Gyengébb immunrendszert is okozhat a neutropénia - Vírushelyzetben még fontosabb kivizsgáltatni
Érdemes tisztában lenni, mi állhat a csökkent védekezőképesség hátterében.

immunrendszer
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Amennyiben valaki túl gyakran esik át különböző fertőzéseken, érdemes utánajárni, mi is okozza a csökkent védekezőképességet, főleg járványok idején fontos az immunrendszer megerősítése.

Hátterében több dolog is állhat, és dr. Kárpáti Ágnes, a Trombózis- és Hematológiai Központ onkohematológusa szerint ekkor nem szabad elvetni az úgynevezett neutropénia gyanúját. A szakorvos elmondja, mit is jelent ez pontosan.

Mik azok a neutrophilek?

A neutrophil sejtek a fehérvérsejtek egy csoportját képezik, melyek elősegítik a szövetek regenerációját, és hozzájárulnak a fertőzések leküzdéséhez.

immun3
Fotó: Ed Reschke / Getty Images Hungary

A csontvelőben keletkeznek, és ha fertőzés, gyulladás vagy egyéb rendellenesség, például daganatos megbetegedés van a szervezetben, az érett neutrophilek nagyobb számban kikerülnek a megfelelő területekre. A felnőtteknél a normál tartománya ennek 1,9 - 8,0 G/l.

Ezt jelzi az alacsony neutrophilszint

Bizonyos állapot során előfordulhat, hogy túl kevés neutrophil van jelen. Ezt neutropéniának nevezik, mely lehet akut és krónikus probléma is. A neutrophilek vérszintjének csökkenése általában akkor fordul elő, amikor a test az immunsejteket gyorsabban használja fel, mint amennyit előállít, vagy a csontvelő nem megfelelően termeli azokat.

A csökkenés lehetséges okai:

 • Megnagyobbodott lép,
 • Allergia,
 • Súlyos fertőzés,
 • Mérgezés,
 • Rák,
 • Sugár- vagy kemoterápia,
 • Bizonyos autoimmun betegségek,
 • B12-vitamin hiánya,
 • Aplasztikus vérszegénység,
 • Myelofibrosis,
 • Csontvelőt érintő betegségek, például limfóma, leukémia,
 • Gyakori fertőzések utalnak az állapotra.

Mivel a fehérvérsejtek az immunrendszer katonái, ezért ha valaki túl gyakran esik át különböző fertőzéseken, úgy felmerül a neutropénia gyanúja.

Az oltások fontossága

Legtöbbször a gyerekek esetében fordul elő, hogy semmilyen tünet nem utal rá, és csak vérvizsgálat során derül fény a problémára. Szerencsére ez az esetek többségében kinőhető, ám fontos a részletes hematológiai kivizsgálás a súlyos problémák, mint a leukémia vagy a limfóma kizárása céljából. Amire ajánlott odafigyelni, hogy a gyermek minden szükséges oltást megkapjon.

immun2
Fotó: FatCamera / Getty Images Hungary

Felnőtteknél - ha csak nem nagyon enyhe a neutropénia - már általában tüneteket okoz gyakori fertőzések, szájban lévő afták formájában. Ekkor fontos rájönni, mi is okozza a csökkent neutrophil-termelést, és ha lehet, azt kezelni kell. Érdemes megemlíteni, hogy igen gyakori probléma ez a rákos betegek körében az alkalmazott daganatellenes szerek miatt, így náluk szükség lehet preventív intézkedésekre a gyakori fertőzések elkerülése érdekében.

Fontos a megfelelő kezelés

Ahhoz, hogy kiderüljön, fennáll-e neutropénia, és hogy az milyen súlyos, szükség van első körben teljes vérvételre, hogy ellenőrizzék -többek között - a neutrophilek számát. Alacsony mennyiség esetén a vizsgálatot meg kell ismételni. Ha ez tartósnak bizonyul, úgy csontvelővizsgálatot rendel el az orvos. Ezenkívül fontos az állapot okainak tisztázása is a szakorvos szerint.

A cikk az ajánló után folytatódik

Immunvédelem a természet erejével

Az Immunarom illóolaj-keverék 100% tiszta és természetes, bevizsgált kemotípusú illóolajokból készült, diffúzorba párologtatáshoz vagy szaunázáshoz ajánljuk.

Az erdeifenyő, a madagaszkári kámforfa és a niaouli a legerőteljesebb vírusölő, nyákoldó és immunerősítő illóolajok közé tartoznak. Mellettük megtalálható a keverékben a sárgafenyő, amely erőteljes fizikai és pszichés görcsoldó hatású, tüdőt tisztító és a tüdőt energiáit gyógyító olaj. Összetevői közül a populáris aromaterápia legnépszerűbb illóolaja, a teafa is megtalálható, mely baktérium- és gombaölő, általános fertőtlenítő hatású.

Ha szeretnéd az egészséged megőrizni, válaszd a természet patikáját!

Tudj meg róla többet!

Promóció

A kezelés személyre szabott, ugyanis figyelembe kell venni, milyen fokozatú neutropéniával áll szemben a beteg, valamint azt, hogy mi is váltja ki az állapotot. Amennyiben lehet, azt kezelni szükséges, például vitaminpótlással, immunrendszert támogató szerekkel, valamint indokolt lehet immunoglobulin, stimuláló injekciók, kortikoszteroid adása is.

Erősítik az immunrendszert, segítenek a betegség legyőzésében: 10 gyógytea, amiből igyál naponta

Az immunerősítő gyógyteákat naponta érdemes fogyasztani, hiszen megerősítik a szervezetet.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük