lennie. De azáltal, hogy folyamatosan ellene harcolunk, nem látjuk életszakaszaink pozitív oldalait, így az egész öregedést borzalmas ellenségnek tekintjük. Ha viszont megállítani nem lehet, miért nem próbálod meg inkább élvezni egy kicsit?

OLVASD EL EZT IS!

mobil no
  • megelőzés
  • a hosszú élet titka

Mit tegyél, ha 100 évig szeretnél élni?

Ezt is szeretjük