Minden idők legjobb szemölcsirtója
Így használd a vérehulló fecskefüvet!
Az apró sárga virágú növény a vírusos szemölcsök hatásos ellenszere.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Már Dioszkuridész - ókori görög katonaorvos - is alkalmazta a vérehulló fecskefüvet sárgaság, bőrkiütés és gyenge látás kezelésére. Mint azt a növény középkori írásokban való gyakori említése mutatja, a kolostori orvoslásban is nagy tekintélynek örvendett. Az ókorról hagyományozott alkalmazások mellett a kolostori orvosok használták a vérehulló fecskefüvet gyomorgörcsök ellen. Ma elsősorban a szemölcsök természetes ellenszereként ismert.

Mit kell tudnod a szemöcsről?

A szemölcs jellemzően halvány, bőrszínű, durva felszínű kinövés, melyet a papilloma vírus különböző fajtái okoznak. A pattanást követően ez a második leggyakoribb bőrgyógyászati panasz: a népesség 75%-ának volt már szemölcse élete során. Ellentétben a közhiedelemmel a szemölcsök felszínes kinövések, nincsenek csontig lehatoló gyökereik.

A vérehulló fecskefű gyógyító vegyületei

A gyógyászatban alkalmazott föld feletti növényrészekben lévő legfontosabb anyagok az alkaloidok, köztük a - csípős paprikában is megtalálható - kapszaicin. A föld feletti hajtásában legfeljebb 1,5% alkaloid lehet, a gyökérben 2-3%. Ezek az anyagok oldják az emésztőszervek görcseit, de gyulladást gátló, az epefolyadék képződését serkentő, enyhe fájdalomcsillapító, illetve nyugtató hatást is tulajdonítanak neki. A vérehulló fecskefű sárgás tejének hatóanyagai még proteolitikus enzimek, melyek fehérjét képesek szétbontani.

Alkalmazási területei

Tudományosan elismert a vérehulló fecskefű föld feletti részeinek alkalmazása az epeutak, illetve a gyomor és belek görcsös panaszaira.

Ezenkívül jól ismert a növény sárga tejes levének természetgyógyászatban szokásos külső használata vírusos fertőzés okozta szemölcsök ellen. Hatásának tudományos magyarázata a következő: a benne lévő egyik alkaloid gátolja a sejtnövekedést, más anyagai pedig ingerlik a bőrt. A fentieken túl szerepet játszik vírusölő hatásában az enzimek fehérjebontó tulajdonsága is.

Homeopátiás trükkök

A vérehulló fecskefüvet homeopátiás szerek alapanyagaként is használják. Ismerj meg néhány alapszabályt alkalmazásával kapcsolatban.

Így használd a vérehulló fecskefüvet!

Természetes formában

A szemölcs megszüntetésére a vérehulló fecskefű szárából közvetlenül az érintett bőrszövetre kell cseppentened a növény nedvét. A sárga levet hagyd beszívódni. A növény mérgező volta miatt kerüld, hogy az egészséges bőrre jusson a tej. Néhány hétig alkalmazd naponta két-három alkalommal, míg a szemölcs ki nem fordul a helyéről.

Gyógyszertári készítményben

Ha nem élsz természetközelben, és nincs kedved a balkonon vérehulló fecskefüvet nevelgetni, vásárolhatsz olyan szemölcsirtó gyógyszertári készítményt is, mely tartalmazza a növény hasznos vegyületeit.

Tiszta tér, tiszta lélegzet

Az Ambiance Provenacle fertőtlenítő és frissítő hatású keverék 100% tiszta és természetes, bevizsgált kemotípusú illóolajokból készült. Összetevőinek, a kakukkfűnek, a levendulának és a rozmaringnak köszönhetően semlegesíti a teret, valamint baktérium- és vírusölő hatással bír, ami a téli időszakban kifejezetten hasznos, de az év más szakaszaiban is hatékony segítség lehet. Ajánlott mindenkinek, aki felfrissülésre vagy épp a levegő megtisztítására vágyik.

Tudj meg róla többet!

Promóció

Ellenjavallatok és mellékhatások

Ügyelj arra, hogy a növény nedve szájba ne kerüljön. Amennyiben kapszula, tabletta vagy cseppek formájában alkalmazod belsőleg - emésztőrendszeri panaszok ellen -, tartsd szem előtt, hogy nem ajánlott egy hónapnál tovább szedned.

Cikkünk az Athenaeum Kiadó Kis kolostori patika című könyve alapján készült.

Ezt is szeretjük