5 hónapon át mindennap 10 ezer lépést tett meg: így változott meg a teste

A napi 10 ezer lépés egy hasraütésszerű számnak tűnik, pedig mind a mentális, mind pedig a fizikai egészségnek jót tesz.

Napi 10 ezer lépés hatása
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Chelsea Ritschel újévi fogadalomként napi 10 ezer lépés megtételét tűzte ki célul. Ezt ugyan nem tudta azonnal abszolválni, de érezte, hogy változtatnia kell az életmódján.

A korábbi időszakokban a telefonja lépésszámlálója szerint átlagosan mindössze 5361 lépést tett meg naponta, tehát szinte feleannyit, mint amennyit szeretett volna teljesíteni.

Napi 10 ezer lépés hatása

A kezdeti időszak döcőgösen indult, próbálta teljesíteni a 10 ezer lépést, de az ülőmunkája mellett nagyon távolinak érezte. Néhány hónap alatt lemondott a tervéről, és már csak az élelmiszerboltba járt le. 

GettyImages-932613100

Azonban nyáron találkozott az egyik barátjával, aki szintén belevágott ebbe a kihívásba, csak vele ellentétben ő betartotta a napi 10 ezer lépést. Kiderült, hogy neki ennyi idő alatt 22 kilót sikerült fogynia, így Chelsea Ritschel ismét motivációt érzett arra, hogy belevágjon. 

Konkrétan augusztusban sikerült, egy nap 10 200 lépést tett meg, ami után még migrénes fejfájás is rátört. A második nap is hasonlóan zajlott, és már kezdte azt hinni, hogy egyszerűen a teste sztrájkol a mozgás ellen - valójában csak a nyári meleg okozta dehidratációtól szenvedett, a fejfájásához semmi köze nem volt a sétának.

Miután realizálta a probléma gyökerét, növelte a vízfogyasztását, és kiderült, hogy bizony a napi 10 ezer lépés nem is olyan teljesíthetetlen küldetés még azok számára sem, akik egyébként mozgásszegény életmódot élnek. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Az, hogy mindennap rávette magát arra, hogy minőségi időt töltsön a szabadban, a mentális egészségének is jót tett, sokkal jobban érezte magát, egyre több ismerősével, barátjával vette fel a kapcsolatot.

Egyébként nem csoda, hogy ilyen pozitív hatást gyakorolt a nő pszichéjére, hiszen a Harvard Egyetem kutatásában is kimutatták, hogy a fizikai aktivitás és a mentális egészség szoros kapcsolatban állnak egymással, még a depresszió is megelőzhető vele, és kiváló stresszűző. Ráadásul a kutatás szerint elegendő 15 perces ülést 15 perces mozgásra cserélni - noha ennyi idő alatt természetesen nem lehet megtenni 10 ezer lépést, már ez is sokat segíthet a mentális egészség javításában. 

Mindenesetre Chelsea Ritschel ereje is visszatért, egyre kevésbé érezte magát fáradtnak. Ráadásul a mozgás látványos változást hozott a külsejében is, az Independent oldalán megjelent beszámolója szerint öt hónap alatt látványosan karcsúbbak lettek a karjai és a lábai, sőt még a narancsbőre is halványabb lett. 

GettyImages-159615606

Amikor az első hónap után ráállt a mérlegre, teljesen ledöbbent attól, hogy 3 kilót fogyott, a teljes 5 hónap alatt pedig 7 kiló súlyfelesleget adott le, mindezt úgy, hogy nem eszközölt semmilyen jelentős változást az étrendjében. Idővel már természetesnek érződött számára a mindennapos gyaloglás, és észre sem vette, hogyha néhány ezer lépéssel többet tett egy nap, ami azt mutatja, hogy az állóképessége is sokat fejlődött. 

Annak ellenére, hogy még az 1960-as években egy lépésszámlálókat gyártó japán cég teljesen random találta ki ezt a 10 ezer lépést pusztán azért, hogy növeljék az eladási számokat, úgy tűnik, tényleg segíthet. 

Olvass tovább: hány kilométert kéne sétálnod egy nap, ha a 10 ezer lépés a célod?

Nem kevés, de nem is lehetetlen!

Hány kilométert kéne sétálnod egy nap, ha a 10 ezer lépés a célod? Nem kell egyben teljesíteni

Nem kevés, de nem is lehetetlen!

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük