A munka ugyanolyan függőséget okozhat, mint az alkohol: egészségügyi hatásai is vannak
Egyre több embert érint ez a probléma, mégsem veszik elég komolyan.

munkafüggőség3
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Sokan úgy érzik, hogy teljesen természetes, ha későn végeznek a munkával, vagy ha még otthon is előkerül a számítógép, miután lefeküdt a család. De sokaknál épp az is belefér, hogy hétvégén megnézzék a levelezésüket, elkészítsenek egy táblázatot vagy beszámolót.

Mielőtt azonban ez a mindennapi rutin részévé válna, jó tudni, hogy a túlzott munkamánia bizony ugyanolyan függőség lehet, mint például a dohányzás vagy az alkoholizmus. A Budai Egészségközpont szakpszichológusa utánajárt, hogy hol húzódik a szorgalom és a munkamánia határa, illetve milyen következményei lehetnek a munkafüggőségnek.

Függőség lehet a túlzott szorgalomból

- Mindenkinek más a viszonya a munkához. Vannak olyanok, akik megelégednek egy adott pozícióval, de vannak olyanok is, akik ambiciózusabbak, és vágyuk, hogy a lehető legmagasabbra kerüljenek a ranglétrán. Mindkét állapot teljesen természetes, ha az illető jól érzi magát abban, amit csinál. Ám a túlzott szorgalom észrevétlenül csaphat át olyan függőségbe, amely az egyén életét alapvetően befolyásolja. Ha a munka a társas kapcsolatokat, a magánéletet, a testi-lelki egészséget és minden egyebet is háttérbe szorít, az már túlmutat a szorgalmon. Ezt a függőséghez hasonló állapotot munkafüggőségnek vagy munkaholizmusnak is nevezik, amely ugyanolyan káros hatással lehet az emberre, mint az alkohol- vagy kábítószer-függőség - mondta dr. Hoyer Mária, a Budai Egészségközpont klinikai és addiktológiai szakpszichológusa.

munkafüggőség1
Fotó: nd3000 / Getty Images Hungary

Vannak olyan szakmák, amelyekben gyakrabban fordul elő munkafüggőség. Így például fokozottan veszélyeztetettek a versenyszférában dolgozók, felsővezetők, menedzserek vagy az olyanok, akik munkájában fontos, hogy mindig naprakészek legyenek. Számukra plusz nyomásként nehezedik az is, hogy mi történik, ha például betegség miatt kiesnek a munkából, így lemaradnak fontos dolgokról, vagy akár kárt is okozhatnak a cégüknek. 

Ilyen tünetei vannak a munkafüggőségnek

 • A munkafüggők számára a munkavégzés már kényszert jelent, amely miatt minden egyéb dolgot elhanyagolnak.
 • Akkor is dolgoznak, amikor nem szükséges, ha máshol, például egy családi összejövetelen vagy orvosnál kellene lenniük.
 • Minden, az életüket érintő egyéb probléma elől a munkába menekülnek.
 • Olyan feladatokat is elvállalnak, amire nem kérik, amik nem tartoznak teendőik közé.
 • Minden szabadidejüket, pihenésre, hobbira szánt idejüket is a munkára fordítják.
 • Nem vágnak bele olyan dolgokba, amelyek elvennék a munkára fordítható idejüket, például tartós kapcsolat.
 • Minden problémát, például a fáradtságot, halogatást a munkára fognak, így kifogásként használják azt.

Ezeket a problémákat okozza a munkamánia

 • Álmatlanság, stressz
 • Emésztési zavarok
 • Depresszió
 • Feledékenység, koncentrációs nehézségek
 • Gyomorfekély
 • Szív- és érrendszeri megbetegedések, magas vérnyomás
 • Koffein- vagy energiaital-függőség, alkoholizmus, egyéb szerfüggőségek
 • Társas kapcsolatok beszűkülése, szellemi kimerülés
munkafüggőség2
Fotó: Maria Korneeva / Getty Images Hungary

- A munkamániában szenvedők számára a munka olyan löketet jelent, mint a függőknek a szenvedélyük tárgya. Minden gondolatuk a feladatok körül forog, eköré épül minden tevékenységük. Mivel a munka az egyetlen örömforrás a számukra, így egyre többet dolgoznak azért, hogy ezt az érzést újra átélhessék. Észre sem veszik, hogy a munkafüggőségük milyen negatív hatással van rájuk, a szervezetükre.

A cikk az ajánló után folytatódik

A munkamánia megállapítása nem könnyű, hiszen a társadalom számára a munka érték, ha keményen és kitartóan dolgoznunk, akkor magasabb pozícióba kerülhetünk, több lesz a fizetésünk. De mindez megéri, ha tudjuk, hogy milyen káros hatással lehet ránk? Ha úgy érezzük, a munka átvette felettünk az irányítást, kérjünk segítséget annak érdekében, hogy elkerülhessük a komolyabb megbetegedést, és újra visszaálljon az egészséges egyensúly az életünkben - tette hozzá a szakpszichológus.

10 nyugtató hatású gyógytea

A gyógynövényekből készült teák oldják a feszültséget, megszüntetik a stresszt.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük