Tamponhasználat: 3 gyakori eset, amikor felejtsd el!
A tampon sok nő számára sokkal kényelmesebb, mint a betét, de van, amikor nem jó használni. (x)

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A tampon sok esetben kényelmesebb, mint a betét, nagyobb szabadságot is ad, amit a reklámok újra és újra igyekeznek demonstrálni a nők számára, de vannak olyan helyzetek, amikor használatát nem ajánlják a szakemberek.

Cikkünkben ezeket vesszük végig, hogy te is tisztában lehess vele, mikor jobb, ha mégis inkább betétet használsz a menstruációd ideje alatt.

1. Éjszakai alvás

A tampont pár óránként cserélni kell, ha ugyanis túl sokáig van a hüvelyedben a tampon, mely már megszívta magát, elindul a baktériumok szaporodása, növelve ezzel a bakteriális fertőzés kialakulásának kockázatát. Különösen azoknak nem ajánlott az éjszakai tamponhasználat, akik hajlamosabbak a fertőzésekre.

Azonban senkinek nem ajánlott, aki nyolc óránál többet alszik. Ez ugyanis az a limit, mely a nőgyógyász szerint még biztonsággal tartható. Ezen felül azonban már komoly rizikónak teheted ki az egészségedet.

Kövesd ciklusodat a Femina mobilapplikációjával!

Töltsd le te is az applikációt Androidra, iPhone-ra vagy Windows Phone-ra!

A Femina és az Algoflex-M közös fejlesztésében kialakított okosnaptárat arra terveztünk, hogy minél könnyebben rögzíthesd a menstruációddal kapcsolatos adatokat: hogy mettől meddig tart a menzeszed, hogy csúszkál-e, hogy mikor kell nőgyógyászhoz menned, hogy történik-e olyan változás, ami befolyásolja tested működését.

2. Szülés után

A gyermekágyas időszak alatt még nem lesz menstruációd, ha pecsételő vérzést tapasztalsz is. Valamint, ha tudsz szoptatni, akkor annak ideje alatt sem kell a menstruációval foglalkoznod, mert éppúgy, mint a terhesség alatt, a szoptatás alatt sincs vérzés.

Azonban, ha nincs tejed valamilyen oknál fogva, akkor akár már a szülés utáni hatodik hetet követően jelentkezhet a vérzésed. A hüvelyed azonban ilyenkor még a regeneráció folyamatában lehet, különösen akkor, ha gátmetszésre is szükség volt a szülés során. Ezért ilyenkor még nem ajánlott tampont használni, még akkor sem, ha a szokottnál erősebb vérzés jelentkezik. Amennyiben nem vagy biztos benne, hogy mikor kezdhetsz újra tampont használni, konzultálj nőgyógyászoddal erről is.

3. Hüvelyfertőzés vagy hüvelygyulladás idején

Fertőzés és gyulladás ideje alatt sem ajánlott a tamponhasználat, hiszen ilyenkor az amúgy is irritált hüvelyfal könnyebben sérülhet a tampon felhelyezése vagy kivétele alatt. De a tampon által felszívott, bomlásnak indult vér bakteriális kockázatával sem jó tovább terhelni az amúgy is felborult pH-egyensúlyú hüvelyt. Ezért, ha fertőzésed, gyulladásod van, bírd ki betéttel a ciklusod végéig, majd keresd fel nőgyógyászodat, hogy a helyi kezelést is el tudd kezdeni mihamarabb.

Ezt is szeretjük