7 dolog, ami károsítja, és ami védi az idegeinket (x)
Vajon mi minden okozhat idegkárosodást, és mit tehetünk idegeink érdekében?

lábvizsgálat femina nagyobb
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Idegeink számos különböző okból megsérülhetnek, megbetegedhetnek. Az idegbántalom már önmagában is fájdalmas tüneteket, komoly problémákat okoz, ráadásul további súlyos következményekkel is járhat.

Ok nélküli zsibbadást, fájdalmat érezhetünk, görcsölhetnek a végtagjaink, izmaink elgyengülhetnek, elsorvadhatnak, érzéskiesés vagy bénulás léphet fel. Súlyos következmény lehet az amputáció, az emésztési panaszok vagy akár a szívritmus-zavar is. Vajon mi minden okozhat idegkárosodást, és mit tehetünk idegeink érdekében?

Sérülések

Balesetek, traumák, a rossz tartás, a mozgás hiánya vagy éppen a túlerőltetés, a monoton ismétlődő mozgás okozhat idegbántalmat. A balesetek ellen a biztonsági előírások betartásával védekezhetünk, a mozgásszervi panaszok ellen pedig korunknak és élethelyzetünknek megfelelő, rendszeres mozgással, de vigyázzunk, ne erőltessük túl magunkat! Ha pedig ismétlődő mozgásokat végzünk, akkor nyújtsunk, lazítsunk rendszeresen!

Mérgezések

Mérgező anyagok, például nehézfémek, gázok is okozhatnak idegbántalmat. Ha ki vagyunk téve e kockázatnak, akkor pontosan tartsuk be a munkavédelmi előírásokat! Az alkohol okozta mérgezés kerülésével is védhetjük idegeinket.

Fertőző betegségek

Bizonyos vírusfertőzések miatt is kialakulhat idegbántalom, de az esetek többségében ebből teljesen meggyógyul a beteg. A fertőző betegségek ellen az immunrendszer erősítésével, a higiéniai szabályok betartásával és védőoltásokkal védekezhetünk.

Autoimmun megbetegedések

Bizonyos autoimmun betegségek szövődményeként is felléphet neuropátia. Védekezni az alapbetegség kezelésével lehet a szövődmények ellen is, mert a kiváltó okot nem igazán lehet tudatosan megelőzni.

Daganatos megbetegedések

A rosszindulatú daganatok hormonális változásokat idéznek elő, és a kezeléskor alkalmazott gyógyszerek is idegbántalomhoz vezethetnek. Kialakulásuk ellen egészséges táplálkozással, rendszeres mozgással és a káros szokások kerülésével védekezhetünk.

Cukorbetegség

A 2-es típusú cukorbetegségnek szintén szövődménye lehet a neuropátia, mert a tartósan magas vércukorszint tönkreteszi az idegeket. Vagyis ha már kialakult a cukorbetegség, akkor a normális vércukorszint megtartására kell törekedni a táplálkozás és gyógyszerszedés pontos betartásával. Persze, még jobb, ha az elhízás megelőzésével – rendszeres mozgással és rostgazdag táplálkozással – már magát a cukorbetegséget is sikerül elkerülni.

Vitaminhiány

Végül, de nem utolsósorban a B1- (tiamin), B6- (pyridoxin) és B12-vitamin (kobalamin) hiányában is kialakulhat a neuropátia. A B-vitaminok hiányát leggyakrabban a túlzott alkoholfogyasztás, gyomor-bélrendszeri betegségek okozzák, de idősebbeknél is nagy a kockázata, mert a felszívódás hatékonysága csökken.

Idegbántalom kezelésére gyakran írnak fel B-vitamint / benfotiamint. Ugyanakkor nagyon fontos a gyógytorna, ami megelőzheti az izomsorvadást és az ízületek zsugorodását, amíg az ideg működése helyre nem áll.

Ezt is szeretjük