Íme, a világ leghosszabb életű népei!

Nézd meg galériánkat, és ismerd meg a világ leghosszabb életű népeit!

Dia

	Okinawaiak	Japán legdélibb régiója, Okinawa 161 gyönyörű szigetből áll. Mintegy 1,4 millió ember lakja. Ez a pálmákkal ékes, bőséges flórával és faunával, érintetlen esőerdőkkel megáldott szubtropikus szigetvilág 1300 kilométer hosszan nyúlik el Japán fő szigetei és Tajvan között. Okinawán él a világon dokumentáltan legtovább élt emberek 15%-a - noha a szigetvilág a Föld lakosságának mindössze 0,0002 %-át adja.

Okinawaiak

Japán legdélibb régiója, Okinawa 161 gyönyörű szigetből áll. Mintegy 1,4 millió ember lakja. Ez a pálmákkal ékes, bőséges flórával és faunával, érintetlen esőerdőkkel megáldott szubtropikus szigetvilág 1300 kilométer hosszan nyúlik el Japán fő szigetei és Tajvan között. Okinawán él a világon dokumentáltan legtovább élt emberek 15%-a - noha a szigetvilág a Föld lakosságának mindössze 0,0002 %-át adja.

Dia

 	Nepáli serpák  	A Himalája meredek lejtőinek lakói rendkívüli fizikai állóképességükről híresek. Kiváló egészségük és hosszú életük titka, hogy húst alig fogyasztanak - étrendjük közel áll a vegetáriánusokéhoz -, és a buddhizmus szigorú formáját követik. Emellett a rendszeres fizikai munka és a Himalája tiszta levegője is nagyban hozzájárul, hogy a nepáli serpák igen hosszú életkort érnek meg.

Nepáli serpák

A Himalája meredek lejtőinek lakói rendkívüli fizikai állóképességükről híresek. Kiváló egészségük és hosszú életük titka, hogy húst alig fogyasztanak - étrendjük közel áll a vegetáriánusokéhoz -, és a buddhizmus szigorú formáját követik. Emellett a rendszeres fizikai munka és a Himalája tiszta levegője is nagyban hozzájárul, hogy a nepáli serpák igen hosszú életkort érnek meg.

Dia

 	Abházok  	Abházia a Fekete-tenger keleti partjaitól a Kaukázus gerincéig terjed, területe mintegy 7700 négyzetkilométer, északról Oroszország, délről Grúzia határolja. Az abházok között akadnak 150 éves kort is megérő emberek. Az egészséges megöregedés egyik abház receptje a rengeteg mozgás, ami beépül a napi tevékenységeikbe.  	Kép: Ivor Prickett

Abházok

Abházia a Fekete-tenger keleti partjaitól a Kaukázus gerincéig terjed, területe mintegy 7700 négyzetkilométer, északról Oroszország, délről Grúzia határolja. Az abházok között akadnak 150 éves kort is megérő emberek. Az egészséges megöregedés egyik abház receptje a rengeteg mozgás, ami beépül a napi tevékenységeikbe.

Kép: Ivor Prickett

Dia

	Hunzák	Hunza népe Pakisztán legészakibb csücskében, egy különlegesen termékeny völgyben él - ahol kétezer évig csaknem teljesen el volt zárva a világ többi részétől. Igen kevés itt a legelő, ami az állattenyésztést lehetetlenné teszi, ezért meglehetősen kevés húst esznek, viszont rengeteg gyümölcsöt, többek között sárga- és őszibarackot, körtét, szedret, fügét, és sokféle dinnyét fogyasztanak. A kutatókat is meglepte az itt élő magas életkorú emberek kiváló fizikai és mentális állapota.	Kép: www.hunzaalps.com

Hunzák

Hunza népe Pakisztán legészakibb csücskében, egy különlegesen termékeny völgyben él - ahol kétezer évig csaknem teljesen el volt zárva a világ többi részétől. Igen kevés itt a legelő, ami az állattenyésztést lehetetlenné teszi, ezért meglehetősen kevés húst esznek, viszont rengeteg gyümölcsöt, többek között sárga- és őszibarackot, körtét, szedret, fügét, és sokféle dinnyét fogyasztanak. A kutatókat is meglepte az itt élő magas életkorú emberek kiváló fizikai és mentális állapota.

Kép: www.hunzaalps.com

Dia

 	Vilcabamba népe  	Vilcabamba apró, roppant nehezen megközelíthető város. Ecuadorban, a perui határtól nem messze, az Andok vonulatai között 1400 méteres magasságban, a Csendes-óceántól körülbelül 160 kilométerre található. Hosszú életű és jó egészségnek örvendő lakosairól nevezetes ez az apró földrajzi terület. Számos kutató vizsgálta az itt élő emberek egészségi állapotát, és az általuk készített tanulmányok arra jutottak, hogy a helyiek hosszú élete valójában nem meglepő: életmódjuk következménye.  	Kép: http://www.rawtrips.com

Vilcabamba népe

Vilcabamba apró, roppant nehezen megközelíthető város. Ecuadorban, a perui határtól nem messze, az Andok vonulatai között 1400 méteres magasságban, a Csendes-óceántól körülbelül 160 kilométerre található. Hosszú életű és jó egészségnek örvendő lakosairól nevezetes ez az apró földrajzi terület. Számos kutató vizsgálta az itt élő emberek egészségi állapotát, és az általuk készített tanulmányok arra jutottak, hogy a helyiek hosszú élete valójában nem meglepő: életmódjuk következménye.

Kép: http://www.rawtrips.com

Ezt is szeretjük
Szerző: Horváth Eszter
Fotó: