"Ne élessz újra!" - Ezt tetoválta magára a beteg, az orvosoknak dönteni kellett
Mennyire vehető komolyan az ilyen üzenet?

ne-elessz-ujra
beauty and style
Top olvasott cikkek

A Miamiban található Jackson Memorial Hospital orvosait egy sürgősségi esethez riasztották, a kórházba szállított hetvenéves férfi öntudatlan állapotban volt, légzési nehézségekkel küzdött, és a vére is tele volt alkohollal. Az osztályon azonnal nekikezdtek a megmentésének.

A The Atlantic beszámolója szerint, amikor a felsőtestét kiszabadították az ingéből, a férfi testén egy tetoválást találtak. A felirat mindössze ennyi volt: „Ne élessz újra!” Aláhúzással ráadásul még inkább hangsúlyozta a „ne” tiltószót.

Lesokkolta az orvosokat a kérés

Az orvosok bevallották, többször viccelődtek ilyesmivel, de amikor saját szemükkel látták a szokatlan kérést, teljesen lefagytak. Egy pillanatnyi hezitálást követően az életmentés mellett döntöttek, annak ellenére, hogy a beteg valódi akaratát nem ismerték.

Az orvosok körében a bizonytalanságot az okozta, hogy Florida államban ezzel a címszóval legálisan kérhetik a páciensek a passzív eutanáziát, bár ennek hivatalos útja is lenne.

Ez az a hivatalos nyomtatvány, amin rendelkezhetnek a betegek az akaratukról.
Ez az a hivatalos nyomtatvány, amin rendelkezhetnek a betegek az akaratukról.

A tetoválás tartós és feltűnő jelzés, a test felülete pedig mindig rendelkezésre áll, de egy ilyen üzenet nem tudja követni, ha az ember akarata változik, ezért sokan akkor is viselhetik, ha azóta meggondolták magukat.

Komolyan gondolt kérés

Az orvosok tehát úgy döntöttek, a kérést figyelmen kívül hagyva megmentik a sürgősségire bevitt, ismeretlen férfi életét. Az állapota stabilizálása után ujjlenyomattal derítették ki a személyazonosságát.

A kórház rendszerében végül megtalálták a hivatalos nyilatkozatot is, melyben valóban rendelkezett arról, hogy ne élesszék újra, hagyják elmenni. Miután a mentést követő éjszaka ismét romlani kezdett az állapota, az etikai szabályok értelmében már nem mentették meg.

Már volt ilyen döntés

A gyors döntést a hivatalos iratok hiánya mellett az indokolta, hogy korábban hírt adtak olyan esetről, amikor a tetováláson szereplő kérésnek csakugyan semmi alapja nem volt. A feliraton szereplő rendelkezést elutasítva az orvosok akkor is az életmentés mellett döntöttek.

Szerencsére, hiszen akkor kiderült, hogy a tetoválás mindössze fogadásból készült, egy pókerparti elvesztése után, és a páciens egyáltalán nem gondolta komolyan a kérést. A férfinak a beavatkozás után a tetoválás mielőbbi eltüntetését javasolták.

A cikk az ajánló után folytatódik

Floridában tehát törvényileg lehetséges ez a rendelkezés, és az orvosnak alá kell írnia ezt a döntést. A kérést az élet méltó lezárásának tartják, szem előtt tartva azt, hogy a családtagok körében készített vizsgálat szerint tízből legalább egy emberrel történik az utolsó hónapjaiban olyasvalami, ami akaratával ellentétes.

Bár a témában máig nincs teljes egyetértés, és a bőrt ezután sem tartják megfelelő rendelkezési felületnek, Joan Teno, a Washington Egyetem kutatója szerint elgondolkodtató, hogy az azonosítás hiányában a beteg kívánsága mégsem történhet meg, ami a rendszerbe fektetett bizalmat is aláássa. Sokak szemében éppen ez indokolhatja az ilyen tartalmú tetoválások készítését.

Ezt is szeretjük