Őrizd meg egészséges mosolyod!
5+1 tipp fogaid egészségéért
A fogak és a száj higiéniájának fenntartásához különösen fontos a megfelelő étrend kialakítása. (x)

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Napjainkban egyre többen ismerik fel a tudatos táplálkozás jelentőségét. Az alapvető étkezési szabályok betartásával amellett, hogy növelhetjük szellemi és fizikai teljesítményünket, rengeteg egészségügyi probléma kialakulását elkerülhetjük.

A fogak és a száj higiéniájának fenntartásához különösen fontos a megfelelő étrend kialakítása. Kiegyensúlyozott, alacsony cukor- illetve savtartalmú ételek fogyasztásával és gondos napi szájápolási rutinnal megelőzheted a fogak idő előtti károsodását, és megőrizheted egészséges mosolyod.

Mi történik fogaiddal, amikor eszel vagy iszol?

Amikor cukor, szénhidrát vagy keményítő tartalmú ételeket, italokat fogyasztasz, a szájban lévő baktériumok savat képeznek, és ez lepedék lerakódásához vezet. Ilyenkor megnövekszik a szájban a savszint, ami elvonja a fogzománcból a szükséges ásványi anyagokat, és védtelenné teszi fogaidat a fogszuvasodás kialakulásával szemben.

A védelmi vonal

Főétkezések és nassolás után nincs mindig lehetőségünk a fogmosásra. Ilyenkor jó, ha van nálad cukormentes rágógumi, amivel természetes módon serkentheted a nyálképződést.

A száj első számú védelmi vonala ugyanis az ásványi anyagokban gazdag nyál, amely amellett, hogy kiöblíti az ételmaradékokat és a szennyeződéseket, segít semlegesíteni a káros savakat, és fenntartani a fogak ásványi anyag ellátottságát is. Így akár 20 perc rágózással élvezetes módon állíthatod helyre a szájüreg pH-szintjének egyensúlyát.

Tippek fogaid egészségének megőrzéséhez

1. A mindennapi szájápolás elengedhetetlen része, hogy naponta kétszer - reggel és este - moss fogat, lehetőleg fluoridos fogkrémmel.
2. Ha étkezés vagy ivás után nincs módod a fogmosásra, akkor legalább 20 percig rágj cukormentes rágógumit, amely segít helyreállítani a száj normális pH-értékét, és fenntartani a fogak ásványi anyag ellátását.
3. Próbálj kiegyensúlyozottan étkezni: fogyassz minél több zöldséget, gyümölcsöt, halat és feldolgozatlan élelmiszert.

4. Egyél édességet a főétkezésekkel egy időben! Az étkezések közötti édességfogyasztás gyakoribb plakksavtámadásnak teszi ki fogainkat.
5. Ha mégsem tudsz lemondani a nassolásról, akkor csoki helyett válassz friss gyümölcsöt, zsírszegény sajtokat vagy nyers, szeletelt zöldségeket.
6. Mindig ellenőrizd az ételek összetételét, és ügyelj az ételekben található rejtett cukrokra is: a dextrózra, glükózra, szukrózra és a fruktózra.(%oldalmero(http://ad.adverticum.net/img.prm?zona=42927&kampany=1752758&banner=1752767&ord=RANDOM_NUMBER)%)
Ezt is szeretjük