Állandó fájdalom a nyak és a vállak környékén: az 5 leggyakoribb ok a merev izmok és fájó tünetek mögött
A nyakfájdalom népbetegség, elkerüléséhez, megelőzéséhez jó tisztában lenni a leggyakoribb okaival.

nyakfájdalom
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Talán nincs is olyan felnőtt, aki ne szenvedett volna már az élete során legalább egyszer nyakfájdalomtól. A modern életforma számos eleme dolgozik a gerinc, azon belül pedig kifejezetten a nyak egészsége ellen, így egyre elterjedtebb a panasz, már a fiatalok körében is megfigyelhető.

A probléma hátterében sokféle betegség és életmódbeli tényező meghúzódhat, ezeket jobb tudatosítani annak érdekében, hogy meg lehessen szabadulni a mindennapokat is jelentősen befolyásoló kellemetlenségtől.

A nyakfájdalom gyakori okai

Sokan szenvednek tőle, hogy egy-egy fárasztóbb nap végére fájdalmat okoz a fejük megtartása vagy megmozdítása. Különösen a számítógép előtt dolgozók előtt ismert a jelenség. A nyaki gerinccsigolyák, porckorongok, ízületek, ízületi szalagok, izmok, erek és idegek bonyolult hálózata, amely nagyon fontos feladatot lát el, alátámasztást és mobilitást is biztosít a fejnek.

A gerinc egyik legmozgékonyabb szakasza ez, kiemelten érintik a degeneratív elváltozások és a traumák is. A nyakfájdalom gyakran csak rövid időre jelentkezik, ugyanakkor előfordul, hogy krónikussá válik, és az alapvető feladatok ellátását, valamint a pihenést is nehezíti, fejfájással, kisugárzó fájdalommal jár. A szűnni nem akaró panaszt mindenképp ki kell vizsgáltatni, hiszen csak a diagnózis felállítását követően kezdhető meg a célzott, személyre szabott terápia, szakember segítségével. A gyakori okok között egyebek mellett a következők szerepelhetnek.

Rossz testtartás

Az izommerevség, izomfeszülés nagyon elterjedt panasz, rossz testtartás, hosszas ülőmunka, nem megfelelő alvópozíció, nehéz táska, valamint a testmozgás miatti megerőltetés miatt is jelentkezhet. A testtartás problémáira rátesz egy lapáttal az okostelefon-függőség, amit egyes szakemberek már járványnak is titulálnak, új megnevezés is született rá, ez az sms-nyak, egy olyan gerincdeformitás, ami a fej előredöntött helyzete miatt alakul ki. Ilyenkor óriási nyomás nehezedik a nyaki gerincre, ami deformálja is azt, az eredmény többek között izomfeszülés és fájdalom. Érdemes figyelembe venni, hogy amennyiben a kényszertartás rendszeressé válik, a gerincet is maradandóan károsítja, meszesedéshez, kopáshoz vezethet. Ráadásul a csuklyásizom kifejezetten hajlamos a rövidülésre, könnyen merevvé és fájdalmassá válhat. Mindezek kivédéséhez fontos, hogy a munkaállomás optimálisan legyen kialakítva, időről időre pozíciót váltson a dolgozó, felálljon a monitortól.

A mobiltelefonok használatának visszaszorítása is kifejezetten hasznos lehet. Az alvópárna kiválasztása lényeges, a nyaki panaszokkal élőknek pedig ajánlott leszokniuk a hason fekvő, a fej elforgatásával járó testhelyzetről.

Ízületi eredetű fájdalom

A kopás nemcsak a csípő és a térd ízületeit veszélyezteti, hanem a nyaki gerincszakaszt is. A kor előrehaladtával az ízületek elhasználódhatnak, és a fentebb részletezett problémák sem segítenek az egészségük megőrzésében. A csigolyák közötti kisízületek degeneratív elváltozása az úgynevezett spondylosis, amely meszes felrakódásokkal, idővel az érintett gerincszakasz mozgásainak beszűkülésével jár, a nyak és a derék területén kifejezetten gyakori elváltozás. A rheumatoid arthritis, azaz a sokízületi gyulladás az autoimmun kórképek közé tartozik, az egész mozgásszervrendszerre is hatással lehet. Általában a végtagok kisízületeiből indul, később egyre több területet érint, így a nyakat is.

Porckorongsérv

A csigolyák közötti porckorongok nagyon hasznos elemei a gerincnek: rugalmas és erős összeköttetést biztosítanak, védik az ütésektől és a rázkódástól, valamint mozgékonnyá is teszik. Többek között a rendszeres túlterhelés - ide tartozik a túlsúly is - és a sérülések hatására kialakulhat a nyaki és az ágyéki gerincszakaszokon gyakori sérvesedés, ami a porckorong központi, kocsonyás anyagának kitüremkedésével, illetve az azt körbevevő rostos gyűrű elszakadásával jár. Ha a rostos gyűrű még nem szakadt el, kiboltosulásról beszélhetünk.

Az állapot hatására nyomás alá kerülhetnek az idegek, ez pedig változatos, kellemetlen tünetekhez vezet, ilyenek a heves, kisugárzó fájdalom, a végtagokban, nyak esetén a felső végtagban jelentkező zsibbadás és érzészavar. A porckorongsérv kialakulása hosszas folyamat, és általában nem jár egyedül, a mellette lévő képletekre, csigolyákra, izmokra, szalagokra is hatással van.

Csontritkulás

A csontritkulás a hormonális változások miatt a nők körében igen elterjedt elváltozás. A csontok szerkezetének gyengülésével kisebb-nagyobb kompressziós töréseket idézhet elő, amelyek előrehaladott állapotban már kisebb mozgásokra is előfordulhatnak. A csigolyák törésével jelentősen megváltozhat a testtartás, jellemző például a háti gerinc fiziológiás görbületének, a kifózisnak fokozódása, ez az izmok lefutásának megváltozásával is jár. Nyomás alá kerülhetnek az idegek, ami fájdalmat okozhat.

A cikk az ajánló után folytatódik

Sérülések

A nyaki szakasz traumái viszonylag gyakorinak számítanak, bekövetkezhetnek például autó- és sportbalesetek során. Jellemző az úgynevezett ostorcsapás-sérülés, ami a nyak lágyrészeinek megnyúlásával, megrándulásával jár. Ilyenkor a fej hirtelen előre, hátra vagy oldalra mozdul, közúti balesetek esetében például ütközés során a fej előbb erőteljesen előre, majd hátra rándul.

Krónikus nyaki fájdalom, illetve sérülés esetén semmiképp sem ajánlott otthoni, önálló kezeléssel kísérletezni, az orvosi vizsgálatot követően gyógytornára, gyógytornász által betanított feladatok gyakorlására lehet szükség a probléma megoldásához és a panaszok csillapításához.

Ételek csontritkulás ellen

A genetika mellett mozgáshiány, hormonális változások, krónikus betegségek és egyes vitaminok hiánya, a dohányzás, az alkoholfogyasztás és a foszforban gazdag üdítők fogyasztása is növelheti a kockázatát. A kalciumban, magnéziumban, D- és K-vitaminban, fehérjében gazdag ételek viszont jelentősen erősíthetik a csontozatot, így ezeknek javasolt ötvenéves kor felett tudatosan helyet adni az étrendben. Jó alapanyagokkal társítva egyúttal a szív és az emésztés védelme is biztosított.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük