Az inkontinencia tünetei és kezelése
Egy csepp, amikor lehajolsz, egy másik, amikor tüsszentesz? Ugye, hogy megkeserít mindent? Olvasd el, hogy mit tehetsz ellene!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Mivel az inkontinencia a húgyhólyag hiányos működésével függ össze, nem árt, ha tudod, hogyan is működik húgyhólyagod.

A húgyhólyag

A húgyhólyag egy rugalmas falú, leginkább tömlőhöz hasonlítható belső szerv, mely a kismedencédben helyezkedik el. Felépítése lehetővé teszi, hogy viszonylag nagy mennyiségű vizeletet tároljon anélkül, hogy tartalmából kiengedne. A szobatisztaság elérése után a vizeletürítés akaratlagos dologgá válik. Amikor húgyhólyagod megtelik, vizelési ingert küld az agyadnak. Te ezt a vizelési ingert érzékelve a megfelelő helyen, adott időben üríted hólyagod.

A vizeletürítési ingert szabályozó központ a gerincvelőben található, és még csecsemőkorban alakul ki. Ezért lehetséges az, hogy gerincsérülés során elveszítheted akaratlagos ürítési képességed.

Miért nem csepeg vagy folyik?

Egyrészt azért, mert maga a hólyag nehezen telik meg - izmos falát elernyesztve nyúlik és tágul -, másrészt pedig azért, mert a húgycső záróizma ezt megakadályozza. Amikor elérkezik a vizelés pillanata, akkor a záróizmok elengednek, a húgyhólyag pedig összepréseli falának izmait, ezzel automatikusan kiürítve a tartalmát.

Inkontinencia

Az inkontinencia vizelettartási zavar. Ennek mértéke többféle lehet. Takarhat enyhe csöpögést vagy folyamatos szivárgást, esetleg teljes visszatartási képtelenséget. Okai szintén változatosak: születési rendellenességből, lelki eredetű tényezőkből vagy korral járó záróizom-elgyengülésből - most ez utóbbival foglalkozunk - adódhat.

Az inkontinencia - ebben az összefüggésben - leginkább a késői középkorban vagy a fiatal időskorban lévőket érinti. Eleinte ez nem jelent mást, mint hirtelen, nem várt terhelésre bekövetkező cseppeket. Ilyen terhelés lehet:

  • emelés
  • tüsszentés
  • nevetés
  • köhögés.

Tavalyi felmérések alapján a lakosság több mint 10%-a szenved inkontinenciától. Az esetek jelentős részében a probléma helyes kezeléssel és odafigyeléssel kellemesebbé tehető, de a megkérdezettek nagy része egyáltalán nem, vagy csak későn kért orvosi segítséget, mert szégyellte helyzetét.

A következő inkontinencia-szint, amikor alapállapotban tökéletesen tartod a vizeletet, de amint vizelési ingert érzel, a legközelebbi WC is messzinek bizonyul. A legtöbb beteg meg is áll ezen a szinten, és ennél komolyabb tünetek sosem jelentkeznek, de vannak, akiknél a probléma folyamatosan fennáll.

Okai

Az inkontinencia okai nem túl változatosak. Férfiaknál általában műtét, vagy valamilyen korábbi beavatkozás váltja ki ezt az elváltozást, míg nőknél a leggyakoribb a hólyag és a hüvelyfal süllyedése, valamint a záróizmok gyengülése.

Kezelése

A kezelések tekintetében igen nagy a tudatlanság. A legtöbb beteg el sem megy problémájával orvoshoz, mert szégyelli. Házi megoldásokhoz folyamodnak, melyek általában különböző tisztasági-, egészségügyi betétekben, illetve felnőtteknek készített pelenkákban merülnek ki.
Pedig ma már léteznek más megoldások is. Vannak betegek, akiknek meg lehet szüntetni problémáját egy egyszerű műtéttel, van, akit speciálisan erre kifejlesztett tornára küldenek.

Szakácskönyv egy kis extrával!

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

Promóció

Miért rossz az inkontinencia?

Sokan gondolják, hogy mivel az inkontinenciának nincsenek súlyos következményei, és nem okoz kóros elváltozást a testen, nem is olyan súlyos és fontos. Ez persze egyáltalán nem igaz! A folyamatos - vagy részleges - vizeletcsepegés képes az egész napodat megkeseríteni. Folyamatosan oda kell figyelned, hogy milyen időközönként mész vécére, hiszen minden betét befogadó-képessége véges. Arról nem is beszélve, hogy erősebb folyás esetén bizony a probléma nem marad szagtalan. A szexuális élet nehézségeiről már nem is beszélve.

Fontos tehát a nyílt kommunikáció - mint ahogy általában minden egészségügyi probléma esetében is az lenne -, hiszen egy orvos előtt nincs ciki ügy. Sokkal kellemetlenebb neki is és neked is, ha zavarban vagy, és szégyelled elmondani problémádat.

Ezt is szeretjük