Védi a tüdő egészségét, csökkenti a gyulladást: így vihető be a szervezetbe a fontos aminosav
Az N-acetil-L-cisztein aminosav számos jótékony hatással bír a szervezetre nézve.

vitamin-aminosav-etrend-kiegeszito
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az N-acetil-L-cisztein a cisztein aminosav származéka, mely számos jótékony hatással bír a szervezetre nézve, többek között csökkenti a gyulladást, védi a tüdő és az idegrendszer egészségét, stabilizálja a vércukorszintet.

Ciszteinből, glicinből és glutaminsavból a szervezet glutationt állít elő, mely rendkívül fontos és erős antioxidáns, védi a sejtek egészségét. Az N-acetil-ciszteint (NAC) a tüdőbetegségek, influenza orvoslására is gyakorta használják. A pótlása többféle módon megtörténhet, jellemzően étrend-kiegészítő kapszula formájában viszik be a szervezetbe, ám egyes országokban, így az Egyesült Államokban szigorúbb szabályozások vannak az alkalmazására, ott vényköteles gyógyszerek hatóanyagaként ismert.

Az N-acetil-L-cisztein aminosav hatásai

Védi a tüdő egészségét

Az N-acetil-L-cisztein segíthet a légúti betegségek tüneteinek enyhítésében is, lazítva a felgyűlt nyákot. A glutationszint emelése révén csökkenti a gyulladást a hörgőkben. A COPD-ben szenvedők állapotának javítására is eredményesen használták a vizsgálatok során, napi kétszer 600 milligramm NAC szignifikánsan javította a tüdőfunkciót és a tüneteket, de a krónikus hörghurut orvoslásában is hatásos lehet, enyhítve a köhögésrohamok súlyosságát és gyakoriságát is.

Segíti a máj megóvását

A NAC aminosav szerepet játszik a máj és a vese méregtelenítő folyamatában, a létfontosságú szervek állapotának megóvásában, a gyógyszerek, így a paracetamol okozta károsodás megelőzésében is hatásosnak tartják. Gyulladáscsökkentő hatása miatt egyes krónikus betegségek tüneteinek csökkentésében is hasznos segítséget jelent.

Stabilizálja a vércukorszintet

Egyes kísérletek arra engednek következtetni, hogy az N-acetil-L-cisztein stabilizálja a vércukorszintet, javítja az inzulinrezisztenciát a zsírsejtek gyulladásának csökkentése révén. Az inzulinreceptorok egészsége hozzájárul a kettes típusú cukorbetegség kockázatának csökkentéséhez. Ezeket a hatásokat azonban további, humán kutatásokkal szükséges lenne alátámasztani.

Az immunrendszert is erősíti

A NAC és a megfelelő glutationszint javítja az immunrendszer működését az egyes betegségekre vonatkozó kutatások eredményei szerint, többek között a HIV-fertőzötteknél is vizsgálták ezt a tényezőt. Segítségével hatékonyabban veszi fel a szervezet a küzdelmet a fertőzésekkel. Laboratóriumi vizsgálatok alapján az influenzavírus ellen is hatékony, ezáltal a betegség tüneteit és időtartamát is csökkentheti.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ha gyulladás, akkor CRP gyorsteszt

A C-reaktív protein (CRP) egy májban képződő fehérje, melyet bakteriális fertőzések és gyulladásos megbetegedések kimutatására használnak, ezért a tesztet az akut fertőzéses megbetegedésre utaló jelek, úgymint hőemelkedés, láz, fejfájás vagy gyengeség esetén érdemes elvégezni.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Csökkenti a szívbetegség kockázatát

Az antioxidáns hatás révén a test számos területén hasznos az aminosav, csökkenti a szív szöveteinek oxidatív károsodását is, ezáltal a szívbetegségek rizikója is jelentősen kisebb megfelelő szint esetén. Ez a károsodás többek között olyan életveszélyes állapotért lehet felelős, mint a stroke és a szívroham, melyek megelőzése kulcsfontosságú. Azt is kimutatták, hogy elősegíti a nitrogén-monoxid neurotranszmitter termelődését, ami a vérkeringést is fokozza. Egy vizsgálatban zöld teával kombinálták az anyagot, mely hozzájárult az LDL-koleszterin csökkenéséhez is.

Az N-acetil-L-cisztein pótlása

Az N-acetil-L-cisztein étrend-kiegészítőként is kapható, ám mivel a szervezet kis mennyiségben képes előállítani, hivatalos étrendi ajánlás nincs az anyaggal kapcsolatban, szedéséről diagnosztizált betegség esetén fontos egyeztetni a kezelőorvossal. Általános javaslatként 600–1800 milligrammot tüntetnek fel több helyen. Túladagolása ritka, nagy mennyiségben fogyasztva átmenetileg hányingert, hasmenést vagy székrekedést is okozhat. A véralvadási zavarokkal küzdőknek, vérhígító gyógyszereket szedőknek kerülniük kell a használatát, mert a NAC tovább lelassíthatja a véralvadást.

Ha valaki természetes formában támogatná a szervezetét az aminosav előállításában, fontos pótolnia a folyamatban részt vevő folsavat, a B6-vitamint és B12-vitamint is, mely táplálkozással is bevihető a szervezetbe, forrásaik közé tartoznak a hüvelyesek, a halak vagy a leveles zöldségek. A fehérjebevitel fokozása is segítséget jelent az aminosav termelésénél, például a fehér húsok, halak, tojás, tejtermékek és hüvelyesek révén.

A Q10 koenzim forrásai

A Q10 koenzim fontos a szervezet számára, és számos élelmiszerben megtalálható.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük