Ha itt raktározódik a zsír, annak végzetes következménye lehet: így ismerd fel a mioszteatózist

A mioszteatózis nagyon veszélyes állapot, a zsír ilyenkor elkezd raktározódni egy olyan helyen, ami cseppet sem egészséges.

GettyImages-913350394

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A zsigeri zsíroknak, melyek a szervek körül rakódnak le, köztudott egészségkárosító hatásuk, de akár egy olyan helyen is elkezdődhet a zsírraktározás, ami még nagyobb problémákat okozhat a szervezetben. 

Egy új, 2023. május 16-án publikált tanulmány szerint az izmokban keletkező zsír drámaian növeli az elhalálozás kockázatát. 

A mioszteatózis vizsgálata

A kutatók eredménye szerint a zsírizom, mely állapot neve mioszteatózis, 15,5%-kal emeli meg az elhalálozás kockázatát. Az elhízás ezzel szemben "mindössze" 7,6%-kal növeli ugyanezt, a zsírmájbetegség 8,5%-kal, az izomsorvadás pedig 9,7%-kal.

GettyImages-1283772578

A tanulmány szerzői kiemelték, hogyha a zsírizom mellett más zsíranyagcsere-zavar is fennáll, mint az emelkedett zsigeri zsír és zsírmáj, akkor ez a szám még magasabb is lehet. Minden izomsejtben természetes módon található zsírmennyiség, amit energianyerésre használ fel a szervezet. Nem is ez jelenti a problémát, hanem hogyha az izomkötegek és rostok között jelenik meg. Ezt a zsírt úgy kell elképzelni, mint a márványos steakszeleteket.

Ezt a zsírfelhalmozódást csak az elmúlt egy-két évtizedben kezdték vizsgálni, de már most egyöntetű a szakemberek véleménye arról, hogy számos veszélyes egészségügyi következménnyel járhat. Átlagosan ez a zsír néhány kilogrammot jelent a testtömegből, és legtöbbször a lábakban gyűlik össze. A kutatás során közel 9 ezer egészséges felnőttet vizsgáltak meg, akiken 2004 és 2016 között CT-vizsgálattal végeztek vastagbélrákszűrést. Kiderült, hogy a rákdiagnosztika mellett más problémák felderítésében is segíthet. A vizsgálati anyagok feldolgozásának során érdekesség, hogy mesterséges intelligenciát is alkalmaznak.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Arra is fény derült, hogy az izomzsír okozta megnövekedett halálozási kockázat független a BMI-től, azaz a testtömegindextől. Ezt egy nagyon rossz előrejelzőnek tartják, mert voltak olyan betegek, akiknél karcsú alakjuk ellenére mégis kialakult izomzsír. Elképzelhető, hogy valamilyen betegség társtünete, például ha rákbetegeknél állapítanak meg mioszteatózist, 75%-kal nagyobb az esély az elhalálozásra, de ebben a genetika is szerepet játszhat. Ezenkívül még az életkor bír döntő szereppel, ahogy az izomsorvadás szintén okozhat zsírfelhalmozódást az izmokban.

Jelenleg nem tudni, hogyan lehet tőle megszabadulni, de minden bizonnyal a kiegyensúlyozott, változatos étrend és a rendszeres testmozgás sokat segíthet. A CT-vizsgálatról, amivel kimutatható a kór, elképzelhető, hogy a jövőben szűrővizsgálat válik. 

Olvass tovább: 8 étel, ami növeli a zsigeri zsírt az orvosok szerint

Bizonyos ételek fogyasztását érdemes mérsékelni, mert növelhetik a zsigeri zsír szintjét.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük