Mennyi munkahelyi barátod van? Ekkora esélyed van a cukorbetegségre
A munkahelyi stressz komoly rizikófaktor diabétesz esetén.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Hazánkban jelenleg a diagnosztizált cukorbetegek száma több mint 560 ezer, és nehéz felbecsülni, még mennyien élnek ezzel a betegséggel úgy, hogy nem is tudnak róla. Szakértői jóslatok szerint a következő 20 évben megduplázódhat a betegek száma.

A betegség kialakulásának számos rizikófaktora van - a helytelen táplálkozástól kezdve a mozgásszegény életmódon át az alváshiányig. Ezt a hosszú listát a Tel Aviv-i Egyetem kutatói nemrégiben megtoldották egy további kockázati tényezővel: a rossz munkahelyi légkörrel - írja a DailyMail.

A cukorbetegség rizikófaktorai

Finomított szénhidrátok és mozgáshiány

A diabétesz talán legismertebb kockázati tényezője a finomított szénhidrátok túlzásba vitt fogyasztása. A fehér liszttel készült táplálékok - például péksütemények, tészták - és a magas cukortartalmú ételek és italok fogyasztása épp ezért kerülendő, illetve jelentősen csökkentendő.

Mivel a hasi elhízás ugyancsak fokozza a cukorbetegség rizikóját, ezért a mozgásszegény életmód komoly kockázati tényezőt jelent a diabéteszre nézve. De a rendszeres sport nem csupán a túlsúly elleni harcban hatásos, a testmozgás növeli az inzulin iránti érzékenységet is, vagyis a szervezetnek kevesebb inzulinra lesz szüksége ugyanannyi cukor felhasználáshoz.

Alváshiány és kihagyott reggeli

Szakértők szerint, ha rendszeresen öt óránál kevesebbet alszol, kétszeresére növeled a cukorbetegség kockázatát. Ennek oka, hogy felborul a szervezet cirkadián ritmusa, fokozódik a glükóztermelés, amivel nehezebben birkózik meg a hasnyálmirigy.

A rendszeresen kihagyott reggeli ugyancsak növeli a diabétesz rizikóját. Ilyenkor ugyanis vércukorszinted alacsony marad, ami arra ösztönöz, hogy délelőtt valamilyen cukorban gazdag nyalánkságot fogyassz. Ennek eredményeképpen a vércukorszinted hirtelen megugrik, az ingadozás pedig növeli a betegség kockázatát. Korábbi cikkünkben bővebben olvashatsz a témáról.

A répacukor helyettesítése

Kattints az alábbi videóra, és hallgasd meg, milyen természetes cukorhelyettesítőket javasol a dietetikus.

Hány munkahelyi barátod van?

A már ismert, fent említett kockázati tényezők mellett a munkahelyi stressz is komoly veszélyt jelent. A Tel Aviv-i Egyetem kutatása szerint azoknak az embereknek, akiknek nincsenek munkahelyi barátaik, illetve komoly stressznek vannak kitéve a munkahelyükön, nagyobb esélyük van a betegség kialakulására.

Támogató munkahelyi légkör cukorbetegség ellen

A dr. Sharon Toker vezetésével végzett vizsgálatok során a kutatók 5843 ember adatait elemezték, illetve 41 hónapon át követték nyomon egészségi állapotuk és munkahelyi körülményeik alakulását. Ez idő alatt összesen 182 embernél alakult ki kettes típusú cukorbetegség. Az eredmények azt mutatták, hogy azok, akiket támogató munkatársak vettek körül, 22%-kal kisebb eséllyel számíthattak cukorbetegségre.

A kutatók egyúttal azt is kimutatták, hogy azok a dolgozók, akik túlságosan leterheltek voltak, vagy épp ellenkezőleg: nem érezték elég értékesnek magukat a munkahelyükön, 18%-kal nagyobb kockázattal számolhattak.

Ezt is szeretjük